Άρωμα άλλων εποχών, ταραγμένων και πολωμένων, θύμισαν οι εικόνες από τις Κυριακάτικες συγκεντρώσεις σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το «οργή λαού» περιγράφει επακριβώς το συναίσθημα που ανάγκασε χιλιάδες κόσμου να βγει από τα σπίτια του, όχι για να πάει για καφέ, όχι για να ψυχαγωγηθεί, αλλά να διαμαρτυρηθεί. Τα Τέμπη είναι μια ανοιχτή πληγή που εσφαλμένα κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πίστευαν πως θα κλείσει προϊόντος του χρόνου. Πίστευαν πως θολώνοντας το τοπίο θα ξεχαστεί λόγω της καθημερινότητας. Πίστευαν πως με συντονισμένες κινήσεις θα απαξιωθούν οι γονείς των θυμάτων. Το μεσημέρι της Κυριακής οι συγκεκριμένες πεποιθήσεις των αξιωματούχων διαψεύσθηκαν πανηγυρικά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυριακή των Τεμπών έφερε ένα νέο κύκλο επιχειρημάτων για όσους υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, δεν έχασε την ευκαιρία να πάει χαμένη, όταν εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του Open.
«Σήμερα έπρεπε να έχει παραιτηθεί η διοίκηση της ΕΡΤ. Δεν μπορεί να είναι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα σε συγκεντρώσεις και να στέλνεις στο Σύνταγμα έναν καμεραμάν -όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι- και στο δελτίο ειδήσεων στις 12 το μεσημέρι, η είδηση να παρουσιάζεται μετά από σαράντα λεπτά» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να αναρωτηθεί: «Τόσο σοβαρές ήταν οι υπόλοιπες ειδήσεις που έπρεπε οι τηλεθεατές της ΕΡΤ, την οποία εμείς πληρώνουμε από τους φόρους μας, να περιμένουν σαράντα λεπτά; Τόσο πολύ υποτιμούν αυτήν την τραγωδία;».
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση εργαζομένων της ΕΡΤ, η οποία έχει τίτλο «Όταν “σώθηκε” το οξυγόνο της δημοσιογραφίας στην ΕΡΤ», με την υπογραφή των Γιάννη Δάρρα και Μανώλη Παπανικήτα, εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ. (Στο τέλος του κειμένου μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση των εργαζομένων της ΕΡΤ και την απάντηση της διοίκησης).
Η -προβληματική- κάλυψη της ΕΡΤ και η υποβάθμιση των συγκεντρώσεων για τα Τέμπη -με το θέμα να παίζει έβδομο στο δελτίο, λειτουργεί ως απόδειξη ενοχής των κρατούντων, για τους οργισμένους πολίτες. Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις της Κυριακής διαμορφώνουν και την πολιτική ατζέντα των επόμενων ημερών, αφού οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατανόησαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τι απασχολεί την κοινωνία…
Δεν ήταν μόνο η ΕΡΤ που αγνόησε τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη. Ήταν και η αστυνομία, η οποία υπολόγιζε τους πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα σε 30.000, την ώρα που τα πλάνα και οι φωτογραφίες φανερώνουν πως ήταν πάνω από 80.000 -με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς.
Όλος αυτός ο κόσμος βλέπει ευθύνες στο σύνολο του πολιτικού κόσμου. Νιώθει αποκλεισμένος, νιώθει πως ενώ εκείνος δεν έχει τις ευκαιρίες για να καλυτερεύσει τη ζωή του, ο πολιτικός κόσμος απολαμβάνει προνομίων πολύ πέρα από όσα προβλέπονται. Επιπλέον, με αυτήν την επιχείρηση συγκάληψης που προσπαθεί να σου επιβάλλει μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που δείχνουν τα στοιχεία, είναι σαν να τον βγάζει «βλάκα». Σαν να υποτιμά τη νοημοσύνη του και αυτό δεν μπορεί παρά να τον εξαγριώνει. Για αυτό και στον τίτλο «παίξαμε» με τη συγκεκριμένη φράση, την οποία και φέραμε στην κυριολεκτική της μορφή. Κάθε φορά που ένας υπουργός μιλάει για τα Τέμπη, οι πολίτες εξοργίζονται.
Τέμπη: Η πληγωμένη αξιοπρέπεια και αίσθηση δικαιοσύνης
Γιατί όμως τα Τέμπη σηκώνουν από τον βολικό καναπέ τον κόσμο; Δεν είναι απλά πως στη θέση των θυμάτων θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας… Είναι τα όσα δεν έκανε το Κράτος τόσο για να αποτρέψει ένα τέτοιο δυστύχημα, όσο και για να φέρει στη δικαιοσύνη όσους ευθύνονται. Δεν έκανε ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κρατούντες, οι οποίοι κρατούντες, «τη βγάζουν λάδι». Αλλά είναι η πρώτη φορά που τόσο άγαρμπα, τόσο εξώφθαλμα, προσπαθούν να «θάψουν» τις ευθύνες τους.
«Κανείς Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για την προανακριτική για τα Τέμπη» είχε δηλώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ένα μια από τις πιο ατυχείς δηλώσεις που έχουν βγει από το στόμα Έλληνα υπουργού, στην ιστορία των Ελλήνων υπουργών.
Και αυτή δεν ήταν η μόνη δήλωση του υπουργού Υγείας για τα Τέμπη. Η στοχοποίηση και η προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρα» που επιχειρεί εναντίον της Μαρίας Καρυστιανού, φανερώνουν όχι απλά έναν κυνισμό που δεν θα πρέπει να έχει ένας πολιτικός, αλλά και ένα μικροπολιτικό παιχνίδι με όρους που δεν συνάδουν με το μέγεθος της τραγωδίας.
Στις δημοκρατίες, η Δικαιοσύνη είναι το πρώτο ζητούμενο. Όσο κάποιοι συνεχίζουν ατιμώρητοι και ανενόχλητοι την καριέρα τους, όσο η αίσθηση της αδικίας κυριεύει την πλειοψηφία της κοινωνίας, τόσο οι συγκεντρώσεις θα πυκνώνουν, τόσο τα πλήθη θα πληθαίνουν.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων και η απάντηση της ΕΡΤ
«Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό υποβαθμίστηκαν με ακραίο τρόπο από την ΕΡΤ.
Στο δελτίο ειδήσεων στις 12 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η μαζικότερη διαδήλωση των πολλών τελευταίων χρόνων στο κέντρο της Αθήνας, η είδηση παρουσιάστηκε 37 ολόκληρα λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου, συνοπτικά και χωρίς ούτε μια εικόνα από το Σύνταγμα.
Στα επόμενα δελτία ειδήσεων της ημέρας και ενώ πολλές χιλιάδες πολίτες στο κέντρο της Αθήνας, σε γειτονιές της πόλης, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό απαίτησαν δικαίωση για τα 57 θύματα των Τεμπών με μαζικό παρόν στις ειρηνικές διαδηλώσεις, η ιεραρχία του τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ «έπνιξε» τη φωνή τους μεταφέροντας διεκπεραιωτικά την είδηση που δεν μπορούσε πλέον να αγνοηθεί.
Το έγκλημα κατά της δημοσιογραφίας όμως ήταν προμελετημένο. Ο σχεδιασμός για την κάλυψη μιας τέτοιας συγκέντρωσης από ένα κανάλι που υποτίθεται ότι παρέχει συνεχή ενημέρωση, περιελάμβανε μόλις ένα τηλεοπτικό συνεργείο και έναν ρεπόρτερ.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό και καλλιτεχνικό προσωπικό, διαχωρίζουμε τη θέση μας από αυτές τις ντροπιαστικές για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα τακτικές και απαιτούμε η ΕΡΤ να επιτελεί χωρίς εξαρτήσεις και κυβερνητικές παρωπίδες την αποστολή της για ενημέρωση.
Η υποχρέωση για πλουραλιστική και ανεξάρτητη ενημέρωση δεν επιτελείται ούτε με ένα κατ’ όνομα ενημερωτικό κανάλι το οποίο ανακυκλώνει τις ίδιες ειδήσεις, ούτε με κλειστά «ακριβά» συμβόλαια σε παρουσιαστές. Χρειάζεται οξυγόνο για να αναπνεύσει”.
Η διοίκηση της ΕΡΤ απάντησε με ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:
«Η ΕΡΤ επιτελεί το θεσμικό της ρόλο με την απαιτούμενη προσήλωση στους κανόνες της δεοντολογίας, και καλύπτει όλα τα γεγονότα με πλήρη εγκυρότητα και αξιοπιστία. Ο κανόνας αυτός τηρήθηκε απόλυτα από το ειδησεογραφικό τμήμα της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας και ως προς την κάλυψη και μετάδοση των συγκεντρώσεων για το δυστύχημα των Τεμπών, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Τη θεσμικότητα και υπευθυνότητα με την οποία η EΡΤ υπηρετεί την ενημέρωση του ελληνικού λαού, γνωρίζουν άριστα και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. Παρ΄ όλα αυτά προχώρησαν σε μια απαράδεκτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με την πρωτοφανή ανακοίνωσή τους την οποία εξέδωσαν αν και όφειλαν να γνωρίζουν ότι η δημόσια αποστολή της ΕΡΤ δεν προσφέρεται για φθηνή προπαγάνδα που διαστρέφει την πραγματικότητα και προσβάλλει τους συναδέλφους τους οι οποίοι, όπως πάντα, επιτέλεσαν το καθήκον τους με επαγγελματισμό, επιμέλεια και πληρότητα.
Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να υπηρετεί τη δημόσια αποστολή της με προσήλωση στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και με σεβασμό απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες που την εμπιστεύονται, χωρίς να επηρεάζεται από τη ρητορική οποιωνδήποτε συμφερόντων αποβλέπουν να πλήξουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση».