H Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και ο Έλον Μασκ έχουν κατονομαστεί σε μήνυση που υποβλήθηκε στις γαλλικές αρχές για υποτιθέμενες «πράξεις επιβαρυντικής παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο» κατά της Αλγερινής πυγμάχου και Ολυμπιονίκη, Ιμάνε Κελίφ.

Ο Ναμπίλ Μπούντι, ο δικηγόρος της Κελίφ με έδρα το Παρίσι, επιβεβαίωσε στο Variety ότι και τα δύο ονόματα αναφέρονται στο κείμενο της καταγγελίας, η οποία στάλθηκε στο Εθνικό Κέντρο για την Καταπολέμηση του Διαδικτυακού Μίσους της Εισαγγελίας του Παρισιού, την προηγούμενη Παρασκευή.

Σε δήλωση που εστάλη στο Variety, η Εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε ότι έλαβε την καταγγελία που υπέβαλε η Κελίφ και ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα. «Στις 13 Αυγούστου, (Το Εθνικό Κέντρο για την Καταπολέμηση του Διαδικτυακού Μίσους) επικοινώνησε με το OCLCH (Κεντρικό Γραφείο για την Καταπολέμηση των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας και Εγκλημάτων Μίσους) για να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για παρενόχληση στον κυβερνοχώρο λόγω φύλου, δημόσιας προσβολής λόγω φύλου, δημόσιας υποκίνησης σε διακρίσεις και δημόσιας προσβολής λόγω καταγωγής».

H χρυσή Ολυμπιονίκης στην πυγμαχία γυναικών, Ιμάνε Κελίφ.

Κελίφ ενατίον Μασκ, Ρόουλινγκ

Η μήνυση υποβλήθηκε κατά του Χ, που σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία σημαίνει ότι κατατέθηκε κατά αγνώστων. Αυτό «εξασφαλίζει ότι η «εισαγγελία έχει όλα τα περιθώρια για να μπορεί να κάνει έρευνες εναντίον όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να έχουν γράψει μηνύματα μίσους με ψευδώνυμα», είπε ο Μπούντι. Ωστόσο, η καταγγελία αναφέρει γνωστά αμφιλεγόμενα πρόσωπα.

«Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και ο Έλον Μασκ κατονομάζονται μεταξύ άλλων στη μήνυση», είπε, προσθέτοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι μέρος της έρευνας. «Ο Τραμπ έκανε tweet, οπότε είτε αναφέρεται είτε όχι στη μήνυσή μας, θα εξεταστεί αναπόφευκτα ως κομμάτι της δίωξης».

Ο Μπούντι είπε ότι παρόλο που η καταγγελία αναφέρει ονόματα, «Αυτό που ζητάμε είναι η εισαγγελία να ερευνήσει όχι μόνο αυτούς τους ανθρώπους αλλά οτιδήποτε θεωρεί απαραίτητο. Αν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο, θα δικαστούν».

Ο Μπούντι ισχυρίστηκε επίσης ότι ενώ η μήνυση κατατέθηκε στη Γαλλία, «θα μπορούσε να στοχεύσει προσωπικότητες στο εξωτερικό», επισημαίνοντας ότι «η εισαγγελία για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αιτήματα για αμοιβαία νομική συνδρομή με άλλες χώρες». Πρόσθεσε ότι υπήρξαν συμφωνίες με το αντίστοιχο του γαλλικού γραφείου στις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους.

Ο διάσημος στις ΗΠΑ influencer και παλαιστής Λόγκαν Πολ, ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που επιτέθηκαν στον Κελίφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύοντας στο X μετά τη νίκη της εναντίον της Καρίνι: «Αυτή είναι η πιο αγνή μορφή του Κακού που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας. Ένας άντρας επιτράπηκε να χτυπήσει μια γυναίκα σε μια παγκόσμια σκηνή, συντρίβοντας το όνειρο της ζωής της, ενώ αγωνιζόταν για τον αποθανόντα πατέρα της. Αυτή η αυταπάτη πρέπει να τελειώσει».

Ο Πολ αργότερα διέγραψε την ανάρτηση και παραδέχτηκε ότι «μπορεί να είναι ένοχος για διάδοση παραπληροφόρησης».

Αλλά για τον Μπούντι, τέτοιες «συγγνώμες» – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που η ίδια η Κελίφ έχει λάβει προσωπικά από εξέχουσες προσωπικότητες που δημοσίευσαν υποτιμητικά σχόλια για εκείνη στο Χ- δεν θα άλλαζαν τίποτα σχετικά με την έρευνα. «Η αγωγή κατατέθηκε και τα γεγονότα παραμένουν», είπε.

Όσο για το X, ο Boudi είπε ότι η καταγγελία απευθύνεται στους συντάκτες των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι στις ίδιες τις πλατφόρμες. «Είναι ευθύνη των νομοθετών να επιβάλλουν κυρώσεις σε πλατφόρμες, όχι δική μας», είπε. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι υποθέσεις διαδικτυακής παρενόχλησης αντιμετωπίζονται πλέον πολύ πιο σοβαρά από τις δικαστικές αρχές και ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, «υπάρχουν ποινές φυλάκισης».

Με πληροφορίες από το Variety.

Φωτογραφία: Instagram/@imane_khelif_10