Η φετινή Eurovision είναι διαφορετική από κάθε προηγούμενη διοργάνωση. Ποιος θα μας το έλεγε. Υπάρχει ένταση, υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον και μία κρίση στη Μέση Ανατολή που την έχει επισκιάσει σε μεγάλο βαθμό. Η συμμετοχή του Ισραήλ και ταυτόχρονα το γεγονός πως αποτελεί φαβορί για νίκη, έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα. Όμως δεν θα σταθούμε σε αυτό, θα σταθούμε στον αποκλεισμό της Ολλανδίας και του Joost Klein.
Είναι σαφές πως η Eurovision δεν είναι, εδώ και χρόνια, ένας απλός μουσικός διαγωνισμός. Ούτε απολιτίκ. Αυτό ας πούμε παρατηρείτε ακόμα και στον τρόπο που ψηφίζουν οι χώρες. Παρ΄όλα αυτά, όσο και αν η διοργάνωση θεωρείται υποτιμημένη και όσο κι αν πολλοί λένε «ποιος ασχολείται με τη Eurovision;», υπάρχουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι που συνεχίζουν ακάθεκτοι να την παρακολουθούν.
Γι’αυτό και η EBU, φέτος ειδικά, έπρεπε να φανεί αντάξια των συνθηκών. Κάτι που δεν συνέβη. Κι ενώ το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο, ήρθε ο αποκλεισμός της Ολλανδίας.
Η EBU ανακοίνωσε πως «ο Ολλανδός καλλιτέχνης Joost Klein δεν θα συμμετάσχει στον Μεγάλο Τελικό του φετινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Η σουηδική αστυνομία διερεύνησε την καταγγελία μίας γυναίκας μέλους του συνεργείου παραγωγής μετά από περιστατικό που σημειώθηκε μετά την εμφάνισή του (σ.σ. του Joost Klein) τη βραδιά του Ημιτελικού της Πέμπτης. Όσο η νομική διαδικασία παίρνει τον δρόμο της, κρίνεται σκόπιμο να μην συνεχίσει στον Διαγωνισμό.
Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και τις εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το περιστατικό αυτό δεν αφορούσε κανέναν άλλο καλλιτέχνη ή μέλος της αντιπροσωπείας».
Και καταλήγει πως «διατηρούμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε ανάρμοστη συμπεριφορά στην εκδήλωσή μας και δεσμευόμαστε να παρέχουμε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον εργασίας για όλο το προσωπικό του Διαγωνισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμπεριφορά του Joost Klein προς ένα μέλος της ομάδας θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες του Διαγωνισμού. Ο μεγάλος τελικός του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision θα διεξαχθεί τώρα με 25 συμμετέχοντα τραγούδια».
Τι συνέβη και αποκλείστηκε η Ολλανδία από τον τελικό της Eurovision
Αν και προφανώς οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο, μέχρι τουλάχιστον να λάβει τέλος η διοργάνωση, οι περισσότεροι θεωρούν πως η αντίδραση του στη συνέντευξη Τύπου του Ισραήλ, έπαιξε ρόλο. Ο Joost Klein κατά τη διάρκεια που οι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις στην Eden Golan, φορούσε τη σημαία στο κεφάλι του. Όμως, όταν σε έμμεση ερώτηση δημοσιογράφου για τη Γάζα, κάποιος είπε στην Ισραηλινή τραγουδίστρια πως αν θέλει μπορεί να μην απαντήσει, ο Ολλανδός τραγουδιστής αναφώνησε «γιατί όχι;».
Ook Joost.. zichzelf bedekken tijdens het interview Israël… ongeïnteresseerd.. totdat de vraag hem wel aanstaat en dan ineens z’n mond moet open trekken. Sorry #joostklein maar dan ben je wel echt af hè gast. #Eurovision #ESC24 pic.twitter.com/HHbhOalRuR
— Wendy (@WenStru) May 10, 2024
Προφανώς η αντίδραση του σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Οι μεν τον συγχαίρουν, οι δε τον κατηγορούν για αγένεια. Όμως αυτό το τεταμένο κλίμα που προείπαμε, έκανε τα πράγματα χειρότερα. Καταπώς φαίνεται συνέβη περιστατικό μεταξύ του Ολλανδού και γυναίκας εργαζόμενης, το οποίο αναφέρθηκε ως «επεισόδιο βίας». «Η εξέταση του ζητήματος που έχει ανακύψει με τον Joost Klein είναι ακόμα υπό διευρεύνηση», δήλωσε η EBU χθες.
Τα Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ανάκριση του τραγουδιστή από την αστυνομία της Σουηδίας, μετά την καταγγελία, με την υπόθεση να φτάνει στον εισαγγελέα. Από ‘κει και έπειτα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, και η Ολλανδία αποκλείστηκε από την Eurovision.
O ραδιοτηλεοπτικός φορέας AVROTROS, χαρακτήρισε δυσανάλογο τον αποκλεισμό της Ολλανδίας και την απόφαση αυτή ως «σοκαριστική». «Λυπούμαστε βαθύτατα γι’ αυτό και θα επανέλθουμε σε αυτό αργότερα», κατέληξε η ανακοίνωση.