Με ένα φαντασμαγορικό οπτικό-ακουστικό σόου, μια μαγευτική τελετή λήξης -στο πνεύμα που μας έχει συνηθίσει, το Παρίσι παρέδωσε τη σκυτάλη στο Λος Άντζελες για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Παρίσι 2024, Τομάς Ζολί, βάσισε την τελετή λήξης στην επιστημονική φαντασία. Μια μυστηριώδης ύπαρξη καταφτάνει στο δυστοπικό τοπίο μιας φουτουριστικής Γης, όπου κυριαρχεί το σκοτάδι και η ερημιά -ένας συμβολισμός για την αποξενωμένη ανθρώπινη ύπαρξη.

Τότε εμφανίζεται ένα μυστηριώδης, εξωγήινος «Ταξιδευτής», έχοντας ως αποστολή να αναστήσει το Ολυμπιακό πνεύμα. Οι βοηθοί του ανακαλύπτουν την Ελληνική σημαία και του την παραδίδουν, υπό τους ήχους του διασκευασμένου Ελληνικού εθνικού ύμνου, με τη μελωδία του να ερμηνεύεται ακαπέλα.

Ο Ταξιδευτής καρφώνει τη σημαία και ο πλανήτης σείεται. Οι αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, το Ολυμπιακό Πνεύμα ξυπνάει και πάλι για να φωτίσει το στάδιο και τις ψυχές των ανθρώπων, ενώ από τα έγκατα της γης αναδύεται ένα γιγαντιαίο αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης.

Παράλληλα, τεράστιες σκιές στις κερκίδες του -κατάμεστου από 70.000 θεατές, Stade de France, σχηματίζουν αναπαραστάσεις αθλημάτων των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.


Έτσι, η Γη γίνεται και πάλι «εύφορη», πλημμυρισμένη από μελωδίες -με τον Ελβετό μουσικό Alain Roche να υπερίπταται καθώς ερμηνεύει τον Ύμνο στον Απόλλωνα παίζοντας ένα πιάνο που είναι κάθετα κρεμασμένο. Ο Γάλλος Yseult παραδίδει μια συναρπαστική εκδοχή του My Way, ένα «κλείσιμο του ματιού» στους Αμερικανούς καθώς το συγκεκριμένο τραγούδι είναι γαλλικό που διασκευάστηκε στα αγγλικά για τον Frank Sinatra.

Η τελετή είχε ξεκινήσει νωρίτερα, έξω από το Stade de France, με τον ήλιο να βάφει πορτοκαλί τον παρισινό ουρανό πάνω από το Ολυμπιακό καζάνι, το οποίο κρεμόταν από ένα τεράστιο μπαλόνι καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων. Ξαφνικά, το μπαλόνι παίρνει «φωτιά» -με τη συνδρομή LED φωτισμού.

Κάτω από το Ολυμπιακό Καζάνι, η Zaho de Sagazan ερμήνευε το θρυλικό τραγούδι Sous le Ciel de Paris της Εντίθ Πιάφ. Ξαφνικά, ο αστέρας κολυμβητής της Γαλλίας και νικητής του χρυσού Léon Marchand, που χαιρετίστηκε στη Γαλλία ως Le Roi Léon (Βασιλιάς Λεόν), φάνηκε να σβήνει τη φλόγα και το καζάνι έσβησε.

Για να τιμηθούν οι αθλήτριες των Ολυμπιακών, επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί τελευταία η απονομή μεταλλίων για τον Μαραθώνιο γυναικών.

Το Πάρτι Ξεκινά

Οι Phoenix του Thomas Mars ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν το χθεσινό, «ανοικτό» πάρτι για τους αθλητές και τους θεατές, όπως το ονειρευόταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Τομάς Ζολί. Η ερμηνεία τους ξεσήκωσε τον κόσμο, ενώ ακολούθησαν η Angèle και ο Γάλλος DJ Kavinsky, με το «Nightcall».

Η γαλλική μπάντα Air ήταν η επόμενη που εμφανίστηκε στη σκηνή του Stade de France, όπου μαζί με τον Mars έπαιξαν το Playground Love, ακολούθησε ο ράπερ από την Καμπότζη, VannDa, με το If I Ever Feel Better και ο τραγουδιστής των Vampire Weekend, Ezra Koenig, o οποίος παρέα με τους Phoenix τραγούδησαν το Tonight. 

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής, από το Παρίσι στο Λος Άντζελες, είχε τις δύο γυναίκες δημάρχους των δύο Ολυμπιακών πόλεων με την Ολυμπιακή σημαία και τη Simone Biles ως έκπληξη, να μαζεύει πάνω της τα βλέμματα των θεατών, των οπερατέρ και των φωτορεπόρτερ.

Η H.E.R. με την ηλεκτρική της κιθάρα κρεμασμένη από τον αριστερό της ώμο, ήταν εκείνη που τραγούδησε μια διασκευή του Εθνικού Αμερικανικού ύμνου για να προετοιμάσει εκείνο που είχε γίνει κοινό μυστικό τις τελευταίες ημέρες στο Παρίσι: Τη συμμετοχή του Τομ Κρουζ στην τελετή λήξης.

Ο 63χρονος ηθοποιός κάνει την πολυαναμενόμενη εμφάνισή του στην κορυφή του σταδίου και βουτάει για να εκπληρώσει την επόμενη αποστολή του: Να μεταφέρει την Ολυμπιακή σημαία στο Λος Άντζελες.

Με τον ίδιο να ανεβαίνει σε μια μηχανή στης οποίας το πλάι έχει κουμπώσει η Ολυμπιακή σημαία, ο Τομ Κρουζ βγαίνει από το στάδιο και στη συνέχεια όλα γίνονται βίντεο: Ο διάσημος ηθοποιός περνάει με τη μηχανή του από εμβληματικά τοπόσημα του Παρισιού, καταφτάνει σε ένα αεροδρόμιο όπου επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο για να μεταβεί στο Λος Άντζελες.

Φυσικά και χρησιμοποιεί αλεξίπτωτο για να πέσει στο διάσημο λόφο του Χόλιγουντ και να «παίξει» με τους Ολυμπιακούς κύκλους στην περίφημη ταμπέλα. Διάσημοι αθλητές όπως ο Michael Johnson παίρνουν στα χέρια τους τη σημαία.

Στη Venice Beach έχει στηθεί το αμερικανικό πάρτι. Οι Red Hot Chili Peppers με το Can’t Stop ανοίγουν αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως mini Coachella, με τη Billie και τον Finneas Eilish να παίρνουν τη σκυτάλη τραγουδώντας το Birds of a Feather. 

Ακολουθεί ο Snoop Dogg με το Drop It Like It’s Hot, για να ανέβει στη σκηνή ο Dr. Dre και μαζί να ερμηνεύσουν το The Next Episode.

Αποχαιρετώντας το Παρίσι της Τέχνης για το Λος Άντζελες της Τηλεόρασης

Αν κάτι έγινε σαφές χθες ήταν η διαφορά στον τρόπο σκέψης των διοργανωτών. Οι Γάλλοι των συμβολισμών, των ανθρωπιστικών μηνυμάτων, των ρηξικέλευθων ιδεών, δίνουν τη σκυτάλη στους μετρ της τηλεόρασης, τους Αμερικανούς της ποπ κουλτούρας και των κινηματογραφικών σταρ.

Αν ήμασταν επιφυλακτικοί για τους Αγώνες στο Παρίσι, κυρίως γιατί οι Γάλλοι είχαν βάλει τον πήχη πολύ ψηλά με τους νεωτερισμούς που επιχείρησαν, είμαστε σίγουροι για το τι θα παρακολουθήσουμε σε εκείνους του Λος Άντζελες. «The Winner Takes it all» είναι ένα από τα μότο τους, μακριά πολύ από τους «Ανοιχτούς Αγώνες» των Γάλλων.

Φωτογραφίες: Instagram/@olympics