Η συντάκτρια του Apartment Therapy ζει, εργάζεται και ξυπνά με ένα smartphone. Όλα αυτά τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής της οπότε δηλαδή και αποδέχθηκε το κινητό ως αναπόσπαστο κομμάτι της. Φυσικά χωρίς να αναλογισθεί τις βλαβερές συνέπειες στη σωματική και ψυχική της υγεία.
Μια από τις λειτουργίες είναι και αυτή του alarm clock, γνωστού και ως “καταραμένο ξυπνητήρι: της πιο προσφιλούς δικαιολογίας στα αφεντικά μας, του χειρότερου εχθρού των πρωινών μας, του σατανά που μας αρπάζει βίαια από τα χορταστικά “οκτάωρα” προκειμένου να κλείσουμε τις υποχρεώσεις μας.
“Μα καλά”, θα πεις, “ο φίλος μου ο Αϊ Φον τα κάνει όλα γαμάτα”. Έλα όμως που… ΟΧΙ!
Η συντροφιά της αγαπημένης σου συσκευής τα βράδια δεν είναι μόνο βλαβερή για την υγεία σου, ευθύνεται για το αν καταφέρεις να δίνεις το 100% σου κάθε μέρα, να νιώθεις και να φαίνεσαι υγιής και ξεκούραστος και βασικά να είσαι ο εαυτός σου.
Θες αποδείξεις; Τις έχουμε:
1. Όταν το τηλέφωνο πέφτει μαζί σου για ύπνο, ξοδεύεις τα τελευταία λεπτά πριν κλείσεις τα μάτια σου μπροστά σε μια φωτεινή οθόνη. Όπως καταλαβαίνεις αυτό σε αποτρέπει από το να κοιμηθείς και μάλιστα ξεκούραστα. Πρόσφατες έρευνες που έγιναν γνωστές και στη χώρα μας διαρρηγνύουν πως τουλάχιστον μια ώρα πριν την αγαπημένη μας συνήθεια πρέπει να απαλλαγούμε από οποιαδήποτε έκθεσή μας σε οθόνη κινητού, λάπτοπ ή τηλεόρασης.
2. Το πρώτο πράγμα που θα πιάσεις στα χέρια σου το πρωί ΔΕΝ πρέπει να είναι το κινητό και αυτό γιατί αποκλείεται (το ‘χω πάθει άπειρες φορές) να το κάνεις για να κλείσεις μόνο το ξυπνητήρι. Επειδή ορκίζομαι γι’ αυτό, ορκίζομαι και για το γεγονός πως πάντα τσεκάρω mail, Facebook, Instagram και φυσικά γυρνάω πλάτη στη σύντροφο μου που περιμένει μια γλυκιά καλημέρα. Απαίσια πράγματα, κόφτε το!
3. Το να τσεκάρεις το Facebook μέσα στα άγρια χαράματα ΔΕΝ είναι ΟΚ. Μπορεί η Μαρία Ιακώβου να βρήκε ζωή στα “Μαύρα τα Μεσάνυχτα” όμως εσύ θα χάσεις τον ύπνο σου. Αφενός γιατί έχεις άπειρα να δεις, να κάνεις, να παίξεις και να διαβάσεις και αφετέρου γιατί, όπως είπαμε πριν, θα καείς από τη φωτεινότητα της αναθεματισμένης οθόνης.
+ Θα χάσεις μία ή και παραπάνω ώρες ύπνου.
4. Ο ύπνος και γενικότερα ο χρόνος που περνάμε ξάπλα είναι χρόνος μεταξύ συντρόφων ή μεταξύ εσού και του αγαπημένου σου βιβλίου, διάλεξε! Αν καταλήξεις να βλέπεις check-in και πατουσάκια αντί να χαριεντίζεσαι με το/την σύντροφό σου ή να ταξιδεύει σε ένα μαγευτικό μυθιστόρημα, μάλλον θα χάσεις ολοκληρωτικά το νόημα της ζωής (γεννήθηκα κινδυνολόγος).
5. Στην τελική ΔΕΝ είναι και το καλύτερο ξυπνητήρι του κόσμου. Προσωπικά μου σπάει τα νεύρα ακόμα κι αν βάλω το αγαπημένο μου τραγούδι. Επίσης δεν είναι αποδοτικό. Καθόλου. Έχει μείνει από μπαταρία, το είχα ξεχάσει στο αθόρυβο, το είχα χαμηλώσει και δεν το άκουσα, πάτησα το snooz χωρίς να το καταλάβω, εκατό περιστατικά που με έπεισαν να πάρω ένα κανονικό, παπουδίστικο, ξυπνητηράκι. Σαν αυτό στο Groundhog Day.
Για πείτε; Θα το κόψετε το συνήθειο ή βλέπετε τόσα θετικά που θέλετε να απαντήσετε με αποδεικτικά στοιχεία;