Τα φυσικά φαινόμενα είναι ο μεγαλύτερος φόβος μας. Είναι από αυτά που δεν μπορείς να ξεφύγεις, είσαι ένα έρμαιο που απλά υπομένει. Είμαστε πολύ μικροί μπροστά στη φύση. Αυτή τη σκέψη κάναμε μόλις είδαμε τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο από τον μεγάλο σεισμό στην Ταϊβάν. Από αυτόν τουλάχιστον επτά έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 711 τραυματίστηκαν. Προς το παρόν υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 7,7 ρίχτερ και είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στην Ταϊβάν, εδώ και 25 χρόνια. Σημειώθηκε στις 07:58 και είχε βάθος 15,5 χλμ., σε τοποθεσία κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου. Ο κίνδυνος πέρασε, ωστόσο τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, ενώ έχουν καταγραφεί πολλές υλικές ζημιές. 

Οι σοβαρότερες έχουν καταγραφεί στην πόλη Χουάλιεν, λιμάνι 100.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της ομώνυμης αραιοκατοικημένης κομητείας, όπου κατέρρευσαν δυο κτίρια «πιθανόν» παγιδεύοντας τους ενοίκους, σύμφωνα με την πυροσβεστική της Ταϊβάν.

Στο μεταξύ, η κάθε μετεωρολογική υπηρεσία δίνει διαφορετικό μέγεθος. Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε πως ο σεισμός ήταν 7,7 βαθμών, αλλά η αντίστοιχη υπηρεσία της Ταϊβάν (CWA) ανακοίνωσε πως ήταν 7,2. Από την άλλη, το αμερικανικό γεωλογικών ερευνών (USGS) δήλωσε πως η ισχύς του ήταν 7,4 βαθμοί.

Βίντεο από τον σεισμό στην Ταϊβάν: