Μετά (και) από αυτά τα αποτελέσματα, κάποιοι ζητούν πλέον ανοιχτά να εκλέγονται ευρωβουλευτές με λίστα, να μη βάζει δηλαδή σταυρούς ο κόσμος. Κάτι βέβαια που σηκώνει πολλή συζήτηση επίσης, θα σήμαινε πως εμπιστευόμαστε a priori τα κόμματα πως θα επιλέξουν τους καλύτερους – τους εμπιστεύεσαι;
Το σίγουρο πάντως και για να μείνουμε σε αυτά που έχουμε στα χέρια μας ως δεδομένα, η λίστα με τους 21 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ε.Ε. περιέχει πολλές μα πολλές ανορθογραφίες, μουτζούρες,
Λέει πολλά, βασικά τα συμπυκνώνει όλα, τούτο. Στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο θα βρεθεί η 76χρονη Γαλάτω Αλεξανδράκη. Μια συνταξιούχος κτηνοτρόφος και ιδιοκτήτρια κρεοπωλείου που κατά δήλωσή της «μπήκα υποψήφια για να βοηθήσω». Και πήρε 51 χιλ. ψήφους! Από πού κι ως πού; Επειδή το όνομά της ήταν πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης. Κάτι που παραδοσιακά ευνοεί στο «σταύρωμα».
Η γυναίκα, και δεν το λέμε για να την υποτιμήσουμε, αλλά έτσι είναι, δεν έχει εμφανώς ιδέα για το τι την περιμένει, τι θα πρέπει να κάνει. Τις πρώτες ώρες μετά την εκλογή της, στα δημοσιογραφικά γραφεία επικρατούσε πανικός (ΟΚ, τρόπος του λέγειν) καθώς κανείς δεν είχε φωτογραφία της, ενώ δεν έχει την παραμικρή παρουσία σε social media ούτε είχε δώσει ποτέ καμία συνέντευξη, κάτι τέλος πάντων που θα εξηγούσε κάτι από όλα αυτά έστω στοιχειωδώς.
Δηλαδή δες το παρακάτω απόσπασμα. Όσο καλή διάθεση κι αν έχεις ως άνθρωπος προς όλους και προς όλα, πιστεύεις πως είναι η κατάλληλη για τη θέση;
Δεν είναι καλύτερη η περίπτωση του Εμμανουήλ Φράγκου, που εκλέχτηκε κι αυτός με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου; Άλλο εντελώς εδώ το story, αλλά επίσης βαθιά προβληματικό. Ο εν λόγω έβαλε σε παρένθεση το όνομα (Φραγκούλης) και κάποιοι, σίγουρα διόλου λίγοι, το μπέρδεψαν με τον πρώην αρχηγό του ΓΕΣ, Φράγκο Φραγκούλη, οπότε τον επέλεξαν.
Ο τελευταίος μάλιστα αναγκάστηκε να διευκρινίσει με δημόσια ανάρτησή του ότι ουδέποτε υπήρξε υποψήφιος, ώστε να σταματήσουν να του στέλνουν μηνύματα συγχαρητηρίων.
Είσαι γνωστός; Καλώς όρισες στην κατηγορία Ευρωβουλευτές
Σάμπως δεν μοιάζει για φάρσα το γεγονός πως θα δούμε στην Ευρωβουλή τον Νίκο Αναδιώτη; Και μόνο πως ένα τόσο οπισθοδρομικό κόμμα όπως η ΝΙΚΗ εκλέγει ευρωβουλευτή είναι κακόγουστο αστείο, αλλά ΟΚ, ας το αφήσουμε αυτό προς ώρας. Το γνωστό μοντέλο και τηλεπαρουσιαστής τι έχει να επιδείξει ως πολιτική σκέψη; Πως είναι κατά των προγαμιαίων σχέσεων επειδή είναι… αμαρτία; Αλήθεια, το είπε. Αλήθεια, ναι, το είπε.
Γενικώς ο κόσμος ψηφίζει με κριτήριο που κυμαίνεται από το «ωραίο όνομα έχει αυτός» ως κυρίως το «α, αυτόν τον ξέρω». Σε αυτό το πλαίσιο βέβαια, ηθοποιοί, αθλητές και δημοσιογράφοι έχουν πάντα ένα μεγάλο αβαντάζ.
Το δείχνει ξανά η παρουσία στη λίστα των 21 των εξής: Γιώργος Αυτιάς, Ελεονώρα Μέλετη από πλευράς ΝΔ, Νίκος Παππάς από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Αρναούτογλου για το ΠΑΣΟΚ.
Μακάρι να μας διαψεύσουν, αλλά μέχρι (ελάχιστης πιθανής) αποδείξεως του εναντίου δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κριτήριο που να εξηγεί γιατί προτιμήθηκαν από άλλους συνυποψηφίους τους. Μόνο η αναγνωρισιμότητα δικαιολογεί την εκλογή τους, τίποτα άλλο, νέτα σκέτα.
Σε μια εποχή που η Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται σε ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια της πορείας της, της ιστορίας της, θα περίμενε κανείς, θα ήλπιζε έστω, να στέλναμε εκεί ως εκπροσώπους της χώρας μας, ανθρώπους που έχουν τα φόντα για κάτι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικά ως αποστολή. Κάτι που αμείβεται επίσης πολύ καλά. Μόνο αυτό δεν συνέβη. Καήκαμε με 21 (ευρωβουλευτές), καταφέραμε και το κάναμε και αυτό ως χώρα.