Έχεις βαρεθεί να ακούς συμβουλές από κάθε τυχαίο ξερόλα άτομο του περιβάλλοντός σου για να αλλάξεις τη ζωή σου; Σε χαλάει κι ας νιώθεις ότι η ζωή σου έχει βαλτώσει; Μη μασάς. Παρακάτω σου προτείνουμε – χωρίς να σου «κουνάμε το δάχτυλο» – κάποιους τρόπους για να αλλάξεις την καθημερινότητά σου προς το καλύτερο. Όχι γιατί είσαι αναγκασμένος / η, αλλά γιατί είναι καλύτερο για σένα. Άλλωστε, όπως είπε κάποτε και ο υπέροχος John F. Kennedy: «Η αλλαγή είναι νόμος της ζωής. Κι όποιοι ασχολούνται μόνο με το παρελθόν και με το παρόν, σίγουρα χάνουν το μέλλον».

Οπότε:

1. Βρες το νόημα της ζωής
Μην τρομάζεις. Με αυτό δεν εννοούμε να χάνεσαι σε φιλοσοφικές συζητήσεις για το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων και να αναλώνεσαι σε σκωπτικές αναλύσεις, που σταδιακά θα σε κάνουν τον γραφικό φιλόσοφο της παρέας. Απλά κάτσε και σκέψου. Τι είναι αυτό που μετράει περισσότερο για σένα; Τι θεωρείς πιο σημαντικό; Τι είναι αυτό που σου δίνει χαρά; Βρες τα και κυνήγησέ τα! Ζωή χωρίς σκοπό είναι ζωή χαμένη, λένε οι ψυχολόγοι.

2. Ονειρέψου στον ξύπνιο σου
Όταν ήμουν μικρή φανταζόμουν συνεχώς πώς θα είμαι όταν μεγαλώσω – μεταξύ άλλων ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου, του πιο όμορφου στη Γη, αλλά και δασκάλα και κτηνίατρος… Κι όλα αυτά μαζί! Πότε σταματήσαμε να ονειρευόμαστε ρε γαμώτο; Μια καλή ιδέα είναι να κάνουμε ό,τι και τα αγόρια του Provocateur. Να έχουμε έναν πίνακα και να γράφουμε τα όνειρά μας, ώστε να έχουμε κίνητρο να τα πραγματοποιήσουμε (τα αγόρια, βέβαια, σημειώνουν τις ιδέες τους για τα σούπερ θέματα που διαβάζεις, αλλά η ιδέα βασικά είναι η ίδια).

3. Βάλε στόχους
Μόλις βρεις τι σου αρέσει, ανάλαβε δράση για να το υλοποιήσεις. Εννοείται ότι οι στόχοι μπορούν να αλλάζουν – κάθε μέρα είναι διαφορετική. Κι αυτές οι αλλαγές είναι που θα σηματοδοτήσουν, τελικά, αυτό που θα γίνεις. Ένα μικρό βήμα για σένα, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα (μη γελάς, μπορεί να συμβεί αν το πιστέψεις).

4. Σταμάτα να σκέφτεσαι ό,τι έγινε παλιά
Το παρελθόν σίγουρα μας διδάσκει πράγματα (θα ξεχάσω εγώ που… σιγά μη σου πω) αλλά η θέση του είναι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας σου. Το αναμάσημα του παρελθόντος σε κρατάει πίσω λέμε! Και, ευτυχώς ή δυστυχώς, ό,τι έγινε έγινε και δεν αλλάζει. Κάνε την τελετή την άσκηση με τα μπαλόνια. Σκέψου εκείνα, για τα οποία έχεις μετανιώσει. Φούσκωσε ανάλογα μπαλόνια και γράψε επάνω το καθένα από αυτά. Μετά άστα να «πετάξουν». Μαζί τους αποχαιρέτα και τα όποια σφάλματά σου. Πίστεψέ με, δουλεύει!

5. Ανέβα στο Roller Coaster 
Ήρθε η ώρα να βγεις από το καβούκι σου και να κάνεις κάτι τολμηρό και τρομακτικό. Κάνε μια λίστα με αυτά που σε τρομάζουν και μετά σκίστη κάντα όλα. Για μένα ο «άθλος» ήταν να ανέβω στο roller coaster του Prater στη Βιέννη. Πριν καλά – καλά αρχίσει η ανάβαση, τα είχα δει όλα από τον φόβο μου. Αλλά ήταν πολύ αργά. Αφού ούρλιαξα και έχασα τα γυαλιά ηλίου μου (ήθελα να΄ξερα ποια φοράει γυαλιά στο τρενάκι του ιλίγγου. Εντάξει, είπαμε, εγώ) άρχισε η εσωτερική απελευθέρωση. Τελικά το απόλαυσα τόσο, που πριν από λίγους μήνες δοκίμασα κάτι ανάλογο στο Tivoli, στην Κοπεγχάγη. Λυτρωτική εμπειρία.



6. Ψάξε την ισορροπία  
Όσο μεγαλώνουμε, η υγεία μας, σωματική και ψυχική, αλλάζει. Αν φροντίζουμε, όμως, να ζούμε τρέφοντας όχι μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα μας , θα έχουμε ισορροπία. Οπότε, άρχισε γυμναστική τώρα. Η τακτική άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες και χαρίζει ευεξία. Η ευεξία με τη σειρά της χαρίζει ισορροπία και η ισορροπία ευτυχία. Τέλειο;

7. Αντιμετώπισε τους φόβους σου 
Εντάξει. Αυτό εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Αλλά αξίζει μια προσπάθεια. Μην παρεξηγηθούμε. Αν φοβάσαι τα έντομα, για παράδειγμα, δεν προτείνουμε απαραίτητα να σπουδάσεις εντομολογία. Αυτό που λέμε είναι ότι, κάποιες φορές, οι φόβοι μας δεν είναι ρεαλιστικοί και πρέπει να τους επιβληθούμε. Ενίοτε οι φοβίες μας κρατάνε πίσω και δεν ζούμε στο έπακρο τη ζωή μας.

8. Αγάπα τον εαυτό σου  
ΟΚ, αυτό είναι κλασσικό. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μόνο εσύ μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου κι ας φας μπόλικες απορρίψεις κι απογοητεύσεις (ω, ναι). Αν, όμως, αποδεχτείς και συμπαθήσεις, έστω, αυτό που είσαι, έχεις κάνει, ήδη, ένα βήμα για να αγγίξεις την ευτυχία. Εννοείται ότι αξίζει να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις, κι ας ξέρεις ότι ο περίγυρος θα σε κατασπαράξει κρίνει. Αν μέσα σου ξέρεις ότι είναι το σωστό, μη σταματάς.

9. Απόλαυσε τη στιγμή  
Όταν ταξιδεύω ή, γενικά, κάνω κάτι που μου δίνει χαρά, όπως να καμαρώνω ως άλλη κουκουβάγια για τα επιτεύγματα των παιδιών μου, δεν σκοτώνομαι να τραβάω φωτογραφίες ή να γράφω status στα social media. Απλά, ΖΩ τη στιγμή. Τι δεν καταλαβαίνεις; Συνεχώς συμβαίνουν γύρω μας όμορφα πράγματα κι εμείς τα χάνουμε, χάνοντας την ευκαιρία να νιώσουμε ευτυχισμένοι.

10. Μάθε τέχνη κι άστηνε…
Κάθε φορά που μαθαίνεις κάτι καινούριο, αποκτάς αυτοπεποίθηση. Επιπλέον γίνεσαι πιο ευέλικτος και προσαρμόζεσαι στις νέες καταστάσεις με μεγαλύτερη ευκολία. Για να μην αναφέρω ότι μπορείς να ψαρώσεις εντυπωσιάσεις τους γύρω σου, μιλώντας για τον μυστικό κώδικα επικοινωνίας του τριζονιού (!). Μπες στο Ίντερνετ, διάβασε κανα βιβλίο, πήγαινε σε σεμινάρια. Η ευτυχία σε περιμένει, ξεκίνα τώρα! 

A! Για να μη νομίζεις πως κοροϊδεύουμε δες την τεράστια λίστα του Time με τα 37 (τουλάχιστον) websites που μπορούν να σου μάθουν πάρα πολλά εντελώς ΔΩΡΕΑΝ