Η Παρασκευή 29 Μαρτίου 2023 θα μνημονεύεται για τρεις δικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις που η Ελληνική κοινωνία παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και αν στην περίπτωση της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία της κόρης της, Τζωρτζίνας, φαινόταν πως στοιχεία ήταν συντριπτικά εναντίον της, το ίδιο δεν ίσχυε για την άλλη δίκη, εκείνη του Ηλία Μίχου.
Αυτό συνέβη εξαιτίας της εισαγγελικής πρότασης, η οποία πρότεινε την αθώωση για την κατηγορία του βιασμού, ξεσηκώνοντας τον κόσμο και κινητοποιώντας συλλογικότητες. Η τρίτη υπόθεση δεν αφορούσε κάποιο έγκλημα, αλλά τη δίκη του Δημήτρη Αλικάκου.
Η υπόθεση αφορούσε τη μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του δημοσιογράφου ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως Ισίδωρος, εξαιτίας τα όσα συμπεριέλαβε ο δημοσιογράφος στο βιβλίο του «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός». Με τις συγκεκριμένες μαρτυρίες -ανάμεσά τους και σκευοφυλάκων του Πανάγιου Τάφου και Πατριαρχών, ο συγγραφέας του βιβλίου στοιχειοθετεί πως η τελετή αφής του Αγίου Φωτός δεν συνιστά θαύμα, αλλά προϊόν ανθρώπινης επέμβασης.
Η καχυποψία γύρω από τον ρόλο της Δικαιοσύνης διογκώνεται σταδιακά από την εποχή της κρίσης. Σε δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2024 το 67% εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου τη Δικαιοσύνη. Φυσικά και η απονομή Δικαιοσύνης δεν αποτελεί θέμα άποψης για το οποίο μπορεί κανείς να κρίνει από την αποσπασματική παρακολούθηση μιας υπόθεσης ή τα όποια στοιχεία διαβάσει σε εφημερίδες ή ακούσει σε μια συζήτηση. Το ζήτημα είναι πως η μεγάλη εικόνα -και με ευθύνη των λειτουργών της Δικαιοσύνης, δίνει δικαιώματα.
Στις δύο υποθέσεις, αυτές των Πισπιρίγκου και Μίχου, το κοινό περί δικαίου αισθήματος εμφανίζεται δικαιωμένο. Όπως δικαιωμένο εμφανίστηκε και στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τα κανάλια και οι εφημερίδες με εκτενή ρεπορτάζ είχαν παρουσιάσει σχεδόν το μεγαλύτερο όγκο των στοιχείων που στοιχειοθετούσαν την ενοχή τους. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει για όλες τις υποθέσεις, δεν παρακολουθούν οι πολίτες όλες τις δίκες, ούτε δίνεται η ίδια έκταση σε ρεπορτάζ για όλες τις δίκες.
Για παράδειγμα, η δικαστική απόφαση για το Άγιο Φως θα μπορούσε να πει κανείς πως προκαλεί το χριστεπώνυμο πλήθος. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα φυσικά και δεν αποτελεί πανάκεια, για αυτό υπάρχουν οι φυσικοί δικαστές. Η εμπιστοσύνη προς τη Δικαιοσύνη όμως, θα πρέπει να βασίζεται από τη συνολική λειτουργία της.