Σε πρώτη φάση, ας κοιταχτούμε στα μάτια και ας παραδεχτούμε πως μόνο τιμητικό δεν είναι για την ελληνική δημοσιογραφία να μαθαίνουμε από τους ξένους, από το BBC συγκεκριμένα, πως Ελληνίδα αθλήτρια βρέθηκε ντοπέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Όπως συνέβη δηλαδή με την Ελένη Πόλακ. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε εμφανίζεται στα προκριματικά του άλματος επί κοντώ ο όρος “DQ” (disqualified) και όχι η επίδοσή της. Οπως έκανε γνωστό η ΔΟΕ.

Σύμφωνοι, όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου και ο αποκλεισμός έχει προσωρινό χαρακτήρα εν αναμονή των αποτελεσμάτων του 2ου δείγματος που έχει δώσει η 27χρονη αθλήτρια. Αλλά η είδηση παραμένει είδηση. Και το θέμα (πρέπει να) παρακολουθείται.

Σε κάθε περίπτωση επανέρχεται στο προσκήνιο η δήλωση που είχε κάνει η Ελένη Πόλακ μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 4.20μ και εν συνεχεία κατέγραψε τρία αποτυχημένα άλματα στα 4.40μ.). Είχε πει συγκεκριμένα τότε πως ΠΑΡΑΛΙΓΟ (τονίζουμε τη λέξη) να την πιάσουν θετική σε έλεγχο ντόπινγκ λόγω της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.  

«Βρέθηκε κάτι στα ούρα μου το οποίο ήταν από κρέας. Ήταν σε μικρή ποσότητα σε σχέση με το όριο και για αυτό μπόρεσα και αγωνίστηκα. Εγώ δεν έχω πάρει ποτέ στη ζωή μου πρωτεΐνες, δεν έχω πάρει ποτέ συμπληρώματα, ήμουν αυτές τις ημέρες πάρα πολύ χάλια. Θέλω να πω στον κόσμο να προσέχει τι τρώει, τι δίνει στα παιδιά του. Εγώ έχω ένα πρόβλημα με το σίδηρο και πρέπει να τρώω καθημερινά κόκκινο κρέας. Και αυτό απ’ ό,τι φαίνεται πρέπει να βρίσκεται στα κόκκινα κρέατα. Ήμουν πολύ χάλια ψυχολογικά γιατί δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω. Ήταν πολύ μεγάλο σοκ, ειδικά τις πρώτες ημέρες, γιατί φοβήθηκα ότι θα μείνω εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν το λέω για να δικαιολογήσω την απόδοσή μου. Ξέρω ότι για ό,τι κάνω στον αγώνα φταίω εγώ και αποκλείστηκα εγώ. Απλά έχει καταντήσει επικίνδυνο το τι τρώμε, αφού είδα μετά ότι η ουσία αυτή μπορεί να σου προκαλέσει ακόμη και καρδιακή προσβολή. Θα μπορούσε να έχει συμβεί στον καθένα», είχε πει αρχικά η Ελληνίδα αθλήτρια.

Πριν προσθέσει «Το κρέας που έφαγα είχε αυτή την ουσία, για την ανάπτυξη του ζώου, για να μεγαλώσει πιο γρήγορα. Είχα πάει σε έναν αγώνα στην Ολλανδία και το έφαγα, μόνο εκεί μπορώ να σκεφτώ πώς έγινε. Δεν έχω πάρει ποτέ τίποτα, γιατί τα φοβάμαι και δεν κοιμάμαι ήσυχη. Οπότε μπορείτε να φανταστείτε πώς ήμουν όταν το έμαθα».

Περιμένοντας να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο με την Ελένη Πόλακ, ας θυμηθούμε τους σημαντικότερους Έλληνες αθλητές που μετά το 2004 το όνομά τους συνδέθηκε με χρήση αναβολικών ουσιών, 17 περιπτώσεις ξεχωρίσαμε. Οι περισσότεροι ποτέ δεν παραδέχτηκαν την ενοχή τους. Θα δείτε επίσης ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν υπέρ τους μετέπειτα αθωωτικές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων. Είναι πάντως κάτι που αφορά μόνο την εγχώρια πραγματικότητα. Περισσότερο τυπικό δηλαδή παρά ουσιαστικό.

Πριν από την Πόλακ: Έλληνας αθλητές που το όνομά τους μπλέχτηκε με υποθέσεις ντόπινγκ

Κώστας Κεντέρης – Κατερίνα Θάνου

Η πλέον πολύκροτη τέτοιου είδους υπόθεση στα ελληνικά χρονικά. Το πώς έγινε, πότε έγινε. Για το μέγεθος και τη σπουδαιότητα του ονόματος των εμπλεκομένων αθλητών. Ακόμα και τώρα δεν είναι σαφές τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις ταραγμένες ώρες και μέρες. Δεδομένα πάντως, το 2004, στην Αθήνα, όλοι γι’ αυτό συζητούσαν. Για το πώς οι 2 τοπ κλάσης αθλητές δεν παρέστησαν σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ, για το τροχαίο που ενεπλάκησαν. Σημειωτέον πως το 2006 ήρθαν σε δικαστικό διακανονισμό με την IAAF.

Πηγή Δεβετζή

Με μεταχρονολογημένη απόφαση της IAAF ακυρώθηκαν όλα της τα αποτελέσματα για την περίοδο 2007-09 λόγω θετικού δείγματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει, μεταξύ άλλων, το χάλκινο μετάλλιο που είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Λεωνίδας Σαμπάνης

Του αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο Έλληνας αρσιβαρίστας αρνήθηκε κατηγορηματικά πως είχε κάτι το οτιδήποτε επιλήψιμο.

Φανή Χαλκιά

Το 2008, στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγινε στο Πεκίνο, αποκλείστηκε επειδή βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία. Οκτώ χρόνια αργότερα, η αθλήτρια του στίβου απαλλάχθηκε από ελληνικό δικαστήριο από τις κατηγορίες.

Αθανασία Τσουμελέκα

Το 2009 ανακοινώθηκε πως βρέθηκε θετική σε χρήση ερυθροποιητίνης και πως της επιβάλλεται 2ετής αποκλεισμός. Αυτός ήταν και ο λόγος που η χρυσή ολυμπιονίκης του βάδην στην Αθήνα (2004) σταμάτησε πρόωρα την καριέρα της. Πέντε χρόνια μετά, αθωώθηκε από το Εφετείο Αθηνών.

Γιάννης Δρυμωνάκος

Μεγάλο όνομα της ελληνικής κολύμβησης βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία το 2008. Ήταν σοκ. Ουδέποτε παραδέχτηκε πως ήταν ένοχος, ίσα ίσα υποστήριξε σθεναρά πως δεν είχε πάρει τίποτα το παράνομο. Το 2010 επέστρεψε στις πισίνες και αφού προηγουμένως απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες νομικά.

Νίκος Κουρτίδης – Κωνσταντίνα Λάππου

Άρση βαρών. Ο Νίκος Κουρτίδης ήταν μια μεγάλη ελπίδα για να πάρει ξανά τα πάνω του ένα αγαπημένο εν Ελλάδι σπορ, αλλά όλα γκρεμίστηκαν το 2009, όταν πιάστηκε ντοπέ στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Πεσκάρα. Στους ίδιους αγώνες, θετική σε έλεγχο βρέθηκε και η επίσης αρσιβαρίστρια, Κωνσταντίνα Λάππου.

Γερβάσιος Φιλιππίδης

Άλλος ένας αθλητής του στίβου, ο κορυφαίος ακοντιστής εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα, πιάστηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, το 2012. Γι’ αυτό και δεν αγωνίστηκε ποτέ εκεί.

Δημήτρης Χονδροκούκης

Ο άλτης του ύψους πιάστηκε ντοπέ, και αυτός, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Παρόμοια περίπτωση δηλαδή με αυτή του Φιλιππίδη. Αλλά με πολύ μεγαλύτερο impact καθώς ήταν τοπ όνομα την εποχή εκείνη.

Δημήτρης Ρέγας

Ο Έλληνας 400άρης δεν συμμετείχε ποτέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ακριβώς επειδή σε έλεγχο ντόπινγκ, λίγο νωρίτερα, είχε ανιχνευθεί με απαγορευμένη ουσία στον οργανισμό του.

Σταύρος Κουρουπάκης

Ο Έλληνας αθλητής του επί κοντώ τιμωρήθηκε με 2ετή αποκλεισμό για θετικό δείγμα, το 2004.

Μάρθα Μάτσα

Το 2005, λίγο πριν από τους Μεσογειακούς Αγώνες, η 21χρονη τότε κολυμβήτρια συνελήφθη να έχει κάνει χρήση αναβολικών. Αποκλείστηκε για την επόμενη 2ετία. Επέστρεψε μετά, δυναμικά.

Γιάννης Ταμουρίδης

Ο Έλληνας ποδηλάτης, το 2008, βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας. Ο 29χρονος αθλητής επανήλθε στην δράση ενώ η ποινή του μειώθηκε καθώς δήλωσε μετανιωμένος.

Τηλέμαχος Ρούτας

Ο αθλητής των 400μ. βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών το 2012.

Χρήστος Πολυχρονίου

Τον Μάιο του 2005, ο 32χρονος τότε σφυροβόλος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό.