Η άρνηση της ομάδας του Τραμπ να πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου στο νοσοκομείο της Πενσυλβάνια όπου και διεκομίσθη μετά την απόπειρα εναντίον του, η απροθυμία κοινοποίησης των ιατρικών αρχείων του πρώην Προέδρου και η σιωπή στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο δημιούργησαν από την αρχή πολλά ερωτήματα γύρω από τον τραυματισμό στο αυτί του προέδρου. Ο πάντα πρόθυμος να σχολιάσει εμπρηστικά οτιδήποτε τον αφορά -ή και όχι, παρέμενε τώρα σιωπηλός.

Αλλά τα σχόλια του διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, στις 24 Ιουλίου έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τον τραυματισμό, που το αμερικανικό κοινό αγνοούσε. Ο Ρέι υποστήριξε σε κατάθεση του στο Κογκρέσο ότι το τραύμα μπορεί να έχει προκληθεί από θραύσματα, ενώ ο Τραμπ -και ο πρώην γιατρός του στον Λευκό Οίκο, είχαν πει ότι προκλήθηκε από σφαίρα.

Ας δούμε χρονικά τι έχει συμβεί…

Το μπαταρισμένο αυτί του Τραμπ έγινε το σύμβολο της πολιτικής του καμπάνιας και η αιτία του διχασμού ανάμεσα στις αμερικανικές υπηρεσίες.

Το FBI εκδίδει ανακοίνωση

Εν μέσω μιας διαρκούς δημόσιας συζήτησης, στις 26 Ιουλίου, το FBI δημοσιεύει δήλωση στην οποία αναφέρεται ευθέως στον τραυματισμό του Τραμπ.
«Αυτό που χτύπησε τον πρώην πρόεδρο Τραμπ στο αυτί ήταν μια σφαίρα, ολόκληρη ή μικρότερα θραύσματα, η οποία πυροδοτήθηκε από το τουφέκι του νεκρού», ανέφερε το πρακτορείο, σύμφωνα με την Washington Post.
Ο Τραμπ απάντησε μέσω της δικής του πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social. Πόσταρε την ανακοίνωση και σχολίασε: «Υποθέτω ότι είναι η καλύτερη συγγνώμη που θα λάβουμε από τον διευθυντή Ρέι, αλλά είναι πλήρως αποδεκτή!».

Ο Ρέι είπε ότι μπορεί να είναι από σκάγια

Κατά τη διάρκεια ακρόασης μιας δικαστικής επιτροπής της Βουλής την Τετάρτη, 24 Ιουλίου, ο Ρέι έδωσε νέες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας και αποκάλυψε ότι η υπηρεσία δεν είναι βέβαιη ότι το τραύμα προκλήθηκε από σφαίρα.

«Υπάρχουν κάποια ερωτήματα σχετικά με το αν πρόκειται για σφαίρα ή θραύσματα που χτύπησαν το αυτί του», είπε.

Ο Τραμπ δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ιατρικά του αρχεία

Αμέσως μετά τον πυροβολισμό στο Μπάτλερ ο Τραμπ νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Μπάτλερ Μεμόριαλ, αλλά η ομάδα του δεν μοιράστηκε λεπτομέρειες για το τραύμα ή τη φροντίδα του. Οι γιατροί στο νοσοκομείο δεν ήταν διαθέσιμοι για συνέντευξη Τύπου ή ερωτήσεις και ο Τραμπ δεν δημοσίευσε τα ιατρικά του αρχεία από τη θεραπεία.

Ο πρώην γιατρός του Λευκού Οίκου είπε ότι προκλήθηκε από σφαίρα

Στις 20 Ιουλίου, μια εβδομάδα μετά τον πυροβολισμό, ο Τραμπ μοιράστηκε μια υπογεγραμμένη επιστολή από τον πρώην γιατρό του Λευκού Οίκου Ρόνι Τζάκσον, τώρα Ρεπουμπλικανό βουλευτή του Τέξας, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα νέες λεπτομέρειες για τον τραυματισμό και ισχυρίστηκε ότι το τραύμα προκλήθηκε από πυροβολισμό.

Στην επιστολή, ο Τζάκσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ είχε ένα τραύμα από σφαίρα, πλάτους 2 εκατοστών, στο δεξί αυτί. «Αρχικά υπήρξε σημαντική αιμορραγία, ακολουθούμενη από έντονο πρήξιμο ολόκληρου του άνω αυτιού», έγραψε ο Τζάκσον. «Το πρήξιμο έχει υποχωρήσει από τότε και η πληγή αρχίζει να επουλώνεται σωστά. Με βάση την ιδιαίτερα αγγειακή φύση του αυτιού, εξακολουθεί να υπάρχει διαλείπουσα αιμορραγία που απαιτεί να τοποθετηθεί ένας επίδεσμος. Δεδομένης της ευρείας και αμβλείας φύσης του ίδιου του τραύματος, δεν χρειάστηκαν ράμματα».

Τονίζει πως ο Τραμπ έλαβε μια ενδελεχή αξιολόγηση -συμπεριλαμβανομένης μιας αξονικής τομογραφίας- στο νοσοκομείο Μπάτλερ Μεμόριαλ και θα υποβληθεί σε περαιτέρω αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός τεστ ακοής.

Ο Τζάκσον επιτέθηκε στον Ρέι στο X, μετά την κατάθεση του δεύτερου, γράφοντας πως ήταν «απόλυτα ανεύθυνο» για τον Ρέι να υποδηλώνει ότι ο τραυματισμός μπορεί να προκλήθηκε από θραύσματα. «ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ — ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ!» έγραψε ο Τζάκσον. «ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΟ!!!».

Ο Τζάκσον είναι σύμμαχος του Τραμπ και έχει δεχθεί πυρά τα τελευταία χρόνια μετά την έκθεση γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου που αποκάλυψε ισχυρισμούς ότι ο Τζάκσον είχε «ανάρμοστη συμπεριφορά» ως γιατρός του Λευκού Οίκου.

Οι περιγραφές του Τραμπ για τους πυροβολισμούς

Ο Τραμπ έχει κάνει κάποια σχόλια για την εμπειρία του. Το βράδυ της Πέμπτης, 25 Ιουλίου, αντέκρουσε τα σχόλια του Ρέι, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα ήταν μια σφαίρα που τον χτύπησε. «Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι είπε χθες στο Κογκρέσο ότι δεν ήταν σίγουρος αν χτυπήθηκα από σκάγια, γυαλί ή σφαίρα (το FBI δεν το έλεγξε ποτέ!), αλλά ήταν σίγουρος ότι ο απατεώνας Τζο Μπάιντεν ήταν σωματικά και νοητικά «συνηθισμένος ». «Λάθος!» έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social.

»Όχι, ήταν, δυστυχώς, μια σφαίρα που χτύπησε το αυτί μου και το χτύπησε σκληρά. Δεν υπήρχε γυαλί, δεν υπήρχαν σκάγια. Το νοσοκομείο το χαρακτήρισε “τραύμα από σφαίρα στο αυτί” και αυτό ήταν».

Σε μια ομιλία στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στις 18 Ιουλίου, ο Τραμπ, είπε ότι μια σφαίρα «πέρασε ένα τέταρτο της ίντσας (σσ. μισό εκατοστό) από το να μου αφαιρέσει τη ζωή».

«Είπα στον εαυτό μου, ουάου, τι ήταν αυτό, μπορεί να είναι μόνο μια σφαίρα, και στη συνέχεια έβαλα στο αυτί μου το δεξί μου χέρι, το κατέβασα…», είπε. «Το εκπληκτικό είναι ότι πριν από τον πυροβολισμό, αν δεν είχα κουνήσει το κεφάλι μου εκείνη την τελευταία στιγμή, η σφαίρα του δολοφόνου θα είχε χτυπήσει τέλεια τον στόχο της και δεν θα ήμουν εδώ απόψε».

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συγκέντρωση στις 13 Ιουλίου, ο Τραμπ έγραψε: «Πυροβολήθηκα με μια σφαίρα που τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού. Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν άκουσα έναν συριγμό, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα. Προκλήθηκε πολλή αιμορραγία, οπότε κατάλαβα τι συνέβαινε».

Σε μια ιδιωτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ο Τραμπ είπε ότι εκείνη τη στιγμή, το αντικείμενο που σφύριζε περνώντας δίπλα του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το ένιωσε σαν «το μεγαλύτερο κουνούπι του κόσμου».

Ο Έρικ Τραμπ, γιος του πρώην Προέδρου, είπε στο CBS News ότι ο πατέρας του αναφέρθηκε στον τραυματισμό ως «τον μεγαλύτερο πόνο στο αυτί που είχε ποτέ», αλλά ότι δεν χρειάστηκε ράμματα και ότι η ακοή του είναι καλή.

Με πληροφορίες από το Time.

Φωτογραφίες: Instagram/@realdonaldtrump