Θα μπορούσαν να είναι δύο φαινομενικά άσχετες ειδήσεις. Θα μπορούσαν και πραγματικά να είναι. Ακόμη και το timing θα μπορούσε να μας βάλει σε υποψίες, αλλά εμείς παίρνουμε αποστάσεις και απλώς αναφέρουμε δύο ειδήσεις: Η μία, στους New York Times, έχει τίτλο: «Ασύρματες συσκευές εκρήγνυνται σε όλο τον Λίβανο μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ». Η άλλη, στο Creta24 έχει τον αντίστοιχο: «: Έκρηξη σε αεροσκάφος». Δεν είμαστε αυτοί που θα κάνουν σενάρια στο κεφάλι τους, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα χρονικά:

Η «έξυπνη» επίθεση των Ισραηλινών στην Χεζμπολάχ

Μεγάλος αριθμός «ασύρματων συσκευών» εξερράγη ταυτόχρονα σε όλο τον Λίβανο το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, μια ημέρα αφότου οι Ισραηλινοί ηγέτες προειδοποίησαν ότι σκέφτονταν να εντείνουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τα όσα γράφουν οι ΝΥΤ, ένας Λιβανέζος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας για να συζητήσει ένα ευαίσθητο θέμα, είπε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις βομβητών που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, δήλωσε ότι εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις, με τις αρχές να εξακολουθούν να εργάζονται για να συγκεντρώσουν τον ακριβή αριθμό.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε σε δήλωση ότι πολλοί άνθρωποι έφτασαν στα νοσοκομεία του Λιβάνου αφού τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν οι «ασύρματες συσκευές» τους. Το υπουργείο προειδοποίησε τους πολίτες να μείνουν μακριά από παρόμοιες συσκευές μέχρι να γίνει σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις.

Ο Λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι 80 ασθενοφόρα έλαβαν κλήσεις για «πολλαπλούς βομβαρδισμούς» στο νότιο και ανατολικό Λίβανο, καθώς και στην πρωτεύουσα, Βηρυτό.

Λίγο αργότερα δημοσιοποιήθηκε άλλη μια είδηση, άσχετη φαινομενικά με την προηγούμενη.

Η «αθώα» έκρηξη σε αεροπλάνο στην Κρήτη

Το Creta24.gr μετέδωσε την είδηση για έκρηξη που σημειώθηκε μέσα σε αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου. Το αεροσκάφος θα εκτελούσε πτήση προς Αγγλία.

Τι είχε συμβεί; Λίγο πριν την απογείωση αναφέρθηκαν δύο εκρήξεις έκρηξη, οι οποίες προήλθαν από ηλεκτρονικές συσκευές (power bank και ηλεκτρονικό τσιγάρο) που βρίσκονταν στο τσαντάκι επιβάτιδας το οποίο βρισκόταν στο κάθισμα του αεροπλάνου.

Εν τέλει, το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 236 επιβάτες δεν αναχώρησε για Αγγλία.