Στον καταιγισμό εικόνων, καταστάσεων, πληροφοριών του (ελληνικού) ίντερνετ, μερικά θέματα μένουν στο «διαβάστηκε». Με την έννοια πως θες λόγω ταχύτητας, θες λόγω άκρατου καταναλωτισμού, είτε απλώς επειδή «πήγαμε παρακάτω» δεν περισσεύει χώρος και χρόνος για το απαραίτητο πάντως κατά κανόνα, περαιτέρω.

Αν το απομονώσεις λοιπόν στο πρώτο σκέλος της είδησης, βλέπεις – διαβάζεις πως ο Μανώλης Λιδάκης χρησιμοποίησε πολύ σκληρά λόγια για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση του ΕΣΥ. Ότι αποκάλεσε «Μπόμπο» τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ενόσω τον κατηγόρησε ευθέως γι’ αυτό που χαρακτήρισε ως «άθλιο σύστημα υγείας».

Τι πυροδότησε τέτοια οργή; Ο γνωστός τραγουδιστής ξέσπασε μετά από αυτό που γράφτηκε πως ήταν η τρίτη αναβολή που πήρε χειρουργείο που είναι προγραμματισμένο να κάνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης. Προφανώς κι αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός λόγος για να θυμώσει κανείς, να χάσει την υπομονή του με πρόσωπα και καταστάσεις. Αν ισχύει βέβαια κάτι για το οποίο υπάρχει αντίλογος – λεπτομέρειες παρακάτω.

Τι έγραφε το οργισμένο μήνυμα του Λιδάκη και τι συνέβη αμέσως μετά

Μέσω του προσωπικού προφίλ του φίλου του Ανδρέα Αεράκη συνεπώς, μεταφέρθηκε το εξής μήνυμα απο πλευράς Λιδάκη: «Αγαπημένοι φίλοι κ συνάνθρωποι σας γράφω μέσα από ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου Κρήτης. Θα σας πω ότι …το σύστημα υγείας του οποίου ηγείται ο μπόμπος είναι άθλιο, πανάθλιο κ όχι μόνο. Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα. Θαυμάζω τους νοσηλευτές για το σθένος κ την αυταπάρνηση που δείχνουν κ λίγα λέω. Είδα νοσηλεύτρια στα πρόθυρα λιποθυμίας. Ελάτε κύριε Μπόμπο Γεωργιάδη να θαυμάσετε σκηνές απείρου κάλλους, αν έχετε λίγη τσίπα ανθρωπιάς είστε συγχρόνως κ γελοίος κ αξιολύπητος. Εμείς εδώ μέσα που πονάμε απαιτούμε να παραιτηθείτε».

Μα τι συνέβη τελικά με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μανώλη Λιδάκη;

Κι εδώ πάμε στο «μετά». Αν μπείτε στο Facebook να το δείτε ξανά ή να τσεκάρετε αντιδράσεις στα σχόλια από κάτω, δεν θα δείτε πουθενά αυτό το post στο προφίλ του Ανδρέα Αεράκη. Η ανάρτηση έχει διαγραφεί. Κάτι πάντως που ελάχιστα βλέπει κανείς γραμμένο εκεί έξω, μάλλον δεν πουλάει όσο το… μπινελίκι.

Τι μεσολάβησε; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας patris.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης επικοινώνησε προσωπικά με τον Μανώλη Λιδάκη. Αυτά που είπε ο υπουργός στον τραγουδιστή φαίνεται πως αρκούσαν για να πειστεί να καλμάρει.

Ιδού τι δήλωσε ο Λιδάκης στην κρητική ιστοσελίδα: «Θαυμάζω τους νοσηλευτές για το σθένος και την αυταπάρνηση που δείχνουν και λίγα λέω. Είδα νοσηλεύτρια στα πρόθυρα λιποθυμίας. Λίγο μετά την ανάρτηση με πήρε τηλέφωνο ο Άδωνις Γεωργιάδης.Ήταν ιδιαίτερα ευγενικός, μου είπε ότι θα ήθελε να συναντηθούμε κι ότι θαυμάζει τη δουλειά μου κι εγώ από την πλευρά μου του επανέλαβα αυτά που έγραψα. Δεν είναι δυνατόν τόσοι άνθρωποι και μάλιστα ηλικιωμένοι, να περιμένουν εβδομάδες να χειρουργηθούν! Αλίμονο σε εκείνους που θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο».

Σύμφωνα με το ίδιο τοπικό μέσο ο γνωστός τραγουδιστής ήταν στο ΠΑΓΝΗ για δύο εβδομάδες περιμένοντας να κάνει εγχείρηση στο πόδι ωστόσο επείγοντα περιστατικά όπως τροχαία ατυχήματα κ.ά., δεν επέτρεπαν να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο.

«Δεν ζήτησα ιδιαίτερη μεταχείριση, είμαι μαζί με άλλους ασθενείς ηλικιωμένους που περιμένουν μέρες και μέρες να μπουν στο χειρουργείο και πονάνε, υποφέρουν. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους;» δήλωσε. Πάντως ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης μιλώντας στο patris.gr, υποστήριξε ότι ο ασθενής χειρουργήθηκε πριν 10 μέρες – έγινε ένας καθαρισμός στο πόδι – και πως βρίσκεται σε διαδικασία εξιτηρίου.

Η περίπτωση Δρογώση και γιατί είναι τελικά ίδια με αυτή του Λιδάκη

Όπως και να έχει, αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα που ο Άδωνις Γεωργιάδης παρεμβαίνει προσωπικά για γνωστό τραγουδιστή που κάνει ανάρτηση για ζήτημα υγείας. Είχε προηγηθεί η περίπτωση του Στάθη Δρογώση, ο οποίος είχε καταγγείλει, σε οργισμένο ύφος, πως δεν επιτράπηκε στη μητέρα του να κάνει αξονική στο νοσοκομείο της Νάξου.

Η απάντηση τότε του υπουργού ήταν δημόσια: «Επειδή δεν μου αρέσει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, διάβασα χθες αυτή την ανάρτηση του Στάθη Δρογώση. Πράγματι το να μην υπάρχει δυνατότητα διενέργειας μίας τέτοια εξέτασης μέσω ΕΟΠΥΥ, σε ένα νησί του μεγέθους της Νάξου, είναι απαράδεκτο. Επικοινωνήσαμε με τον Διοικητή της 2ας ΥΠΕ κ. Ροϊλό και θα δώσουμε άμεσα λύση. Εάν χρειαστεί να νομοθετήσουμε για να λυθεί, θα νομοθετήσουμε. Καλημέρα κύριε Δρογώση, συγγνώμη για την ταλαιπωρία και περαστικά στη μητέρα σας», είχε γράψει.

Μετά τον Δρογώση, ο Λιδάκης, υπάρχει άραγε ένα μοτίβο; Δύσκολο, δεν θα λέγαμε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένας υπουργός υγείας που φημίζεται για την ενσυναίσθησή του. Κι άλλωστε, στην πραγματικότητα και πέρα από επικοινωνιακές αναλύσεις και τα συναφή, έχει να κάνει με ένα και μόνο πράγμα: Τη βαθιά δυσλειτουργική κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ. Όλα τα άλλα είναι παράπλευρες ιστορίες αυτού του τεράστιου προβλήματος. Και δεν αρκούν προφανώς κινήσεις φιλότιμου όπως η δωρεά ασθενοφόρου που έκανε 85χρονος Πατρινός για να μπει μια τάξη σε όλο αυτό.