Το πρωί της 29ης Ιουνίου 2024 ήταν ένα από τα δυσκολότερα που είχε αντιμετωπίσει το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας. Όχι, δεν είχαν να αντιμετωπίσουν κάποια τρομοκρατική ενέργεια, ούτε πονοκεφάλιαζαν για τις επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στην Παλαιστίνη. Απλά θα έπρεπε να δικαιολογήσουν την «εικόνα» του Τζο Μπάιντεν στο τηλεοπτικό debate εναντίον του Ντονάλντ Τραμπ, η οποία κάθε άλλο παρά προεδρική ήταν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πότε έχανε τον οιρμό την σκέψης του, αγκομαχώντας να καταφέρει να βάλει τελεία στην πρόταση, πότε έδειχνε παγωμένος και αμήχανος. Οι χωρίς συνοχή απαντήσεις του έκαναν τον Τραμπ να φαίνεται νικητής του debate, παρά το γεγονός πως όσα κόμιζε στη συζήτηση ήταν εξοργιστικά. Αλλά τουλάχιστον εκείνος ήξερε να τα εκφράσει.

Το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου, αλλά και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, έσπευσε να αποδώσει την απογοητευτική εμφάνισή του σε ένα κρυολόγημα. Φαίνεται, όμως, πως αν πρόκειται για κρυολόγημα, αυτό μοιάζει πολύ επίμονο, αφού η μία γκάφα διαδέχεται την άλλη με ανησυχητική συνέπεια.

Από εκείνη την ημέρα, το ενδιαφέρον για την προεδρική μονομαχία έφυγε από το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και από το γεγονός πως ο ένας υποψήφιος έχει καταδικαστεί… Όλο το ενδιαφέρον, όχι μόνο των αμερικανικών, αλλά των παγκόσμιων media, έχει προσανατολιστεί στην ικανότητα του Μπάιντεν να κυβερνήσει τη χώρα.

Μια σειρά από γκάφες

Το περιβάλλον του Μπάιντεν επικοινωνούσε σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο πως η διαύγεια του προέδρου των ΗΠΑ είναι κρυστάλλινη. Πώς απογοητευτική του εμφάνιση στο debate ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Ωστόσο, γρήγορα διαψεύστηκαν…

Κάποιες ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης, ο Τζο Μπάιντεν φαινόταν να αυτοπροσδιορίζεται ως μαύρη γυναίκα, αφού άρχισε να μιλάει σαν να είναι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις. «Παρεμπιπτόντως, είμαι περήφανος που είμαι, όπως είπα, η πρώτη αντιπρόεδρος, η πρώτη μαύρη γυναίκα… που υπηρετώ με μαύρο πρόεδρο».

Οι ΝΥΤ κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το πιο υψηλό αξίωμα της χώρας. Ακολούθησαν διάφορα στελέχη των Δημοκρατικών, διαφόρων βαθμίδων, τα οποία κάλεσαν τον Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Διάφοροι χορηγοί απειλούν να αποσύρουν τις δωρέες τους στην καμπάνια του. Ο Μπάιντεν, όμως, δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει πως είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ.

Κι όμως, κατάφερε και πάλι να συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, όταν και ανέφερε ως πρόεδρο της Ουκρανίας τον… Βλάντιμιρ Πούτιν. Βέβαια, έσπευσε αμέσως να διορθώσει το λάθος του, σημειώνοντας πως αυτό έγινε εξαιτίας της μεγάλης του επιθυμίας να νικήσει τον Πούτιν. «Πρόεδρος Πούτιν; Θα νικήσει τον Πρόεδρο Πούτιν. Πρόεδρε Ζελένσκι. Είμαι τόσο συγκεντρωμένος στο να νικήσω τον Πούτιν, πρέπει να ανησυχούμε γι’ αυτό».

Και δεν έμεινε εκεί…

Την επομένη ο Τζο Μπάιντεν δήλωνε, «Κοιτάξτε, δεν θα επέλεγα τον Αντιπρόεδρο Τραμπ για αντιπρόεδρο αν δεν πίστευα ότι είχε τα προσόντα για πρόεδρος». Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπέρδεψε την Καμάλα Χάρις με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μόνο που αυτή τη φορά δεν κατάλαβε το λάθος του για να το διορθώσει.

Τα μουρμουρητά των δημοσιογράφων ακούγονταν σε όλη την αίθουσα, την ώρα που τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου παρακολουθούσαν αμήχανα στην πρώτη σειρά του κοινού.

Αυτοί φωνάζουν… Bye-den!

Μπορεί το ενδιαφέρον των media να στράφηκε στους δύο πιο διάσημους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, Τζορτζ Κλούνεϊ και Μάικλ Ντάγκλας, οι οποίοι κάλεσαν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.

Τα ονόματα των Ρομπ Ράινερ, Στίβεν Κινγκ, Μάικλ Μουρ, Σάρα Χέινς, Τζον Κιούζακ, Ντέιμον Λίντελοφ βρίσκονται στη λίστα των καλλιτεχνών που δεν θέλησαν να κρυφτούν και τόλμησαν να επικοινωνήσουν την άποψή τους για τον Μπάιντεν.

Δίπλα σε αυτά, προσθέστε και εκείνα των παρουσιαστών στη Late Night τηλεοπτική ζώνη, του Τζον Στιούαρτ και του Στίβεν Κολμπέρ.

Τέλος, αν και μιλάει πρώτο, είναι το χρήμα. Διάσημοι δωρητές του Δημοκρατικού κόμματος δεν διστάζουν να δηλώσουν την αμφιβολία τους για την υποψηφιότητά του Μπάιντεν.

Η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, εγγονή του ιδρυτή της Disney, δήλωσε πως θα παγώσει τις δωρεές μέχρι ο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα. Αντίστοιχη απόφαση πήρε και ένας ακόμη γνωστός υποστηρικτής των Δημοκρατικών, ο Γκίντεον Στάιν, ο οποίος ακύρωσε δωρέες 3,5 εκατ. δολαρίων, τις οποίες θα ενεργοποιήσει μόλις ο Μπάιντεν ανακοινώσει πως παραιτείται της διεκδίκησης του χρίσματος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνιδρυτής του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς, κάλεσε επίσης τον Μπάιντεν να παραιτηθεί.

Τι πρόκειται να συμβεί τον Αύγουστο, τον πιο κρίσιμο μήνα για τους Δημοκρατικούς στην κούρσα τον προεδρικών εκλογών; Είτε ο Μπάιντεν θα επιμείνει να είναι ο υποψήφιος του κόμματος και θα το οδηγήσει σε μια διαφαινόμενη εκλογική ήττα, είτε θα αποσυρθεί για κάποιον άλλον υποψήφιο που θα αναδειχθεί στο συνέδριο των Δημοκρατικών. Εκεί που πολλοί βλέπουν να κορυφώνει τη διαδρομή της το αστέρι της Μισέλ Ομπάμα.

Για την εξέλιξη αυτή είχαμε γράψει ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου.