Η υποστήριξη του Έλον Μασκ μεταξύ των Δημοκρατικών έχει μειωθεί σε νέο χαμηλό καθώς εμφανίζεται πλέον ως ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για την προεδρεία, σύμφωνα με μια νέα εθνική δημοσκόπηση του NBC News.

Μόνο το 6% των Δημοκρατικών στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη στις 13-17 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι είχε θετικά συναισθήματα για τον Μασκ, ενώ το 79% δήλωσε ότι είχε αρνητικά. Οι αριθμοί αντιστρέφονται όταν απαντούν στο ίδιο ερώτημα Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι: το 62% έχει θετικά συναισθήματα απέναντί ​​του και το μόλις το 14% αρνητικά. Οι ανεξάρτητοι εμφανίζονται πιο διχασμένοι, με το 31% να διατηρεί θετικά συναισθήματα, έναντι 36%.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι πολωτικές απόψεις του Μασκ μεταμορφώνουν τη δημόσια εικόνα του τα τελευταία χρόνια: από αυτή του οραματιστή ιδιοκτήτη μιας αυτοκινητοβιομηχανίας με περιβαλλοντική συνείδηση ​​που στέκεται ενάντια στα ορυκτά καύσιμα, σε αυτή ενός συντηρητικού ακτιβιστή που ευθυγραμμίζεται με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Το brand name του καταστρέφεται», είπε ο Τζεφ Χόργουιτ της Hart Research Associates, του Δημοκρατικού δημοσκόπου που διεξήγαγε την έρευνα, σε συνεργασία με τον Ρεπουμπλικανό δημοσκόπο Μπιλ Μακιντάρφτης Public Opinion Strategies.

«Αν δεν έβλεπες το όνομα και απλώς εστίαζες στους αριθμούς, θα έλεγες ότι μοιάζει με έναν τυπικό εθνικό Ρεπουμπλικανό πολιτικό», είπε ο Χόργουιτ.

Αλλά η πρόκληση έγκειται στο γεγονός πως, ενώ δεν είναι πολιτικός, το αποτύπωμά του βρίσκεται σε τόσα πολλά σημεία της αμερικανικής κοινωνίας «την προσωπική μας ζωή και την κυβέρνησή μας – και αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα: να έχεις τα ποσοστά που συνήθως έχει μια διχαστική φιγούρα», είπε ο Χόργουιτ.

Συνολικά, το δημόσιο αίσθημα για τον Μασκ είναι αρνητικό, με το 34% να έχει θετικές απόψεις και το 45% αρνητικές απόψεις για εκείνον, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα για τον Μασκ σε τέσσερις ξεχωριστές δημοσκοπήσεις του NBC News τα τελευταία τρία χρόνια.

Μασκ εναντίον Σουίφτ

Ο Μασκ ήταν ένας από τους δύο μη πολιτικά πρόσωπα στην τελευταία δημοσκόπηση του NBC. Το άλλο, η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, μετρήθηκε με 33% των ερωτηθέντων να εκφράζονται θετικά για εκείνη, την ώρα που το 27% κινείται στην «απέναντι όχθη». Η Σουίφτ υποστήριξε την Κάμαλα Χάρις και οι απόψεις των Ρεπουμπλικανών για εκείνη κατακρημνίστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

«Εδώ βρίσκεται η πολιτική μας σήμερα: Αν πάρεις θέση, θα πληρώσεις το τίμημα», είπε ο Χόργουιτ για τον Μασκ και τη Σουίφτ.

Πολλοί από τους επικριτές του Μασκ αισθάνονται πολύ έντονα για αυτόν: το 32% όλων των ερωτηθέντων είπε ότι τα συναισθήματά τους είναι «πολύ αρνητικά». Μόνο το 17% είπε ότι τα συναισθήματά τους είναι «πολύ θετικά».

Το τίμημα της υποστήριξης στον Τραμπ

Η μεταβαλλόμενη δημόσια εικόνα του Μασκ και η πολιτική υποστήριξή του στον Τραμπ έχουν αντίκτυπο στην πελατειακή βάση της Tesla και στις πωλήσεις της, καθώς ορισμένοι καταναλωτές με περιβαλλοντική συνείδηση ​​επανεξετάζουν την υποστήριξή τους προς αυτόν.

Την άνοιξη, το μερίδιο της Tesla στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ έπεσε κάτω από το 50% για πρώτη φορά, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Cox Automotive.

Το 2022, ο Μασκ πρόσθεσε την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης X στην επιχειρηματική του αυτοκρατορία και, τα επόμενα χρόνια, οι αλλαγές του, όπως η αποκατάσταση των accounts που είχαν παυτεί επειδή προωθούσαν θεωρίες συνωμοσίας, οδήγησαν σε μια άνθηση του εξτρεμιστικού περιεχομένου στην πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζιστικών απόψεων.

Ο Μασκ ασπάστηκε προσωπικά μια αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας πέρυσι, για την οποία αργότερα είπε ότι μετανιώνει. Έχει διαδώσει θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονται από νεοναζί, όπως ότι οι μετανάστες από την Αϊτή ασκούν κανιβαλισμό και απαγάγουν κατοικίδια, ιδέες στις οποίες συνεχίζει να επιμένει. Προώθησε, επίσης, την ιδέα ότι η μετανάστευση οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο.

Με πληροφορίες από το NBC.