Η σύλληψη του Νίκου Ρωμανού για την έκρηξη στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου στους Αμπελοκήπους και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός άνδρα και τον σοβαρό τραυματισμό μιας γυναίκας κέρδισε μια θέση στις κορυφαίες ειδήσεις τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Νίκος Ρωμανός συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική συνελήφθη τις απογευματινές ώρες της περασμένης Δευτέρας στο Ψυχικό. Είχε προηγηθεί το ένταλμα για την υπόθεση της έκρηξης στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίου. Το στοιχείο που οδήγησε στη σύλληψή του ήταν ένα αποτύπωμα που βρέθηκε σε σακούλα που περιείχε όπλο.
Ο Ρωμανός μέσω των δικηγόρων του αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, ενώ τονίζει πως δεν γνωρίζει καν τους συγκατηγορουμένους του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγόρου του, Νικόλα Αλετρά, ο Ρωμανός «αρνείται στο σύνολο τις κατηγορίες ενόψει του ότι δεν γνωρίζει κανέναν έτερο συγκατηγορούμενο του ούτε είχε καμία απολύτως σχέση με το διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας που σημειώθηκε η έκρηξη, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σύνολο της δικογραφίας όπου δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο επιλήψιμο σε βάρος του».
Ο Αλετράς τονίζει, επίσης, «πως η συσχέτιση του με την εν λόγω υπόθεση χρονικά γίνεται αρκετά μεταγενέστερα από την αρχική ποινική δίωξη ενόψει της ανεύρεσης τμήματος ενός δακτυλικού αποτυπώματος επί εξωτερικής επιφάνειας μιας πλαστικής σακούλας σκουπιδιών, κατόπιν εκτεταμένων ερευνών της ΔΕΕ».
Στην ανακοίνωσή του ο δικηγόρος καταλήγει: «Θεωρείται πιθανολογούμενα βέβαιο πως το συγκεκριμένο εύρημα ανάγεται σε χρόνο προγενέστερο της αρχικής σύλληψης του το έτος 2013».
Η δικηγόρος Λίλα Ραγκούση, η οποία επίσης εκπροσωπεί τον Ρωμανό, τονίζει από την πλευρά της πως «αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν αντιμετωπιστεί με τελείως διαφορετικό τρόπο δικονομικά, στοιχεία τα οποία θα κατατεθούν αναλυτικά ενώπιον της κ. Προέδρου.
Η συσχέτισή του με το σύνολο του κατηγορητηρίου αλλά και με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση είναι ανύπαρκτη, γεγονός που θα αποδειχθεί και στην προδικασία».
Επισημαίνει, δε, πως «Η εμπλοκή του Ν. Ρωμανού στην υπόθεση που τον φέρνει κατηγορούμενο, μετά από 5 και πλέον έτη όπου ουδέποτε έχει απασχολήσει ή εμπλακεί κατ’ ελάχιστον σε έκνομη δραστηριότητα, είναι ένα και μόνο αποτύπωμα σε κινητό αντικείμενο το οποίο δεν έχει και ουσιαστικά καμία αξία ως εύρημα για τις κατηγορίες».
Νίκος Ρωμανός: Μια σύλληψη – πισωγύρισμα
Ας σταθούμε σε δύο σημαντικά στοιχεία: Το ένα έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Ρωμανός, την πενταετία μετά την αποφυλάκισή του δεν έχει εμπλακεί σε κάποια έκνομη πράξη. Το δεύτερο έχει να κάνει με τον τρόπο που χειρίζεται το επίμαχο στοιχείο η Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τη δικηγόρο Λίλα Ραγκούση: «αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν αντιμετωπιστεί με τελείως διαφορετικό τρόπο» αναφέρει.
Τι μπορεί να συμβαίνει και ο Ρωμανός έχει διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με άλλους πολίτες; Φταίει απλά το βεβαρημένο παρελθόν του, για το οποίο αξίζει να αναφέρουμε πως όχι μόνο πλήρωσε το τίμημα αφού εξέτισε την ποινή φυλάκισης, αλλά και κατά τη διάρκειά της σπούδασε στο ΤΕΙ Αθήνας, στο Τµήµα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
Και ήταν οι επιδόσεις του στη Σχολή που έπεισε το Πενταµελές Εφετείο Κακουργηµάτων, για να μειώσει την ποινή κάθειρξής του στα 14 χρόνια λαµβάνοντας υπόψη την καλή χρήση των εκπαιδευτικών αδειών που του χορηγήθηκαν.
Όλα αυτά φανερώνουν πως ο Ρωμανός πήρε την απόφαση να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως αυτή του η απόφαση θέλει θάρρος για να αντιπαρέλθει των δυσκολιών που θα βρει μπροστά του απότοκα της προηγούμενης ζωής του.
Θα έπρεπε η Πολιτεία να βοηθά αυτούς τους ανθρώπους και όχι να τους ρίχνει ολοένα και πιο βαθιά στην παρανομία; Δεν χρειάζεται καν, να απαντήσουμε. Πώς όμως βοηθάμε τον Ρωμανό -τον κάθε Ρωμανό, όταν στην πρώτη υποψία τού υπενθυμίζουμε πως είναι «όμηρος» της Δικαιοσύνης. Είναι αυτό το Κράτος Δικαίου που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους που «κατρακύλησαν»;
Επιπλέον, με την 6η Δεκεμβρίου να πλησιάζει, πόσο άδικο θα είχε κανείς αν ισχυριζόταν πως αυτή η κίνηση είναι μια πρόκληση προς τον συγκεκριμένο χώρο που ανήκει ο Ρωμανός -και με όλους τους συμβολισμούς που ξυπνάει το πρόσωπο του Ρωμανού, αφού ήταν ο κολλητός φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που έχασε τη ζωή του από το όπλο του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Θα ήταν εγκληματικό από την πλευρά της Αστυνομίας να δρα εκδικητικά, είναι προφανές, σωστά; Ειδικά αν σκεφτεί κανείς τις πληροφορίες που δημοσιεύουν οι αστυνομικοί συντάκτες των συστημικών media και αναφέρουν πως «δεν προκύπτει καμία σχέση του Ρωμανού με την ομάδα των Αμπελοκήπων».
Όλη αυτή η δημοσιότητα που πετυχαίνει η αστυνομία, όταν αποτυγχάνει παταγωδώς σε άλλες περιπτώσεις, βάζει σε σκέψεις πολίτες που σκέφτονται φιλελεύθερα. Δεν μπορεί να μην αναρωτιέται ένας πολίτης αν ο Ρωμανός δεν χρησιμοποιείται για να εξυπηρετήσει μικροσυμφέροντα και προσωπικές ατζέντες πολιτικών προσώπων και δημοσίων λειτουργών.