Ο έκτος θάνατος από στρεπτόκοκκο τύπου Α το 2023, είναι αυτός που καταγράφηκε σε 8χρονο παιδί από την Ημαθία, με τον ΕΟΔΥ να προχωρά σε ανακοίνωση δίνοντας έκτακτες οδηγίες. Ο ΕΟΔΥ, σε πρόσφατο δελτίο τύπου, επεσήμανε ότι ο στρεπτόκοκκος εμφανίζει έξαρση τους τελευταίους μήνες. Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, η οποία είναι και η αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής, κατά τη συνέντευξη της στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσε ότι η έξαρση αυτή είναι αισθητή από τον Ιανουάριο, με την επιδημία να εμφανίζει περιόδους υποχώρησης και εξάρσεων (που μπορεί να αποδοθεί στο ανοσιακό κενό που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας και αφετέρου στο εξαντλημένο ανοσοποιητικό των παιδιών έπειτα από τις αλλεπάλληλες ιώσεις του χειμώνα).

 Μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής και από το βήχα και το φτέρνισμα. Τα κρούσματα αυξάνονται ιδιαίτερα σε χώρους με συνωστισμό, όπως τα σχολεία. Αν τα παιδιά παρουσιάζουν έντονη νωθρότητα, ωχρότητα στο δέρμα και να ταλαιπωρούνται από εμετούς, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως τριτοβάθμια ιατρική εκτίμηση και φροντίδα.

Τα κλασικά συμπτώματα έχουν να κάνουν με αμυγδαλίτιδα και με εξάνθημα στο δέρμα, την οστρακιά. Συμπτώματα όπως είναι εμετοί, υψηλός πυρετός, κακό χρώμα, ένα παιδί το οποίο δεν τρώει, είναι νωθρό, όλα αυτά είναι σημάδια ότι το παιδί δεν είναι καλά και δεν αφορά μόνο το στρεπτόκοκκο, αφορά οποιαδήποτε σοβαρή μορφή μιας μικροβιακής λοίμωξης. Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους. Η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα στην υπερώα.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων είχε χτυπήσει “καμπανάκι” κινδύνου για τον στρεπτόκοκκο ήδη από τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας πως η αύξηση των περιπτώσεων στρεπτόκοκκου στα παιδιά σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η ταυτόχρονη μόλυνση ιών με στρεπτόκοκκο της ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου. 

Τη Δευτέρα 12/6/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) σε άρρενα ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας. Πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023.