Η πρώτη, αυθόρμητη, αντίδραση είναι πιθανότατα να γελάσεις. Κυριαρχεί το σόκιν του πράγματος, το ασυνήθιστο. To βίντεο δείχνει τον Αντονί Αμιρατί να χάνει την πρόκριση στον τελικό του επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι εξαιτίας των γεννητικών του οργάνων, μιας ατυχούς πρόσκρουσης. Δεν το λες δα παράδοξο πως έγινε viral.

Στην πραγματικότητα, είχε ήδη ακουμπήσει με τα πόδια την μπάρα και αυτή θα έπεφτε ούτως ή άλλως, οπότε δεν θα τον βλέπαμε απέναντι σε Αρμάντ Ντουπλάντις, Εμμανουήλ Καραλή και λοιπούς στη μάχη των μεταλλίων. Όμως η αλήθεια είναι συχνά μια λεπτομέρεια στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ, επίσης το άλλο πουλάει απείρως περισσότερο ως context.

Για τον καμουφλαρισμένο σεξισμό με τον Γάλλο επικοντιστή θα πούμε τίποτα ή μπα;

Σε κάθε περίπτωση, ο 21χρονος αθλητής έγινε talk of the town. Για τα προσόντα του, όχι όμως τα αθλητικά. Το επικοινωνιακό σκέλος της υπόθεσης ήταν τόσο ισχυρό ώστε ο Γάλλος επικοντιστής δέχτηκε πρόταση από πορνογραφική σελίδα, αξίας 250.000 ευρώ!

«Αν ήταν στο χέρι μου, θα σε βράβευα για αυτό που όλοι οι άλλοι είδαν, το ταλέντο σου κάτω από τη ζώνη. Ως λάτρης των δραστηριοτήτων με επίκεντρο το εν λόγω σημείο, θα ήθελα πολύ να σου προσφέρω έως και 250.000 δολάρια σε αντάλλαγμα για ένα 60λεπτο σόου με κάμερα, στο οποίο θα επιδεικνύεις τα προσόντα σου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της CamSoda, Ντάριν Πάρκερ.

Τον σεξισμό δεν πρέπει να τον προσεγγίζουμε μονόπλευρα

Και πάλι share, και πάλι χαχανίσματα από τον κόσμο. Όμως κάπου λίγο όπα. Εδώ χάνουμε το μέτρο και την ουσία. Δεν είναι αυτός ένας καμουφλαρισμένος σεξισμός; Περί μεγέθους και σημασίας; Δεν γελάμε, επίσης, με τον πόνο ενός ανθρώπου που είδε το όνειρο του για διάκριση στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη να πηγαίνει στράφι – για τον όποιο λόγο; Και θα λέγαμε τόσο άνετα και χαλαρά τα ίδια αν αυτό συνέβαινε σε μια γυναίκα αθλήτρια εξαιτίας του στήθους της, για παράδειγμα;

Κάνουμε προσπάθεια να ξεπεράσουμε στερεότυπα και διακρίσεις, να θέσουμε τα πράγματα επί μιας συγκεκριμένης βάσης προς αυτήν την κατεύθυνση. Να, θυμόμαστε κάποτε που πριν αρχίσει μια διοργάνωση τύπου Ολυμπιακών Αγώνων, οι εφημερίδες και τα περιοδικά γέμιζαν από θέματα του στιλ «οι πιο hot αθλήτριες», «οι WAGs των Ολυμπιονικών» και πάει λέγοντας. Αυτά πλέον έχουν εκλείψει ή περιοριστεί, πιο σωστά. Περιπτώσεις όπως του Αμιρατί όμως μας κάνουν σαφές πως ακόμα υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανύσουμε…

Δεν είπαμε πως δεν μπορεί να χαμογελάσει κανείς με τέτοια σκηνικά. Αλλά το μετά, το πώς το χειρίζεται δηλαδή κανείς όταν περάσει η στιγμή, αυτό είναι η διαφορά, αυτό δείχνει πού πραγματικά βρισκόμαστε και πώς σκεφτόμαστε.