Πόσοι ένιωσαν πως μεγάλωσαν παραπάνω από μια μέρα με το άκουσμα του χαρμόσυνου νέου πως ο Justin Bieber κι η Haley, έγιναν γονείς; Για μια γενιά ο Bieber, δεν ήταν απλά ένας “μικρός Καναδός που έγινε γνωστός με το τραγούδι «Baby» και κατέκτησε τον κόσμο”, αλλά η έναρξη μιας νέας εποχής, και για όσους μεγάλωσαν μαζί του λίγο ή πολύ, ο πρώτος mega star που “άλλαξε πλευρά” αφού πλέον είναι πατέρας.

Αυτό το γεγονός μάς κάνει να νιώθουμε πως τα χρόνια πέρασαν γρήγορα, και ξαφνικά συνειδητοποιούμε πόσο μακριά είμαστε από την εποχή που ο Bieber πρωτοεμφανίστηκε στη ζωή μας. Αν γυρίσουμε λίγο πίσω στο 2009, όταν ο Justin Bieber έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική βιομηχανία θα δούμε πως ο κόσμος ήταν ένας εντελώς διαφορετικός τόπος.

Ο Barack Obama Ορκίστηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ

Το 2009 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Barack Obama, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, ορκίστηκε και ανέλαβε την προεδρία. Η φράση «Yes We Can» αντηχούσε παντού, και η Αμερική έβλεπε στο πρόσωπο του Obama την ενσάρκωση της ελπίδας για αλλαγή και πρόοδο. Ήταν μια εποχή γεμάτη αισιοδοξία, και ο Obama έγινε ένα σύμβολο για την προώθηση της διαφορετικότητας και της ενότητας σε όλο τον κόσμο. Ο tempora, o mores…

Obama inauguration 2009

Η Rhianna ακύρωσε την εμφάνισή στα Γκράμι μετά την επίθεση του Chris Brown

Το 2009, η μουσική βιομηχανία συγκλονίστηκε από ένα σοκαριστικό περιστατικό. Η Rhianna ακύρωσε την εμφάνισή της στα Γκράμι μετά την επίθεση που δέχτηκε από τον τότε σύντροφό της, Κρις Μπράουν. Το γεγονός αυτό προκάλεσε παγκόσμια συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών και άνοιξε τα μάτια του κοινού στα σκοτεινά παρασκήνια της ζωής των celebrities.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο Μεταγράφηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης

Το 2009 ήταν η χρονιά που ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε τη μεγάλη μεταγραφή από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η μεταγραφή αυτή έθεσε τις βάσεις για μια νέα εποχή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με τον Ρονάλντο να γίνεται το σύμβολο της νέας μεγάλης εποχής της Ρεάλ και να καθιερώνεται ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Σήμερα ο νέος του στόχος είναι να γίνει ο νούμερο 1 content creator στο Youtube.

Στην Ελλάδα, Ζούσαμε Μια Πολύ Ταλαιπωρημένη Χρονιά

Το 2009 στην Ελλάδα ήταν μια χρονιά γεμάτη ανατροπές και ένταση. Θεωρητικά όλα έβαιναν καλώς. Αλλά ο Κώστας Καραμανλής, τότε Πρωθυπουργός, προκήρυξε εκλογές τον Σεπτέμβριο, και το ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου, ανέλαβε την εξουσία με το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν». Ήταν η χρονιά που η οικονομική κρίση άρχισε να γίνεται αισθητή σε κάθε σπίτι, ενώ οι πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας έκαναν το καλοκαίρι του 2009 ιδιαίτερα τραγικό.

Παλαιοκώστας – Ριζάι έπαιρναν ελικόπτερο, από τη στάση Κορυδαλλός

Στην Ελλάδα, το 2009 ήταν η χρονιά που ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι έκαναν την πιο θεαματική απόδραση της δεκαετίας, δραπετεύοντας από τον Κορυδαλλό με τη βοήθεια ενός ελικοπτέρου. Η σκηνή θύμισε κάτι από χολιγουντιανή ταινία, προκαλώντας έκπληξη και οργή στις αρχές, ενώ γράφτηκε στις πιο σκοτεινές σελίδες της εγκληματολογικής ιστορίας της χώρας, και τις πιο χρυσές της κωμωδίας στον κόσμο.

Τα Smartphones Ήταν Το Νέο Κοινωνικό Φαινόμενο

Το 2009, τα smartphones άρχισαν να κατακτούν τον κόσμο. Ήταν ακόμα “για λίγους”, και το iPhone 3GS ήταν το απόλυτο gadget, ενώ το Android έκανε τα πρώτα του βήματα, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που επικοινωνούμε και ζούμε. Τα social media, όπως το Facebook και το Twitter, έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά και δημιουργώντας νέες μορφές κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Iphone 3gs

Το «Slumdog Millionaire» σάρωσε στα Όσκαρ κι ο Χιθ Λέτζερ κέρδισε το Β’ Ανδρικό Ρόλο Μετά Θάνατον

Στο σινεμά, ήταν η χρονιά που το «Slumdog Millionaire» του Danny Boyle σάρωσε στα Όσκαρ, κερδίζοντας 8 βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερου Φιλμ. Το ίδιο βράδυ, ο Χιθ Λέτζερ, που είχε ήδη φύγει από τη ζωή, κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ανεπανάληπτη ερμηνεία του ως Τζόκερ στο «The Dark Knight».

Το Netflix Ήταν Ακόμη Μια Υπηρεσία Ενοικίασης DVD

Πριν το Netflix γίνει η κυρίαρχη πλατφόρμα streaming, το 2009 ήταν ακόμη μια υπηρεσία ενοικίασης DVD μέσω ταχυδρομείου. Η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε ταινίες και σειρές από την άνεση του καναπέ μας με το πάτημα ενός κουμπιού ήταν ακόμη στα σπάργανα, και το binge-watching δεν υπήρχε ως όρος, παρότι είχαμε μόλις αρχίσει να βλέπουμε κύκλους σειρών σε ένα ΣΚ, νοικιάζοντας τα DVD του Lost, του 24 και του Prison Break.

Το 1Q84 του Χαρούκι Μουρακάμι Κυκλοφόρησε και Κατέκτησε Τη Λογοτεχνία

Το 2009 ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησε το «1Q84» του Χαρούκι Μουρακάμι, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία του αιώνα. Το μυθιστόρημα αυτό έφερε τον Μουρακάμι στο προσκήνιο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, συνδυάζοντας φαντασία και πραγματικότητα σε ένα συναρπαστικό αφήγημα που μαγνήτισε τους αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ξεκίνησαν τα «Parks and Recreation», «Community» και «Modern Family»

Στην τηλεόραση, το 2009 ήταν η χρονιά που έκαναν την εμφάνισή τους τρεις σειρές που έμελλε να καθορίσουν την ποπ κουλτούρα της δεκαετίας. Το «Parks and Recreation», το «Community» και το «Modern Family» άρχισαν να προβάλλονται, φέρνοντας μαζί τους φρέσκες ιδέες, ξεκαρδιστικό χιούμορ και χαρακτήρες που θα αγαπούσαμε για πολλά χρόνια. Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής στην τηλεοπτική κωμωδία.

Τα ραδιόφωνα έπαιζαν Χατζηγιάννη και Μύρωνα Στρατή – δεν υπήρχε τραπ

Η λίστα με τα 10 πιο δημοφιλή τραγούδια στο Airplay των ελληνικών ραδιοφώνων δείχνει την γνωστή “παράνοια” που κυριαρχεί ως προς το “τι ακούνε οι Έλληνες”.

1 Πάνω απ’ όλα – Μύρωνας Στρατής
2 Ανάποδα – Μιχάλης Χατζηγιάννης
3 Ελα – Ελεωνόρα Ζουγανέλη
4 Υπάρχει ζωή – Δέσποινα Βανδή
5 Πυροτεχνήματα – Ελενα Παπαρίζου
6 Εχω εσένα – Αντώνης Ρέμος
7 Μέρες που δεν σου είπα σ’ αγαπώ – Γιώργος Σαμπάνης & Ραλλία Χρηστίδου
8 Κλεψύδρα – Ονιράμα
9 Κοίτα με – Τάμτα
10 Θα ‘μαι αλλιώς – Ελενα Παπαρίζου

Επίσης ήταν μια χρονιά που τα “μπουζούκια” άρχισαν να παραπονιούνται πως “δεν υπάρχει δουλειά όπως παλιά” και να μειώνουν τις νύχτες που λειτουργούσαν από 6 σε 5 και μερικές φορές και 4. Η νύχτα είχε αρχίσει να νιώθει τα “κακά μαντάτα” που ακολούθησαν, αλλά ακόμα τα γαρύφαλλα κυλούσαν ποτάμια.

Ένας καινούριος, πιο δύσκολος κόσμος ξεκινούσε

Αυτό που δεν ξέραμε τότε, ήταν πως το 2009 ήταν μια χρονιά γεμάτη γεγονότα που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα. Ο Justin Bieber ήταν ένα από τα ελάχιστα “αθώα” και “γλυκά” νέα πράγματα που θα εμφανίζονταν έκτοτε, και αυτό το βλέπουμε ακόμα πιο ξεκάθαρα σήμερα, μεγαλώνοντας μαζί του. Τώρα, βλέπουμε τους Biebers να γίνονται γονείς, και κάτι μπήκε στο μάτι μας…