Όταν ο Έλον Μασκ ζήτησε από τους 211 εκατομμύρια ακολούθους του στο X να ψηφίσουν για το αν «η Αμερική θα έπρεπε να απελευθερώσει τον λαό της Βρετανίας από την τυραννική κυβέρνησή του», η ανάρτηση αυτή φάνηκε απλά απαράδεκτη. Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας της τεχνολογίας και όψιμο τσιράκι του Ντόναλντ Τραμπ είχε κάτι πολύ πιο μεγάλο στο μυαλό του.

Το σχέδιο του Μασκ ξεδιπλώθηκε μέσα από ένα μπαράζ σκληρών αναρτήσεων που αφορούσε την πολιτική σκηνή της Βρετανίας: επιτίθεται στον πρωθυπουργό των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, απαιτεί την απελευθέρωση ενός φυλακισμένου ακροδεξιού ταραξία και τη ρήξη με τον σκληροπυρηνικό ηγέτη, Νάιτζελ Φάρατζ. Ήταν κάτι λιγότερο από αστείο να παρακολουθεί κανείς έναν «ισχυρό» άνδρα να απολαμβάνει την ικανότητά του να αναστατώνει την πολιτική μιας άλλης χώρας.

Οι αναρτήσεις του Μασκ, που εμφανίστηκαν στο X κατά τη διάρκεια των εορτών σαν ανεπιθύμητοι καλεσμένοι σε χριστουγεννιάτικο πάρτι, κυριαρχούν πλέον στην πολιτική ατζέντα της Βρετανίας στις αρχές του 2025.

Τη Δευτέρα, ο Στάρμερ, σε μια συνέντευξη Τύπου σχετικά με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Μασκ ότι δεν είχε ενεργήσει όταν ήταν ο επικεφαλής εισαγγελέας της Βρετανίας πριν από περισσότερο από μια δεκαετία κατά συμμοριών που κακοποίησαν σεξουαλικά κορίτσια.

«Ο Μασκ έχει μια πολύ διαστρεβλωμένη κατανόηση της βρετανικής πολιτικής, αλλά διαθέτει έναν “τηλεβόα”», είπε ο Ρόμπερτ Φορντ, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Όταν λέει αυτά τα πράγματα στις 3 τα ξημερώματα το βράδυ της Κυριακής, διαταράσσει ολόκληρο το σχέδιο των Εργατικών για τη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας γύρω από τη βελτίωση των υπηρεσιών της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας».

Η μακροπρόθεσμη επίδραση της ακατανόητης «σταυροφορίας» του Μασκ ήταν πιο δύσκολο να προβλεφθεί, είπε ο καθηγητής Φορντ, αλλά ορισμένες από τις κινήσεις του θα μπορούσαν να αποβούν σε «μπούμερανγκ». Η ρήξη του με τον Φάρατζ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι προς όφελος του Φάρατζ.

Η πιθανή αιτία της «διάσπασης» ήταν η άρνηση του Farage να υποστηρίξει το αίτημα του Μασκ για την απελευθέρωση του ακροδεξιού ταραχοποιού Τόμι Ρόμπινσον. Ο Ρόμπινσον, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Στέφεν Γιάξλεϊ-Λένον, εκτίει ποινή φυλάκισης επειδή αψήφησε μια δικαστική απόφαση επαναλαμβάνοντας μια συκοφαντία εναντίον ενός νεαρού Σύρου πρόσφυγα. Έχει πολλαπλές ποινικές καταδίκες και ιστορικό ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών δηλώσεων.

Ο καθηγητής Φορντ δήλωσε επ’ αυτού: «Ο Τόμι Ρόμπινσον είναι πολιτικός κρυπτονίτης. Υπάρχει λόγος που ο Φάρατζ δεν θέλει να έχει καμία σχέση μαζί του και δεν είχε ποτέ».

Απορρίπτοντας τον Ρόμπινσον, σε πείσμα του Μασκ, είπε, ο Φάρατζ θα μπορούσε να γίνει πιο ευχάριστος στους mainstream ψηφοφόρους της δεξιάς που είναι απογοητευμένοι από τους Συντηρητικούς. Ο Μασκ, πρόσθεσε, θα διαπιστώσει επίσης ότι δεν υπάρχουν σαφείς εναλλακτικές για τον αρχηγό του κόμματος Reform UK του Φάρατζ, αρχιτέκτονα του Brexit και σταθερό στη δεξιά βρετανική πολιτική εδώ και δεκαετίες.

Για τον Στάρμερ, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από διακοπές λόγω του θανάτου του αδερφού του, η παρέμβαση του Μασκ ήταν άλλο ένα πισωγύρισμα μετά από ένα δυσλειτουργικό ξεκίνημα στη νεοσύστατη κυβέρνησή του. Με τα νούμερά του να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις, ο Στάρμερ ήλπιζε να ξεκινήσει το 2025 αναπτύσσοντας ένα σχέδιο για τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αντίθετα, οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τον Μασκ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ψευδώς ότι ο Στάρμερ είχε καλύψει την κακοποίηση και την εκμετάλλευση κοριτσιών τη δεκαετία του 2000 και του 2010 από μέλη συμμοριών, πολλά από τα οποία ήταν βρετανικής/πακιστανικής καταγωγής. «Φυλακή για τον Στάρμερ», έγραψε ο Μασκ σε μια ανάρτησή του το πρωί της Δευτέρας.

«Μάλλον τον εκνεύρισε πέρα ​​από κάθε αμφιβολία πως πρέπει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις», είπε ο Στίβεν Φίλντινγκ, ομότιμος καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Ο πρωθυπουργός, είπε, προσπαθούσε να αποφύγει «έναν καβγά» με τον Μασκ και να επικεντρωθεί στη διακυβέρνηση.

Ο Στάρμερ σημείωσε ότι όταν ήταν διευθυντής της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος, μεταξύ 2008 και 2013, το γραφείο του άνοιξε την πρώτη από τις πολλές υποθέσεις εναντίον συμμοριών και συνέταξε κατευθυντήριες γραμμές για την υποχρεωτική αναφορά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Είχε αντιμετωπίσει το σκάνδαλο «κατά μέτωπο», είπε.

Ο πρωθυπουργός εξοργίστηκε φανερά καθώς υπερασπίστηκε την Τζες Φίλιπς, υπουργό Προστασίας κατά της βίας εναντίον γυναικών και κοριτσιών, επειδή απέρριψε τις εκκλήσεις για διεξαγωγή εθνικής έρευνας για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο Όλνταμ, μια πόλη κοντά στο Μάντσεστερ.

Αντίθετα, η Φίλιπς είχε ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα από τις αρχές του Όλνταμ και όχι από την κεντρική κυβέρνηση. Ο Στάρμερ είπε ότι η Φίλιπς είχε κάνει «χίλιες φορές περισσότερα από όσα είχαν καν ονειρευτεί, όταν πρόκειται για την προστασία των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης».

Μασκ, ο τσαρλατάνος της ακροδεξιάς

Η Ελίζαμπεθ Πίρσον, συγγραφέας του βιβλίου για τη βρετανική ακροδεξιά, «Extreme Britain», είπε ότι ο Ρόμπινσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί για επίθεση και απάτη, είχε την τύχη να επιστήσει «την προσοχή ενός από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στη Δύση».

Αυτή και άλλοι αναλυτές είναι πιο μπερδεμένοι σχετικά με το τι θα κερδίσει ο Μασκ από την υποστήριξη μιας προσβλητικής φιγούρας που έχει απασχολήσει τα βίαια περιθώρια της βρετανικής πολιτικής. Οι καθημερινοί χρήστες του X στη Βρετανία έχουν μειωθεί από τότε που ο Μασκ ανέλαβε την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter. Η υπεράσπιση της υπόθεσης του Robinson, είπαν οι ειδικοί, δεν είναι πιθανό να ανατρέψει αυτή την τάση.

«Είναι ξένη παρέμβαση στο σύστημά μας», είπε ο Δρ. Πίρσον, ανώτερος λέκτορας στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. «Αισθάνομαι, αυτή τη στιγμή, ότι ο Μασκ γίνεται κακός ηθοποιός που επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει το σύστημά μας».

Ο καθηγητής Φίλντινγκ είπε ότι ο Μασκ πιθανώς να «απευθυνόταν» στο κοινό του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ρίσκο που παίρνει, είπε, είναι ότι «όποιος είναι σοβαρός στην αμερικανική κυβέρνηση θα σκεφτεί ότι αυτός ο άνθρωπος βάζει φωτιές εκεί που είναι απολύτως περιττές».

Ευρώπη εναντίον Μασκ

Ο ακτιβισμός του Μασκ έχει προκαλέσει συναγερμό και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, όπου υποστήριξε ένα ακροδεξιό κόμμα με νεοναζιστικούς δεσμούς. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είπε σε διπλωματικό ακροατήριο: «Πριν από δέκα χρόνια, ποιος θα φανταζόταν ότι ο ιδιοκτήτης ενός εκ των μεγαλύτερων κοινωνικών δικτύων του κόσμου θα υποστήριζε ένα νέο διεθνές αντιδραστικό κίνημα». Δεν ανέφερε ονομαστικά τον Μασκ.

Ομοίως, ο Στάρμερ δεν έδειξε καμία όρεξη να ξεχωρίσει τον Μασκ, στενό σύμμαχο του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Στάρμερ προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις. «Δεν πρόκειται για την Αμερική ή τον Μασκ», είπε σε έναν δημοσιογράφο τη Δευτέρα. «Μιλάω για την πολιτική μας».

Με πληροφορίες από τους ΝΥΤ.