Από που να το πιάσεις και πού να το αφήσεις πάλι. Στο ίδιο έργο θεατές κάθε καλοκαίρι. Φωτιά στην Αθήνα, φωτιά στα νησιά, φωτιά οπουδήποτε μπορεί να προκαλέσει καταστροφές. Φωτιά στη Σέριφο, ένα κυκλαδίτικο νησί χωρίς πλούσια βλάστηση και πράσινο. Κι όμως, όλο το νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού κάηκε ολοσχερώς.

Η φωτιά που έκαιγε επί ώρες στη Σέριφο, άφησε πίσω της μια τεράστια καμένη έκταση, κατεστραμμένες επιχειρήσεις και αποθήκες. Και σοκαρισμένους κατοίκους και τουρίστες προφανώς. Γιατί, ναι, μόνο όσοι βιώνουν τη φωτιά μπορούν να αντιληφθούν τον φόβο, την ανησυχία και το πόσο ανυπέρβλητα μουδιασμένο σε αφήνει μετά. Οι υπόλοιποι απλά θα συνεχίζουν να ζουν τη ζωή τους κανονικά, ανεβάζοντας την στα social media.

Για τη Σέριφο όλα πήγαν στραβά, θα μπορούσε κάποιος να πει. Ο μεγαλύτερος εχθρός της ήταν οι ισχυροί άνεμοι που έκαναν την φωτιά να «χορεύει», αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση. Το νησί διέθετε μόνο τέσσερις πυροσβέστες, που ήταν αδύνατο να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο γρήγορα. Αντίστοιχα, τα εναέρια μέσα λόγω των ανέμων, δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν.

Ακόμα και οι πυροσβέστες από τη Σύρο, άργησαν να επιχειρήσουν αφού το καράβι δεν μπορούσε να αγκυροβολήσει. Τώρα αν κάποιος αναρωτιέται πως ένα κυκλαδίτικο νησί κάηκε, ενώ δεν έχει πράσινο, η απάντηση είναι τα ξερά χόρτα και τα πουρνάρια. Τροφοδοτούν υπέροχα κι αυτά τη φωτιά, όπως αποδείχθηκε.

Η μεγαλύτερη καταστροφή στη Σέριφο εντοπίζεται στο Καλό Αμπέλι. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα ecoserifos, επικρατεί το μαύρο που έχουμε όλοι σιχαθεί να βλέπουμε.

Να σημειωθεί, επίσης, πως η φωτιά στη Σέριφο εκδηλώθηκε εν μέσω τουριστικής περιόδου, που σημαίνει ότι διαθέσιμα δωμάτια δεν υπήρχαν για όσους έπρεπε να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους. Πολλοί εξ αυτών, έμειναν στα αυτοκίνητά τους, ενώ εξαιτίας του απαγορευτικού στα καράβια από τους ισχυρούς ανέμους, όσοι ήταν προγραμματισμένο να φύγουν, δεν μπόρεσαν. Τώρα γιατί το αναφέρω αυτό; Γιατί όταν εκδηλώνεται μια φωτιά, δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα.

Όπως και να ‘χει, η φωτιά στη Σέριφο αποδεικνύει πως ακόμα και τα ξερόχορτα μπορούν να κάνουν ζημιά. Και το πιο σημαντικό, πως και τα κυκλαδίτικα νησιά χρειάζονται πυροσβεστικές δυνάμεις. Τι να σου κάνουν τέσσερις πυροσβέστες…