Τίποτα δεν θα φέρει πίσω στη ζωή τον Ζακ Κωστόπουλο. Μένει συνεπώς μόνο, το αυτονόητο. Δικαιοσύνη και τιμωρία προς όσους έφταιξαν για το κακό. Είναι προς αυτήν την κατεύθυνση οι ποινές που ανακοίνωσε σήμερα (10/7) το Μικτό Ορκωτό Εφετείο;

Είναι και δεν είναι. Εξηγούμε. Κρίθηκαν ένοχοι, όπως και πρωτόδικα, για την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Μόνο που – και παρά την περί του αντιθέτου εισαγγελική πρόταση- τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά για τη δολοφονική επίθεση στον 33χρονο ακτιβιστή, που έλαβε χώρα στην οδό Γλάδστωνος, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και για τους δυο καταδικασθέντες, ενώ αναγνώρισε επιπρόσθετα το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος για τον κοσμηματοπώλη.

Έτσι η τελική ποινή διαμορφώθηκε σε κάθειρξη 6 ετών στον μεσίτη και 5 ετών στον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, ο οποίος μάλιστα δεν θα πάει φυλακή – θα εκτίσει την ποινή του κάτ’ οίκον καθώς έχει συμπληρώσει τα 80 έτη της ηλικίας του.

Το πλήθος εντός της αίθουσας αντέδρασε με οργή στο άκουσμα της ετυμηγορίας και φώναζε «δολοφόνοι, στην κόλαση να πάτε», φονιάδες» προς του καταδικασθέντες, που φυγαδεύτηκαν για να μην τους λιντσάρουν. Η μητέρα και αδελφός του Ζακ έμειναν αγκαλιασμένοι στη μέση της αίθουσας, κλαίγοντας. «Ζαχαριά μου είναι ένοχοι…», μονολογούσε η μητέρα…