Η υπόθεση του Απόστολου Λύτρα για τη βιαιοπραγία εις βάρος της συζύγου του, είναι ένα καθρέφτισμα της κοινωνίας που φανερώνει αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ότι δηλαδή αν ένας άντρας έχει τη δύναμη, τότε οι σκάλες πάντα θα παίρνουν την ευθύνη για τις μώλωπες. Αν δεν υπήρχε, δηλαδή, η επιμονή του γιατρού, για το ανθρώπινο χέρι πίσω από τα χτυπήματα, τότε καμία συνέχεια δεν θα είχε δοθεί και ο Απόστολος Λύτρας δε θα βρισκόταν τώρα στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ως ο κακοποιητής της συζύγου του, και θα συνέχιζε κανονικά τη δουλειά του στο ποινικό δίκαιο. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Οι αντιδράσεις έντονες. Κυρίως για το ότι αφέθηκε ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους. Καμία εντύπωση δεν μας κάνει το γεγονός πως η δικαιοσύνη του άφησε την πόρτα ανοιχτή, αν και υποψιαζόμαστε πως αν ήταν άλλος, πιθανότατα τώρα να μιλούσαμε διαφορετικά. Στο μεταξύ, μαζί με τον ίδιο, έχουν  βρεθεί και δύο επιπλέον ονόματα στο επίκεντρο. Η Ζήνα Κουτσελίνη και ο Αλέξης Κούγιας

Η παρουσιάστρια, μόλις χθες, κι ενώ ο Λύτρας είχε παραδεχτεί την πράξη του, ζητώντας συγγνώμη, έκανε λόγο «για μια καριέρα που βρίσκεται στο ζενίθ της και τώρα πλήττεται». Να πούμε δηλαδή και ένα κρίμα που λοιδορείται έτσι άσχημα, ένας άντρας που χτύπησε τη σύζυγό του, επειδή ζήλεψε. «Ένας άνθρωπος αυτή τη στιγμή έχει καταστραφεί ολόκληρος. Δεν λέει κανείς ότι στενοχωριόμαστε γι’ αυτό. Αλλά μην γίνουμε κι αυτοί που θέλουμε το κακό του άλλου».

Η παρουσιάστρια συνέχισε πιστά στην ίδια άποψη καθόλη τη διάρκεια που το θέμα έπαιζε στην εκπομπή, εξηγώντας επίσης πως κανείς δεν ξέρει τι γίνεται όταν κλείνουν οι πόρτες σε ένα σπίτι.

Κι ενώ η Κουτσελίνη τράβηξε την προσοχή πάνω της με αυτά της τα λόγια, ήρθε ο Αλέξης Κούγιας να πάρει δικαιωματικά τη θέση της. Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ANT1 και τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, o γνωστός ποινικολόγος υποστήριξε αρχικά πως ήταν «υποχρεωτικό» να αφεθεί ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας. Κι αυτό το στήριξε, εξηγώντας μέσα σε όλα πως ήταν «αντρίκια» η συμπεριφορά του να το παραδεχτεί. Άσχετα, βέβαια, που στην αρχή μιλούσε για πτώση από σκάλες. Λεπτομέρειες μικρές. 

«Μου ετέθη υπόψιν μου και η δικογραφία και η ιατροδικαστική έκθεση, και είδα οτι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του ήταν υπερβολική. Είναι απαράδεκτη ενέργεια, σε κάθε περίπτωση, το παραδέχτηκε και ο ίδιος. Έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης. Δεν είναι ένα τυχαίο παιδί, αυτοδημιούργητο παιδί. Έχει ανδρικά χαρακτηριστικά, παραδέχτηκε την πράξη του. Θα μπορούσε να αποφύγει να παραδεχτεί τη πράξη του και να παραμείνει στην αρχική του θέση.

Έχουν αναδειχτεί στην υπόθεση αυτή δύο πολύ σοβαρά νομικά θέματα. Δεν είμαι δικηγόρος υπεράσπισης, αλλά είμαι υποχρεωμένος αφού με καλέσατε να πω την άποψή μου, να πω την άποψή μου, αυτή που συμμερίζονται και όλοι οι συνάδελφοί μου, αυτοί τουλάχιστον που ξέρουν από ποινικό δίκαιο.

Πρώτον, είναι απαράδεκτη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του. Ο Άρειος Πάγος έχει νομολογήσει ότι αυτά του είδους τα χτυπήματα δεν είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Δεν είναι κακούργημα, είναι πλημμέλημα. Έχει νομολογήσει ότι αυτά τα τραύματα συνιστούν το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης που είναι πλημμέλημα.

Δεν είναι κακοποιητής; 100%, το παραδέχτηκε και ο ίδιος. Είναι διαφορετικό να τον κατηγορούν για πλημμέλημα και διαφορετικό για κακούργημα, δεν το λέω εγώ, το λέει ο νόμος. Από τότε που υπάρχει το ποινικό δίκαιο στην Ελλάδα, αυτά τα χτυπήματα στο πρόσωπο, το κάταγμα στη μύτη, το κάταγμα στο δάχτυλο, οι εκχυμώσεις στο πρόσωπο, δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ ως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη είναι όταν προκαλούν είτε αναπηρία, είτε ακρωτηριασμό, είτε μακροχρόνια στέρηση της δυνατότητας να χρησιμοποιεί βασικά μέρη του σώματός του. Εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Ήταν υπερβολική η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του, έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, που τιμωρείτε με έως πέντε χρόνια φυλάκιση, όμως, συγχρόνως συμπαρασύρει και το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο αυτομάτως υποβαθμίζεται από κακούργημα σε πλημμέλημα, γιατί και αυτό – όπως έχει χαρακτηριστεί με την ποινική δίωξη είναι κακούργημα – κι έτσι ο κ. Λύτρας παρεπέμφθη σε κορυφαία ανακρίτρια και κορυφαίο εισαγγελέα, με δύο κακουργήματα. Αν ήταν το αδίκημα επικίνδυνη σωματική βλάβη, που είναι αποδοκιμαστέα πράξη, είναι κακοποιητής, θα τιμωρηθεί, θα είχαμε το ίδιο και για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας, θα ήταν πλημμέλημα. Και τα δύο δεν δικαιολογούν προσωρινή κράτηση.

Για να κρατηθεί προσωρινά κάποιος πρώτα πρέπει να είναι ύποπτος φυγής, να μπορεί να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως, η σύζυγός του τα έχει περιγράψει με τα πιο μελανά χρώματα, έγινε η κατάθεση».

Αυτά είπε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος αμέσως προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις, με τους περισσότερους να εκφράζουν την άποψη τους στο X.