«Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την εντολή» ήταν η πρώτη ανάρτηση του Μάικ Κόλινς εκπροσώπου των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν είναι υπερβολικός, τονίζοντας πως ο Μπάιντεν θα έπρεπε να κατηγορηθεί για «υποκίνηση σε δολοφονία».

Ο Κόλινς ήταν μόνο ένας από τους ανθρώπους με το «υψηλό προφίλ» που έδωσε βάση σε θεωρία συνωμοσίας, σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση ένοπλου κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης του Τραμπ στην Κομητεία Μπάτλερ της Πενσυλβάνια το απόγευμα του Σαββάτου —αλλά δεν ήταν ο μόνος (και ούτε καν το μοναδικό μέλος του Κογκρέσου).

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως τα ακραία στοιχεία που αποθεώνει σε κάθε ευκαιρία ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σε φάση να κάνουν οτιδήποτε ακραίο, οποτεδήποτε τους ζητηθεί. Και αυτή η απόπειρα εναντίον του Τραμπ μπορεί να γίνει ακόμη πιο εκρηκτική, αλλά και δύσκολη, αφού μπορεί να τον οδηγήσει για δεύτερη φορά στο πιο σημαντικό γραφείο του κόσμου. Τον Λευκό Οίκο.

Λίγες στιγμές από τον πυροβολισμό, ορισμένοι υποστηρικτές του Τραμπ άρχισαν να κάνουν εικασίες στο διαδίκτυο σχετικά με τη συνενοχή της Μυστικής Υπηρεσίας. «Το να αρνείσαι ότι υπάρχει κάτι ύποπτο εδώ σημαίνει πως είσαι εσκεμμένα τυφλός», ανέβασε στο Instagram ένας account που χρησιμοποιεί meme και έχει περισσότερους από 800.000 ακόλουθους για να συνεχίσει: «Ανταπέδωσαν τα πυρά μέσα σε δευτερόλεπτα από το πάτημα της σκανδάλης. Άρα η Μυστική Υπηρεσία ήξερε ότι ήταν εκεί».

Ακόμη και ο Έλον Μασκ, ο οποίος υποστήριξε τον Τραμπ αμέσως μετά τον πυροβολισμό, έδειξε να συμμερίζεται το αίσθημα της υποψίας πως κάτι πολύ πιο βαθύ έχει συμβεί. Έτσι, αναρωτήθηκε δημόσια αν η Μυστική Υπηρεσία έκανε μια «σκόπιμη» επιλογή αγνοώντας τα κενά ασφαλείας.

Ντόναλντ Τραμπ: Ο παροξυσμός στο Truth Social μετά την απόπειρα εναντίον του

Οι χρήστες του Truth Social δεν ήταν καθόλου φειδωλοί και θέλησαν αμέσως να μοιραστούν τις ακραίες σκέψεις τους. Πολλές αναρτήσεις ήταν memes που υποδηλώνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν ή η Χίλαρι Κλίντον ήταν πίσω από την επίθεση στον Ντόνταλντ Τραμπ και υποστήριξαν ότι μπορεί να υπήρχαν πολλοί ένοπλοι. Έσπευσαν μάλιστα να χαρακτηρίσουν τον Τραμπ ως «ηρωική φιγούρα», διασπείροντας παντού κάθε διαθέσιμη φωτογραφία του ματωμένου προσώπου και του αυτιού του.

Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό για την πλατφόρμα Truth Social, μια εξειδικευμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που κυριαρχείται από τον Τραμπικό πολιτικό λόγο. Ο ίδιος ο Τραμπ χρησιμοποίησε τον ιστότοπο για να επαναλάβει τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές του 2020 κλάπηκαν και να επικρίνει τους δικαστές και τους εισαγγελείς που εμπλέκονται στις ποινικές υποθέσεις εναντίον του.

Μετά τον πυροβολισμό, ο Τραμπ έχει δημοσιεύσει περιστασιακές ενημερώσεις, αναφέροντας ότι μια σφαίρα είχε τρυπήσει το δεξί του αυτί. Την Κυριακή, είπε ότι «μόνο ο Θεός εμπόδισε το αδιανόητο να συμβεί».

Περιμένοντας τη… λέξη από τον Τραμπ


Μετά την επίθεση, το Truth Social συγκέντρωσε έναν ασυνήθιστο -ακόμη και για το ίδιο το μέσο, βαθμό θυμού. «Ενημερώστε μας αν υπάρχει κάτι που θα θέλατε να κάνουν 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΡΥΘΡΟΑΙΜΟΙ (σσ. Το κόκκινο είναι το χρώμα των Ρεπουμπλικανών) ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ για τη χώρα μας», έγραψε ένας χρήστης σε ανάρτηση που απευθυνόταν στον Τραμπ. «Πείτε τη λέξη κύριε, πείτε τη λέξη» (με ύφος Ρακιντζή στη Eurovision, το κάνουμε εικόνα).

Ο Κας Πατέλ, έμπιστος του Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν είχε απειλήσει να στοχοποιήσει δημοσιογράφους για δίωξη εάν ο πρώην πρόεδρος ανακτήσει τον Λευκό Οίκο, έλαβε μια πιο μετρημένη στάση σε μια ανάρτησή του το βράδυ του Σαββάτου. «Τώρα δεν είναι η ώρα να επιτεθούμε στα μέσα ενημέρωσης», είπε. «Αφήστε τις αρχές επιβολής του νόμου και τις μυστικές υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους».

«Όποιος κάνει εικασίες και ψευδείς πληροφορίες δεν αξίζει την προσοχή μας και σας έχει δείξει ποιες είναι οι προτεραιότητές του», πρόσθεσε.

Σύντομα, όμως, ένας άλλος χρήστης απάντησε στο μήνυμά του με μια επιστολή με κεφαλαία: «ΠΩΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΕΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ/ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ;; ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

Η συνέχεια αναμένεται δυστυχώς ακόμη πιο ακραία!