Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι μια «ολιγαρχία» υπερπλούσιων αναδύεται στην Αμερική, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ανεξέλεγκτη εξουσία στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς το έθνος, λίγες μέρες πριν παραδώσει το αξίωμα σε έναν άνθρωπο που περιφρονεί.

Στην ομιλία του από το Οβάλ Γραφείο, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για την «επικίνδυνη συγκέντρωση εξουσίας» και απηύθυνε έκκληση για τη διατήρηση των δημοκρατικών ιδανικών και θεσμών υπό τη διοίκηση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν και οι φόβοι του

«Σήμερα, μια ολιγαρχία διαμορφώνεται στην Αμερική ακραίου πλούτου, δύναμης και επιρροής που κυριολεκτικά απειλεί ολόκληρη τη δημοκρατία μας, τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες μας και οι δίκαιες ευκαιρίες σε όλους για να προχωρήσουν», είπε ο Μπάιντεν.

Αν και ο κ. Μπάιντεν δεν κατονόμασε ρητά τον κ. Τραμπ, οι έντονες παρατηρήσεις του στόχευαν στην καρδιά της επερχόμενης κυβέρνησης, στην οποία δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Έλον Μασκ, είναι τοποθετημένοι για να ασκούν τεράστια επιρροή. Είναι λαϊκιστές, οι οποίοι σκοπεύουν να ταρακουνήσουν την κυβέρνηση για να ωφελήσουν τους εργαζόμενους που έχουν μείνει πίσω εξαιτίας του κατεστημένου; Ή μήπως είναι απλώς δισεκατομμυριούχοι ταραξίες με σκοπό να πλουτίσουν επιπλέον;

Η προειδοποίηση του Μπάιντεν για τη διαμόρφωση μιας μη εκλεγμένης ολιγαρχίας θύμισε μια παρόμοια προειδοποίηση του Προέδρου Ντουάιτ Αιζενχάουερ, ο οποίος μίλησε για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του. Η εκδοχή του Μπάιντεν αναφερόταν στο «τεχνολογικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα», στο οποίο προειδοποίησε για τη διάβρωση της ίδιας της αλήθειας, που προέκυψε από ανεξέλεγκτες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης – μια αναφορά στο Meta που καταργούσε τους ελέγχους δεδομένων αυτή την εβδομάδα – και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Οι Αμερικανοί θάβονται κάτω από μια χιονοστιβάδα παραπληροφόρησης που επιτρέπει την κατάχρηση εξουσίας», τόνισε ο Μπάιντεν (ίσως ο Μασκ, ο Ζούκερμπεργκ, ο Μπέζος να χαμογέλασαν ειρωνικά στο σημείο αυτό!).

Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος επί μήνες προσπαθεί να αναδείξει τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, δεν ασχολήθηκε καθόλου με αυτά την Τετάρτη. Αντίθετα, αφιέρωσε περισσότερο χρόνο παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να παραμείνουν αφοσιωμένοι στη δημοκρατική διαδικασία και να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την πρόοδο σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Ισχυρές δυνάμεις θέλουν να ασκήσουν την ανεξέλεγκτη επιρροή τους για να εξαλείψουν τα βήματα που έχουμε κάνει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για να εξυπηρετήσουν το δικό τους συμφέρον για εξουσία και κέρδος», είπε. «Δεν πρέπει να εκφοβιστούμε για να θυσιάσουμε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονών μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε και να πιέζουμε».

Αποχαιρετώντας την πολιτική

Η ομιλία του, με πολλούς τρόπους, συνόψισε όχι μόνο τα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο, αλλά την περισσότερο από μισό αιώνα δημόσιας υπηρεσίας για τον Μπάιντεν, ο οποίος ενηλικιώθηκε σε μια πολιτική εποχή την οποία τίποτε δεν τη θυμίζει στις ημέρες μας. Χρησιμοποίησε επίσης, ως έκκληση για τη χώρα, να θυμηθεί τις ρίζες της καθώς φεύγει από το αξίωμα που ποθούσε από τότε που ήταν νέος.

«Μετά από 50 χρόνια στο επίκεντρο όλων αυτών, ξέρω ότι η πίστη στην ιδέα της Αμερικής σημαίνει σεβασμό στους θεσμούς που διέπουν μια ελεύθερη κοινωνία», είπε.

«Το σύστημά μας, διαχωρισμού των εξουσιών, ελέγχων και ισορροπιών — μπορεί να μην είναι τέλειο», είπε, «αλλά διατηρεί τη δημοκρατία μας για σχεδόν 250 χρόνια, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έθνος στην ιστορία που έχει δοκιμάσει ποτέ ένα τόσο τολμηρό πείραμα».

Ο Μπάιντεν κάλεσε για μεταρρυθμίσεις για τα όρια θητείας, τη μεταρρύθμιση στον Κώδικα Δεοντολογίας για το Ανώτατο Δικαστήριο και την απαγόρευση των μελών του Κογκρέσου να είναι ενεργοί στο Χρηματιστήριο.

Και απηύθυνε έκκληση για αλλαγές που θα προστατεύουν από μια πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που παρείχε στους προέδρους ευρεία ασυλία, την οποία ο Τραμπ επιχείρησε να χρησιμοποιήσει για να αμβλύνει πολλαπλές ποινικές κατηγορίες και θα μπορούσε να τον προστατεύσει καθώς αποζητά τη ρεβάνς ενώ είναι στην εξουσία.

«Πρέπει να τροποποιήσουμε το Σύνταγμα για να καταστήσουμε σαφές ότι κανένας πρόεδρος δεν είναι απρόσβλητος από εγκλήματα που διαπράττει όσο είναι στην εξουσία», είπε ο Μπάιντεν.

Αν σας θυμίζει τον Ελληνικό νόμο περί ευθύνης υπουργών, τότε δεν πάσχετε από άνοια.

Με πληροφορίες από τους ΝΥΤ.