«Χάνομαι». Και μετά κραυγές. Ο θάνατος σε ζωντανή μετάδοση. Η φρίκη. Του εγκλήματος αυτού καθαυτού, αλλά και του τρόπου. Δεν είναι δυνατόν, λες, να συνέβη αυτό έξω από αστυνομικό τμήμα. Δεν είναι δυνατόν τόσο πολλοί άνθρωποι να μην έκαναν στοιχειωδώς καλά τη δουλειά τους και να φτάσαμε έτσι σε ακόμη μια γυναικοκτονία.

Είναι αδύνατο να χωνέψεις το κακό που συνέβη στην Κυριακή Γρίβα. Και μερικές φράσεις, καταστάσεις θα μείνουν να μας κυνηγάνε καιρό. Συλλογικό τραύμα μιας κοινωνίας που νοσεί, μιας κοινωνίας που πενθεί και βυθίζεται στο σκοτάδι.

«Το περιπολικό δεν είναι ταξί…»

Μπήκε στις ατάκες που θα μας στοιχειώνουν για μια ζωή. Μαζί με το «πάμε και όπου βγει» στα Τέμπη. Είναι πάντα η κακιά η (χ)ώρα τελικά.

Και δεν είναι πως όλη η ευθύνη πέφτει στον τηλεφωνητή του 100. Φταίει προφανώς επειδή δεν ήταν κατάλληλος για την περίσταση, επειδή δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση, επειδή είπε αυτό που είπε (καμία δικαιολογία το ότι είναι κάτι σαν εσωτερικό αστείο στην αστυνομία αυτή η ατάκα).

Αλλά πάνω από όλα φταίνε αυτοί που τον αξιολόγησαν ως ικανό για αυτή τη θέση. Και ένα ολόκληρο σύστημα που δεν έχει δικλείδες ασφαλείας για να κάνει η Αστυνομία αυτό που θεωρητικά είναι η δουλειά της: Να προστατέψει τους πολίτες.

«Δυστυχώς έβγαζε προς τα έξω γαλήνη….»

Είσαι χαρούμενος; Μην το δείξεις. Αυτό είναι πάνω κάτω το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο πρώην αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Μανώλης Σφακιανάκης. Υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως η 28χρονη… προκάλεσε τη δολοφονία της:

«Το έγκλημα το ώθησε η κοινωνική δικτύωση. Η κοπέλα ήταν χαρούμενη και ευτυχισμένη, 2 μήνες περνούσε καλά, το έβγαζε προς τα έξω», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Εάν αυτά που λένε τα έχει γράψει, δυστυχώς έβγαζε προς τα έξω αυτό που ένιωθε. Τη γαλήνη. Η γαλήνη όμως αυτή, κάποιους ενοχλούσε. Όλα ήταν μηνύματα προς αυτόν».

Για τον γυναικοκτόνο υποστήριξε πως «ήταν τρελός, ήταν σχιζοφρενής, ήταν stalker…». Είπε επίσης και το εξής: «100 άτομα να είχε το αστυνομικό τμήμα, θα την εκτελούσε».

Σε λίγες προτάσεις δηλαδή, έριξε την ευθύνη για τη γυναικοκτονία στην ίδια την 28χρονη, στα social media και στην τρέλα του θύτη, ενώ «αθώωσε» τους αστυνομικούς. Ναι…

Μαντούβαλος love vibes

Να βρείτε κάποιον να σας αγαπάει όπως ο Πέτρος Μαντούβαλος τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλώντας στην χθεσινή πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο νομικός και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά: «Η αστυνομία απέτυχε 100% και πως η έλλειψη εμπειρίας έπαιξε ρόλο. Κρίμα πρώτα απ’όλα για την κοπέλα. Κρίμα όμως, γιατί η αστυνομία έχει κάνει μεγάλη στροφή και η εμπιστοσύνη του κόσμου κλονίζεται, από λάθη της στιγμής. Εγώ, ως Πέτρος Μαντούβαλος, πιστεύω και τον νέο αρχηγό της αστυνομίας και τη φυσική ηγεσία, αλλά και τον υπουργό τον οποίο εμπιστεύομαι πολύ για την εμπειρία του για την ευαισθησία του, αλλά στο τέλος τέλος για την κυβέρνηση, ρε παιδιά».

«Δεν γίνεται να βασανίζεται ο πρωθυπουργός να κάνει χίλια πράγματα και να του χαλάει μια στιγμή μια δολοφονία μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα! Αυτό δεν το δέχομαι!».

Ο… υπόδικος αστυνομικός

Και κάτι ακόμα που δεν είναι δήλωση. Είναι κατάσταση. Για γέλια και για κλάματα. Ο αρχιφύλακας που ήταν βάρδια εκείνες τις δραματικές στιγμές, είχε… φυλακιστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση!

Ναι, βρισκόταν ακόμα στην υπηρεσία παρότι εις βάρος του υπήρχε κάτι τέτοιο. Σουρεαλιστικό; Απλά ελληνικό…

Πάντως μόνο για να ξεκαρδίζεται κανείς δεν ειναι το όλο θέμα, όπως δηλαδή έκανε ο αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας μιλώντας στον ΑΝΤ1… Άκαιρο και άκυρο.