«Έχω άσθμα, δυσλεξία, άγχος και κατάθλιψη, αλλά σας λέω πως αυτό που έχω δεν καθορίζει το πού θα φτάσω. Γιατί όχι και εσύ;». Μα να ξεστομίζει ένας άνθρωπος κάτι τόσο ωραίο, τόσο μεστό νοημάτων και να έχει haters; Μα μέσα ακριβώς σε αυτό «κρύβεται» και η εξήγηση. Ο Νόα Λάιλς δεν τα λέει ποτέ ξύλινα. Κι αυτό πότε αρέσει, πότε δεν αρέσει. Συμβαίνει όταν βγαίνεις από τα «κουτάκια» του συνηθισμένου.

Είναι ο φρέσκος χρυσός ολυμπιονίκης στα 100μ. Μετά από μια επική κούρσα που συνιστά ήδη μια από τις classic στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Όλα κρίθηκαν στη λεπτομέρεια, της λεπτομέρειας (ω λεπτομέρεια). Η διαφορά του Αμερικανού σπρίντερ από τον Τζαμαϊκανό Κισέιν Τόμσον μετρήθηκε μόλις στα 0.005 δευτερόλεπτα. Κάτι που μας επέτρεψε να θυμηθούμε (ή να μάθουμε) πως στο φώτο φίνις σημασία έχει ποιανού αθλητή θα περάσει πρώτα ο κορμός, όχι το πόδι. Αλλιώς τα μεταξύ τους μετάλλια θα ‘ταν ανάποδα.

Η ειλικρίνεια του Νόα Λάιλς ωστόσο, δεν δουλεύει πάντα υπέρ του. Με αφορμή το θρίαμβό του επί γαλλικού εδάφους παίζει και ξαναπαίζει στα social media ένα βίντεο από το περασμένο καλοκαίρι. Όταν έθιξε κάτι ιερό και όσιο για τους περισσότερους συμπατριώτες του: Την πεποίθησή τους πως αυτοί είναι και άλλος δεν είναι. Με άλλα λόγια, πως δεν είναι απλώς το κέντρο του κόσμου, αλλά… όλος ο κόσμος.

Συγκεκριμένα, ο χαρισματικός σπρίντερ μοιράστηκε με τον κόσμο τη σκέψη του για το πόσο γελοίο είναι ο εκάστοτε πρωταθλητής στο ΝΒΑ να χαρακτηρίζεται «παγκόσμιος». Ιδού πώς το είχε θέσει μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στη Βουδαπέστη το 2023:

«Με ενοχλεί όταν βλέπω στους τελικούς του NBA να αποκαλούνται Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Ποιανού; Των Ηνωμένων Πολιτειών; Μην με παρεξηγείτε, αγαπώ τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν είναι ο κόσμος. Εμείς είμαστε ο κόσμος, έχουμε σχεδόν κάθε χώρα να παλεύει για τη σημαία της, να δίνει τα πάντα. Δεν υπάρχουν σημαίες στο NBA».

Οι ΝΒΑers δεν εκτίμησαν διόλου τα λεγόμενά του: «Κάποιος να τον βοηθήσει…», έγραψε τότε ο Κέβιν Ντουράντ, ο Ντρέιμοντ Γκριν το πήγε ως εξής: «Όταν το να το παίζεις έξυπνος πηγαίνει στραβά». Ο Κέντρικ Πέρκινς δε, είχε πει: «Βάλτε το μυαλό του σε ένα πουλί και το πουλί θα αρχίσει να πετάει προς τα πίσω!».

Στην πραγματικότητα αυτά τα σχόλια δεν θα έπρεπε καν να ενοχλούν τον Νόα Λάιλς. Την αλήθεια είχε διαλαλήσει, με τόλμη, με επιχειρήματα. Φταίμε εμείς να πούμε τώρα που τους (όποιους) haters δεν τους βλέπει καν, τόσο γρήγορα που πάει, γενικώς και ειδικώς; Δεν φταίμε…

Δες το βίντεο του Νόα Λάιλς που την… λέει στο ΝΒΑ:

* Οι φωτογραφίες είναι από το λογαριασμό του Νόα Λάιλς στο Χ