Ο Alain Delon, μια φιγούρα αναντίρρητα χαραγμένη στο πάνθεον των κινηματογραφικών θρύλων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Η προσωπικότητά του, αντιφατική και συχνά αμφιλεγόμενη, προκαλεί σκέψεις και αναπόφευκτες συγκρίσεις με το πώς διαμορφώνονται οι χαρακτήρες των ειδώλων σε διαφορετικές εποχές. Ο Delon δεν ήταν απλώς ένας ηθοποιός· ήταν ένα σύμβολο μιας εποχής όπου οι ηθικές αποχρώσεις των αστεριών της οθόνης συχνά έμεναν στο σκοτάδι, ενώ οι λάμψεις τους φώτιζαν τη μεγάλη οθόνη με αδιαμφισβήτητη μαγεία.

Alain Delon από το Le Samurai. Ο άγγελος που έγινε διάβολος

Ως κινηματογραφικό είδωλο, ο Delon κατέκτησε τις καρδιές του κοινού με τη μοναδική του παρουσία, το απόκοσμο κάλλος του και την υποκριτική του δύναμη που παρέπεμπε σε κάτι πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα. Ωστόσο, η δημόσια εικόνα του δεν ήταν απαλλαγμένη από σκοτεινές πτυχές. Υπήρξε ανοιχτός υποστηρικτής ακροδεξιών απόψεων, ενώ η στάση του απέναντι στις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους ήταν συχνά αντικείμενο κριτικής, εγείροντας ερωτήματα για το πώς η κοινωνία οφείλει να αντιδρά σε τέτοιου είδους απόψεις.

Alain Delon O διαβολικός ήρωας με το αγγελικό πρόσωπο

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιχείρησαν να αποδομήσουν το μύθο του, να υπογραμμίσουν τις αντιφάσεις του ανθρώπου πίσω από τον ηθοποιό. Ο Delon, σεξιστής και ομοφοβικός, απεικονίζεται από πολλούς ως ένα προϊόν της εποχής του, ενός κόσμου όπου οι αδυναμίες και τα πάθη συχνά σκιάζουν τα ταλέντα και τις κατακτήσεις. Ωστόσο, το να κρίνουμε αυστηρά ένα πρόσωπο του παρελθόντος με τα σημερινά πρότυπα είναι ένας δρόμος επικίνδυνος. Ενώ είναι αναγκαίο να αναγνωρίσουμε και να απορρίψουμε τις ανάρμοστες συμπεριφορές, πρέπει επίσης να κατανοήσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτές οι συμπεριφορές αναπτύχθηκαν.

Ο Delon, με όλες του τις αντιφάσεις, ενσάρκωσε ένα είδος ανδρισμού και γοητείας που φαντάζει πλέον ξεπερασμένο. Ένας ήρωας και αντι-ήρωας μαζί, κάποιος που φαινόταν να κατακτά ό,τι ήθελε, αλλά που ταυτόχρονα παρέμενε παγιδευμένος στις δικές του αδυναμίες. Αυτό ακριβώς το παράδοξο τον καθιστά τόσο ενδιαφέροντα και ταυτόχρονα τόσο δύσκολο να τον κατηγοριοποιήσεις με απλές, σύγχρονες έννοιες.Σήμερα, με τον θάνατό του, κλείνει οριστικά ένα κεφάλαιο στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Alain Delon υπήρξε ακροδεξιός, σεξιστής, ομοφοβικός· αλλά ο Delon ήταν και θα παραμείνει ένας από τους μεγαλύτερους σταρ που γέννησε ο κινηματογράφος. Ένα παράδειγμα του πώς οι ανθρώπινες αδυναμίες μπορούν να συνυπάρχουν με την αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία.

Κι έτσι, με την αποχώρησή του, ο Delon μεταβαίνει από την επικαιρότητα στην ιστορία. Οι ταινίες του, οι ερμηνείες του, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν και να συναρπάζουν. Οι σκιές της προσωπικότητάς του θα συνεχίσουν να μας θυμίζουν τις αντιφάσεις που κρύβονται πίσω από κάθε λαμπερό αστέρι. Με τον θάνατό του, κλείνει ένας κύκλος, αφήνοντας πίσω του έναν μύθο που θα συνεχίσει να ζει, να προκαλεί και να γοητεύει. Και όλα είναι πια ιστορία…