Η Βρετανία βιώνει τις χειρότερες ταραχές εδώ και δεκαετίες, εξαιτίας ακροδεξιών ακτιβιστών. Και ο Έλον Μασκ απλά δεν μπορεί να συγκρατηθεί.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του X προκάλεσε οργή στη βρετανική κυβέρνηση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με την απάντησή του στις εμπρηστικές εικόνες, προϊόν της ακροδεξιάς αναταραχής που σαρώνει τη χώρα, γράφοντας πως «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος».

Ο Μασκ στο στόχαστρο των Άγγλων

Η ανάρτηση στο X καταδικάστηκε απερίφραστα από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, τονίζοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τα σχόλια του Μασκ.

Αλλά ο Μασκ το έκανε ξανά και ξανά, με τελευταίο το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας. Απαντώντας σε δήλωση του Στάρμερ που υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα ανεχόταν επιθέσεις σε τζαμιά ή σε μουσουλμανικές κοινότητες», ο Μασκ κατηγόρησε ουσιαστικά τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι φοράει παρωπίδες. «Δεν πρέπει να ανησυχείτε για επιθέσεις σε όλες τις κοινότητες;» ήταν το… αθώο του ερώτημα. Η αστυνόμευση των αναταραχών «φαίνεται μονόπλευρη», έγραψε σε μια τρίτη ανάρτηση.

Η υπουργός Εσωτερικών του Στάρμερ, Ιβέτ Κούπερ, έχει εν τω μεταξύ μια σειρά από παράπονα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Χ (του Έλον Μασκ, φυσικά) τσεκάρουν αναρτήσεις που παραπληροφορούν στις πλατφόρμες τους.

«Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι σαφώς, ήδη, εγκληματικά, όπου θα χρειαστούμε αστυνομική επέμβαση και δράση για να τα ερευνήσουμε», είπε η Κούπερ στο BBC τη Δευτέρα. «Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σαφείς απαιτήσεις αυτή τη στιγμή να αφαιρέσουν ποινικό υλικό, και θα έπρεπε να το κάνουν, αλλά μερικές φορές χρειάζεται πολύς χρόνος για να συμβεί αυτό».

Αμέσως μετά έκανε τη διαπίστωση πως «Υπάρχουν άλλοι τομείς όπου έχουν αναλάβει δεσμεύσεις σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις τους που υποτίθεται ότι θα επιβληθούν αλλά δεν τηρούνται».

Η Κούπερ υποσχέθηκε πως θα ασχοληθεί με τους γίγαντες της τεχνολογίας αυτή την εβδομάδα. Αλλά και πάλι αυτό δεν λέει και πολλά.

Γιατί, παρά τις πολλές ανησυχίες σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής ρητορικής, η εργαλειοθήκη της Βρετανίας για να εξαναγκάσει της εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης σε συμμόρφωση μοιάζει περιορισμένη.

Οι τελευταίες ταραχές – στις οποίες σημειώθηκαν επιθέσεις σε τζαμιά και καταλύματα για αιτούντες άσυλο – ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διαδικτυακή επικοινωνία. Fake news κανάλια στο X βοήθησαν στη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τη δολοφονία τριών παιδιών στο Σάουθπορτ την περασμένη εβδομάδα.

Οι influencers της ακροδεξιάς με τεράστια απήχηση, όπως ο ιδρυτής του English Defense League, Τόμι Ρόμπινσον και ο ηθοποιός που έγινε anti-woke ακτιβιστής, Λόρενς Φοξ, έχουν ποστάρει αναρτήσεις στους χιλιάδες ακολούθους τους στο X, το Facebook, το Instagram και το TikTok. (Ο Φοξ μοιράστηκε… ενθουσιωδώς την «επίθεση» του Μασκ στον Στάρμερ το βράδυ της Δευτέρας).

Το WhatsApp και το Telegram χρησιμοποιήθηκε για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ αφίσες – καλέσματα για συγκεκριμένες διαμαρτυρίες έχουν διαδοθεί στο Facebook. Το TikTok, τέλος, έχει γεμίσει με βίαια βίντεο.

Ειδικά όμως το Χ (πρώην Twitter) έχει αναδειχθεί ως η πιο χρήσιμη εστία ακροδεξιάς ρητορικής. Φυσικά και αυτό είναι γνωστό στον Μασκ. Η πλατφόρμα, μάλιστα, επανέφερε τον λογαριασμό του Ρόμπινσον. Παραμένει, ωστόσο, αποκλεισμένος από το Instagram και το Facebook.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο υπουργός Τεχνολογίας της Βρετανίας Πίτερ Κάιλ είπε ότι είναι «αναμφισβήτητο» ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρείχαν πλατφόρμα για τους ταραχοποιούς.

«Είμαστε ξεκάθαροι με αυτές τις εταιρείες ότι έχουν επίσης ευθύνη να μην διακινούν τις ασχήμιες εκείνων που επιδιώκουν να βλάψουν και να διχάσουν την κοινωνία μας και συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους για να διασφαλίσουμε ότι θα ανταποκριθούν σε αυτήν την ευθύνη», πρόσθεσε.

«Δεν χρειάζεται να περιμένω»

Πέρα, λοιπόν, από τη σύγκρουση με τον Μασκ, τι μπορεί πραγματικά να κάνει η κυβέρνηση της Βρετανίας; Θα είχε ένα μεγάλο νομοθετικό όπλο να χρησιμοποιήσει — μόνο που δεν είναι έτοιμο ακόμα.

Σύμφωνα με τον Νόμο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο της Βρετανίας, που επί χρόνια επεξεργάζεται, οι πλατφόρμες θα έχουν καθήκον να «αναλάβουν αυστηρά μέτρα» κατά του παράνομου περιεχομένου. Αυτό περιλαμβάνει περιεχόμενο που υποκινεί τη βία ή που σχετίζεται με «φυλετικά ή θρησκευτικά επιδεινούμενα αδικήματα της δημόσιας τάξης».

Οι πλατφόρμες έχουν σκοπό να αποτρέψουν την εμφάνιση παράνομου περιεχομένου στις πλατφόρμες εξαρχής — και να ενεργήσουν γρήγορα για να το αφαιρέσουν εάν εμφανιστεί.

Αν δεν εκπληρώσουν αυτές τις υποχρεώσεις, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 18 εκατομμυρίων λιρών — ή το 10 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων τους, το όποιο είναι μεγαλύτερο — από τη ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης, Ofcom.

Αλλά είναι πολύ σημαντικό, ότι οι διατάξεις του νόμου για το παράνομο περιεχόμενο θα τεθούν σε ισχύ μόλις στα τέλη του 2024. Και οι υφιστάμενοι νόμοι της Βρετανίας για την υποκίνηση βίας χρονολογούνται από το 1986, πριν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλαδή. Έτσι απαιτείται από την αστυνομία να ελέγχει τις πλατφόρμες για πιθανές παραβιάσεις.

Προς το παρόν, οι βρετανικές αρχές μπορούν μόνο να εκλιπαρούν τις εταιρείες τεχνολογίας να κάνουν το σωστό.

«Δεν χρειάζεται να περιμένουν οι διαδικτυακές υπηρεσίες να τεθούν σε ισχύ οι νέοι νόμοι προτού κάνουν τους ιστότοπους και τις εφαρμογές τους ασφαλέστερες για τους χρήστες», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής τεχνολογίας, Ofcom.

«Ο ρόλος μας θα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ρυθμιζόμενες υπηρεσίες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των χρηστών τους», πρόσθεσε. «Δεν θα περιλαμβάνει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με μεμονωμένες αναρτήσεις ή λογαριασμούς».

Ο Σάντερ Κατουάλα, διευθυντής του think tank, British Future, δήλωσε στο POLITICO ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρειάζονται «βούληση και ικανότητα» για να αφαιρέσουν προσβλητικό ή επικίνδυνο περιεχόμενο, «αυτή τη στιγμή υπάρχει λιγότερη θέληση και λιγότερη ικανότητα από αυτή που υπήρχε πριν. Ειδικά στην περίπτωση του X — αλλά και στο Facebook και στο Tiktok».

Ο Έλον Μασκ γελά…

Με πληροφορίες από το Politico.