Να πούμε την αμαρτία μας η πρώτη μας σκέψη μόλις μάθαμε για τη λιτανεία στη Σαντορίνη, επ’ αφορμή του εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους (10/2), ήταν ένα «κοίτα να δεις τι πάνε και κάνουν οι άνθρωποι». Μετά το σκεφτήκαμε ξανά, λίγο περισσότερο σε (εστιακό) βάθος. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κουνιούνται από το πρωί ως το βράδυ με σεισμούς, μετασεισμούς και τα συναφή. Ούτε ζούμε δίπλα σε (ενεργό) ηφαίστειο. Ούτε επίσης είναι σωστό να κοροϊδεύεις την πίστη του άλλου – αρκεί να μην στην επιβάλλει με το ζόρι βεβαίως.
Κι ύστερα, σάμπως οι σεισμολόγοι μας τα λένε καλά αυτήν την περίοδο που «βράζει» η γη στις Κυκλάδες; Είναι, θα έλεγε κανείς, οι νέο… επιδημιολόγοι. Όπως επί «σκληρού» κορονοϊού έβγαιναν ειδικοί ή «ειδικοί» στα μέσα ενημέρωσης λέγοντας πράγματα που συχνά κοντράρανε μεταξύ τους ή περισσότερο μπέρδευαν παρά ενημέρωναν, έτσι και τώρα έχουμε αρκετές αντικρουόμενες απόψεις. Πόσα ρίχτερ έρχονται, αν τα χειρότερα έπονται, αν το ηφαίστειο θα κάνει «καμπούμ» και πάει λέγοντας.
Σαν να τους νιώθουμε κάπως και λίγο καλύτερα λοιπόν τους κατοίκους στη Σαντορίνη. Έχουν εξάλλου οι νησιώτες και μια παροιμιώδη εμπιστοσύνη στους αγίους, είναι χαρακτηριστικό πως τα εκκλησάκια στις Κυκλάδες παίζει σοβαρά να είναι περισσότερα από τους κατοίκους.
Αλλά όταν βλέπεις τι περνάνε και πως ανησυχούν οι άνθρωποι για τα απολύτως βασικά, έχεις μια κατανόηση παραπάνω… Χώρια που και τόσους αιώνες, με τους ναυτικούς και τα ταξίδια τους, κάθε οικογένεια ήθελε να νιώθει μια “άγια προστασία” κάθε τόσο.
Σαντορίνη: Τι είπαν οι κάτοικοι για τη λιτανεία
Σε κάθε περίπτωση, να τι έγινε εκεί στα πέριξ της Καλντέρας τη Δευτέρα (10/2), του Αγίου Χαραλάμπους ανήμερα, στο χωριό Εμπορείο, στη Σαντορίνη πάντα. Οι χωριανοί, όσοι τέλος πάντων έχουν απομείνει εκεί και δεν πήραν τα καράβια για όπου φύγει φύγει, βγήκαν στους δρόμους και συμμετείχαν στη λιτανεία που πήρε τη μορφή δέησης, επίκλησης στον Ύψιστο για να σταματήσουν οι σεισμοί. Με λάβαρα, ελληνικές σημαίες τα λείψανα του Αγίου Χαραλάμπους, την εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας και την κάρα του Αγίου Προσδόκιου – έτσι τα διαβάσαμε, έτσι σας τα λέμε. Δεν είναι και εύκολο να πας αυτό τον καιρό στην Σαντορίνη άλλωστε, άσε που είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο να φύγεις όπως τα λέγαμε και τις προάλλες.
«Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι για τις ασθένειες. Πάντα κάναμε τον πιο μεγάλο γύρο στο χωριό. Τώρα είναι ένας παραπάνω λόγος γιατί είπε ο πάτερ ότι θα κάνουμε αυτή τη λιτανεία και για τις αρρώστιες και για τους σεισμούς» δήλωσε ένας κάτοικος του χωριού στην ιστοσελίδα protothema.gr.

«Λόγω της γιορτής του Αγίου Χαραλάμπους θεωρήσαμε ότι πρέπει να γίνει και μια λιτανεία για να βοηθήσει για τους σεισμούς» είπε από την πλευρά της μια γυναίκα που ήρθε από άλλο χωριό της Σαντορίνης.
«Ο Θεός να μας λυπηθεί και να τελειώσει αυτό το κακό. Αν είναι για μια ανομβρία ή κάτι τέτοιο κάνουμε μια λιτανεία. Πάντα γίνεται μεγάλη λιτανεία για τον Άγιο Χαράλαμπο. Συνήθως πηγαίναμε στα στενά αλλά λόγω της κατάστασης δεν μπορούμε από εκεί. Πιστεύω ότι θα σταματήσουν τα φαινόμενα, ο Θεός ξέρει» συμπληρώνει άλλη μια κάτοικος του χωριού Εμπορείο.
Από την πλευρά του, ο ιερέας στο κήρυγμά του σημείωσε τα εξής: «Όπως ο Θεός είναι στύλος ακλόνητος, έτσι να στυλώσει τη γη που πατούμε με τις πρεσβείες της Παναγίας και των Αγίων, όλοι οι Άγιοι να βάλουν το χέρι τους ώστε όλα να πάνε καλά. Δεν φοβόμαστε προσευχόμαστε, όλα καλά κι ευλογημένα».
Να πούμε τέλος πως οι πληροφορίες πως ο πραγματικός λόγος που οι κάτοικοι στη Σαντορίνη έκαναν λιτανεία και έβγαλαν τα θυμιατά στους δρόμους ήταν για να ξορκίσουν την παροιμιώδη γκαντεμιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο αφότου εγκατέλειψε το νησί τους μετά την πρωθυπουργική αυτοψία που πραγματοποίησε, ελέγχονται ως ανακριβείς και κακόβουλες.