Με τον Σεπτέμβριο να πλησιάζει, μια από τις πιο αγαπημένες ασχολίες μας είναι να ψάχνουμε στις Μικρές Αγγελίες διαμερίσμα και εξοχική κατοικία. Παλιά ονειρευόμασταν πως τα νοικιάζουμε… Πλέον γελάμε!

Έχοντας στο νου όλους αυτούς τους φοιτητές που κατεβαίνουν με όνειρα στην Αθήνα να χτίσουν μια φήμη, μια καριέρα, μια καλή ζωή, είπαμε να τους προετοιμάσουμε για όσα πρόκειται να συναντήσουν εδώ.

Ψάξαμε λοιπόν διαμερισματάκια, «ιδανικά για φοιτητές» που γράφουν και οι μεσίτες. Τα χρέπια στα οποία πέσαμε ήταν απογοητευτικά. Αυτό δεν σημαίνει πως οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να απογοητεύονται. Όλα στρώνουν κάποτε και αν δεν στρώνουν, τα πετάμε!

Διαμέρισμα με ενοίκιο έως 320 ευρώ

Το πιο φτηνό διαμέρισμα που βρήκαμε είναι ένα ημιυπόγειο στην πλατεία Κολιάτσου. Ο ενοικιαστής θα πληρώνει μόλις 170 ευρώ για τα 24 τ.μ. του. «Χρήζει ανακαίνισης» επισημαίνει ο ειλικρινής ιδιοκτήτης, αλλά ο επίδοξος ενοικιαστής που θα θελήσει να τσεκάρει την αγγελία θα δει πως λείπει η… εξώπορτα! Θα περιλαμβάνεται στην ανακαίνιση, προφανώς.

Ελαφρώς ακριβότερα, αλλά χωρίς φωτογραφίες, είναι τα διαμερίσματα που ακολουθούν. Ένα υπόγειο στην Καλλιθέα 15 τ.μ. (230 ευρώ) και ένα ισόγειο στην Ηπείρου 11 τ.μ. (250 ευρώ).

Ακολουθεί ένα δώμα στον έκτο όροφο, 14 τ.μ., σε μια πολυκατοικία στου Γκύζη, με το ενοίκιο να βρίσκεται στα 280 ευρώ. Το ασανσέρ φτάνει μέχρι τον 5ο, κατά τη συνήθη πρακτική. Στην αγγελία περιγράφεται το δώμα περιγράφεται ως «φωτεινό, ανακαινισμένο, μικρό, αλλά φωτεινό».

Στα διπλάσια τετραγωνικά από το προηγούμενο (28 τ.μ.), αλλά στην ίδια τιμή (280 ευρώ), το διαμέρισμα στον 5ο όροφο στον Άγιο Παντελεήμονα είναι ευθέως ανταγωνιστικό. Από τις φωτογραφίες διακρίνουμε έναν πολύ μικρό γωνιακό πάγκο με νιπτήρα, μια μικρή τουαλέτα με μπανιέρα και τέντες. Ιδεατό!

Ακολουθούν αρκετές αγγελίες πέριξ των 300 ευρώ, πέριξ των 30 τ.μ. Τα περισσότερα είναι υπόγεια ή ημιυπόγεια. Ξεχωρίσαμε ένα δώμα 12 τ.μ. στην Ελληνορώσων, με ενοίκιο 310 ευρώ. «Υπάρχει βεράντα που μπορεί να κλείσει ως ένα σημείο και να δημιουργηθεί επιπλέον δωμάτιο» διαβάζουμε στην αγγελία, κάτι που όπως είναι λογικό μας ξεσήκωσε.

Στην πλατεία Αττικής βρήκαμε το πιο τίμιο διαμέρισμα από άποψη ανακαίνισης (ανακαινισμένο φέτος). Με αέριο, στον 4ο όροφο, τέντες, 25 τ.μ. και τιμή ενοικίου τα… 320 ευρώ.

Μπορεί η τιμή να ανεβαίνει, τα τετραγωνικά μέτρα παραμένουν τα στα ίδια επίπεδα, από 20 έως 30. Με μερικές εξαιρέσεις οι όροφοι είναι επίσης συγκεκριμένοι: Ημιυπόγειο ή ισόγειο.

Πιάνοντας τα… 50 (τετραγωνικά μέτρα)

Αγαλλίασε η ψυχή μας όταν τελικά φτάσαμε στα πρώτα δύο διαμερίσματα άνω των 50 τ.μ. Ένα δυάρι κοντά στην Ευελπίδων, της οποίας η κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας είναι εκτός λειτουργείας. Τιμή; 380 ευρώ!

Στην ίδια τιμή, αλλά με 2 τ.μ. λιγότερα, ένας φοιτητής μπορεί να νοικιάσει ένα διαμέρισμα στην Κολιάτσου. Όποιος το νοικιάσει βέβαια, θα αναγκαστεί να κοιτάζει από το λιλιπούτειο μπαλκονάκι του έναν καταθλιπτικό κήπο.

Αυτά τα δύο είναι μια όαση στην ερημιά των >40 τ.μ. Με τις τιμές να φτάνουν πέριξ των 400 ευρώ, τα διαμερίσματα παραμένουν «σπιρτόκουτα». Ίσως να βρίσκονται πιο εύκολα γκαρσονιέρες του 1ου ορόφου ή 2ου ορόφου, αλλά μέχρις εκεί.

Το πρώτο διαμέρισμα κατά πολύ άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων, το συναντάμε στο Πολύγωνο με την τιμή να φτάνει τα 400 ευρώ, το έτος κατασκευής το μακρινό 1970, με κλιματισμό και αυτόνομη θέρμανση με κεντρική εγκατάσταση.
Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι πως εάν ένα διαμέρισμα είναι ανακαινισμένο, τότε δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 350 ευρώ, σε οποιοδήποτε όροφο και αν είναι, ασχέτως τετραγωνικών μέτρων.

Είναι πολύ λίγες οι ευκαιρίες για διαμερίσματα άνω των 50 τ.μ. με ενοίκιο κάτω από 400 ευρώ. Σε αυτά τα χρήματα μπορεί να βρει κανείς τα πιο αξιοπρεπή διαμερίσματα, φτάνει να μην ψάχνει για πάνω από 35 τ.μ. Εξαρτάται φυσικά και από τη γειτονιά που θα επιλέξει.

Πόσα πρέπει να πληρώσεις για αξιοπρεπή διαβίωση

Τα μη ανακαινισμένα σπίτια είναι πραγματικά χρέπια. Σωλήνες που πετάγονται από το πουθενά, συνήθως ενεργειακής κλάσης Ε (κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί επιπλέον ενέργεια για να ζεσταθεί το χειμώνα και αντίστοιχα να κρυώσει το καλοκαίρι), ενώ μπαλκόνια, παράθυρα, ακόμη και… θέα (ακούγεται όντως αστείος ο Πασχάλης Τερζής όταν ψάχνεις σπίτι) είναι είδος εν ανεπάρκεια, αφού μιλάμε κυρίως για διαμερίσματα υπογείου, ισογείου, άντε και πρώτου ορόφου.

Προσπαθήσαμε να μην μείνουμε στον εντυπωσιασμό των εξαιρέσεων. Για παράδειγμα υπάρχει διαμέρισμα υπογείου των 30 τ.μ., του 1975, εσωτερικό, στον Άγιο Παντελεήμονα, επιπλωμένο, με τιμή ενοικίου 400 ευρώ.

Η αλήθεια είναι πως ένα τίμιο διαμέρισμα των 40 τ.μ. σε μια ανεκτά καλή γειτονιά της Αθήνας, το ενοίκιο ξεκινά περίπου από τα 500 ευρώ, χωρίς τα κοινόχρηστα. Οπλιστείτε με υπομονή, άφθονα νερά και χρήματα για προκαταβολή!