Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Μόρτζος, σύμφωνα με τον οργανισμό, Το Σπίτι του Ηθοποιού, που ανακοίνωσε τον θάνατο του ηθοποιού στα social media.

«Σήμερα το πρωί στις 11:30. Δυστυχώς, χάσαμε τον αγαπημένο μας ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο. Η είδηση αυτή μας γέμισε όλους μεγάλη θλίψη. Καλό σου ταξίδι Γιάννη» έγραψε ο λογαριασμός στο Instagram.

Ο γνωστός ηθοποιός αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας εδώ και μήνες, ενώ στο πλευρό του βρισκόταν η σύζυγός του, Γιούλη Ζήκου. Ο Γιάννης Μόρτζος είχε περιπέτειες με την υγεία του ήδη από το 2015, όταν και είχε υποβληθεί σε επέμβαση bypass.

Γιάννης Μόρτζος, ένας υπηρέτης του θεάτρου

Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1940, στη Σάμο. Η καλλιτεχνική του φλέβα τον οδήγησε στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, με δάσκαλό τον Κάρολο Κουν. Αυτή η συνάντηση έμελλε να είναι καθοριστική για την επαγγελματική πορεία του: Ο Γιάννης Μόρτζος εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχός και συνεργάτη του εμβληματικού δασκάλου της υποκριτικής, επί 21 χρόνια.

Ως ένας από τους βασικούς ηθοποιούς του Θεάτρου Τέχνης βρέθηκε στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης, ενώ στη μεγάλη του καλλιτεχνική πορεία είχε το ταλέντο και την τύχη να ερμηνεύσει ρόλους – σταθμούς του παγκόσμιου ρεπερτορίου, από αρχαίο δράμα και κλασικό θέατρο, μέχρι σύγχρονο και του παραλόγου. Από κάποια στιγμή και έπειτα βρήκε την πρόκληση σε έργα του νεοελληνικού θεάτρου.

Παράλληλα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, με συνδικαλιστική δράση), αλλά και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994). Ήταν μέλος της Εταιρείας Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Θεάτρου.

Η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στην ΕΡΤ, στη σειρά «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο».