Συνωστισμός, αυξημένος θόρυβος, ρύπανση, κυκλοφορία και επιβάρυνση των δημόσιων πόρων, χαμηλότερη ποιότητα ζωής για τους ντόπιους και μειωμένη εμπειρία των επισκεπτών, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους ταξιδιωτικούς προορισμούς αποκρουστικούς.

Το 2023 ήταν το έτος έκρηξης της τουριστικής κίνησης μετά την περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, ο κλάδος αναμένεται να αποφέρει περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023 – το οποίο αντιστοιχεί στο 95% των προ της πανδημίας επιπέδων του.

Η αύξηση αυτή δεν είναι πουθενά πιο εμφανής από ό,τι στα δημοφιλή τουριστικά κέντρα ανά τον κόσμο, πολλά από τα οποία σημείωσαν ρεκόρ επισκεπτών κατά το περασμένο έτος.

Τέτοιες αυξήσεις μπορεί να είναι γλυκές για τις τοπικές οικονομίες και τα κέρδη των επιχειρήσεων φιλοξενίας, αλλά συνοδεύονται επίσης από αξιοσημείωτα μειονεκτήματα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί τουριστικοί μαγνήτες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευρωπαϊκών κόμβων, έχουν δημιουργήσει πρωτοβουλίες και περιορισμούς με στόχο την καταπολέμηση των ζητημάτων του υπερτουρισμού. Μεταξύ αυτών: νέοι ή αυξημένοι τουριστικοί φόροι, εκστρατείες που αποσκοπούν στην αποθάρρυνση προβληματικών επισκεπτών και ανώτατα όρια επισκεψιμότητας σε δημοφιλή αξιοθέατα.

Το θετικό είναι ότι όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες φαίνεται να γνωρίζουν τους κινδύνους του υπερτουρισμού – και πώς μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση του προβλήματος. Σε μια έρευνα του 2022 από την ιστοσελίδα κρατήσεων ταξιδιών Booking.com, το 64% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν διατεθειμένο να μείνει μακριά από πολυσύχναστα τουριστικά αξιοθέατα για να αποφύγει την αύξηση της συμφόρησης. Και το 31% δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμοι ακόμη και να επιλέξουν μια εναλλακτική λύση στον προτιμώμενο προορισμό τους για να βοηθήσουν στην αποφυγή του υπερπληθυσμού.

Σε αυτό το μέτωπο, ακολουθεί μια ματιά σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, των οποίων τα προβλήματα υπερτουρισμού έγιναν πρωτοσέλιδα το 2023 – μαζί με το τι γίνεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος και πώς οι ίδιοι οι ταξιδιώτες μπορούν να μετριάσουν (ή να αποφύγουν εντελώς) την πολυκοσμία το 2024.

Άμστερνταμ

Οι Ολλανδοί είναι παραδοσιακά γνωστοί για την αμεσότητά τους, και το 2023, οι υπεύθυνοι για τον τουρισμό στο Άμστερνταμ δεν δίστασαν να βάλουν στο στόχαστρο μια συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα – τους νεαρούς Βρετανούς άνδρες – ως «ενοχλητικούς τουρίστες» που δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην ολλανδική πρωτεύουσα, μια πόλη που συνδέεται εδώ και καιρό με την ανηθικότητα.

Η πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2023, στόχευε ειδικά τους νεαρούς άνδρες Βρετανούς, λέγοντάς τους να «μείνουν μακριά» αν είχαν σχέδια να «ξεσαλώσουν» στο Άμστερνταμ. Οι διαδικτυακές αναζητήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για όρους όπως «pub crawl Amsterdam», «stag party Amsterdam» ή «φθηνό ξενοδοχείο Amsterdam» δημιούργησαν ένα διαφημιστικό βίντεο που προειδοποιούσε για τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης, της χρήσης ναρκωτικών ή της υπερβολικής συμπεριφοράς.

Η εκστρατεία αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου της πόλης για τη μείωση του μαζικού τουρισμού, την προσέλκυση διαφορετικού δημογραφικού πληθυσμού και την ενίσχυση της φιλοξενίας των κατοίκων, ιδίως στην περιοχή De Wallen, γνωστή και ως Red Light District. Το 2021 τέθηκε σε εφαρμογή ένα διάταγμα με τίτλο «Ο τουρισμός του Άμστερνταμ σε ισορροπία», το οποίο ορίζει ότι όταν ο αριθμός των επισκεπτών που διανυκτερεύουν φτάσει τα 18 εκατομμύρια, το δημοτικό συμβούλιο «υποχρεούται να παρέμβει».

Έκτοτε, οι αξιωματούχοι απαγόρευσαν το κάπνισμα μαριχουάνας στους δρόμους του De Wallen και υιοθέτησαν μια πρόταση που θα απαγορεύσει τελικά τα κρουαζιερόπλοια από την πόλη.

Ανεξάρτητα από την καλή ή κακή συμπεριφορά, όλοι οι επισκέπτες του Άμστερνταμ το 2024 θα πρέπει να προγραμματίσουν να πληρώσουν τους υψηλότερους τουριστικούς φόρους στην Ευρώπη.

Τον Σεπτέμβριο, η πόλη ανακοίνωσε ότι το ημερήσιο τέλος για τους ημερήσιους επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων θα αυξηθεί από 8 σε 11 ευρώ (περίπου 8,50 έως 11,60 δολάρια), ενώ το νυχτερινό τέλος που ενσωματώνεται στις τιμές των δωματίων των ξενοδοχείων θα αυξηθεί στο 12,5% της τιμής του δωματίου. Αλλά ακόμη και με τέτοιες πρωτοβουλίες σε ισχύ, το Άμστερνταμ αναμένεται να φιλοξενήσει έως και 23 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες διανυκτέρευσης έως το 2025 (χωρίς να υπολογίζονται άλλα 24 έως 25 εκατομμύρια ημερήσιες επισκέψεις).

Πώς να αποφύγετε τον συνωστισμό: Οι Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι από τους μήνες με τις λιγότερες επισκέψεις στο Άμστερνταμ, αλλά οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τον κρύο, βροχερό καιρό. Ο Ιούνιος φέρνει καλύτερο καιρό αλλά περισσότερο πλήθος κόσμου, αν και όχι τόσο πολύ όσο αργότερα το καλοκαίρι, καθώς τα σχολεία είναι ακόμη σε περίοδο λειτουργίας για πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να γνωρίσουν την ολλανδική κουλτούρα, αλλά όχι τις μάζες στο Άμστερνταμ, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές αξιόλογες εναλλακτικές λύσεις που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής με το τρένο.

Η Χάγη, η Ουτρέχτη και το Ρότερνταμ αποτελούν αξιόπιστες επιλογές για μια απόδραση με επίκεντρο την πόλη, ενώ μια σειρά από γραφικές πόλεις προσκαλούν με πιο χαλαρή εξερεύνηση και σαφώς ολλανδική γοητεία. Περίπου μια ώρα νοτιοδυτικά του Άμστερνταμ, το Ντελφτ, το οποίο μερικές φορές περιγράφεται ως ένα «μίνι Άμστερνταμ» χάρη στο δίκτυο καναλιών και την ολλανδική αρχιτεκτονική του, προσελκύει μεν το δικό του μερίδιο τουριστών, αλλά παραμένει αναζωογονητικά απαλλαγμένο από ατίθασα, ακατάστατα πλήθη.

Αθήνα

Το καυτό κύμα καύσωνα στην Ευρώπη δεν εμπόδισε τις ορδές των επισκεπτών να συρρεύσουν στην ελληνική πρωτεύουσα αυτό το καλοκαίρι.

Στην πραγματικότητα, η Ακρόπολη, ο πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος της χώρας, ήταν τόσο γεμάτη που τον Σεπτέμβριο οι αρμόδιοι έθεσαν ανώτατο όριο στον αριθμό των επισκεπτών στο αρχαίο ορόσημο στις 20.000 την ημέρα μέσω ενός συστήματος ωριαίων χρονοθυρίδων σε μια ιστοσελίδα κρατήσεων. Από τον Απρίλιο του 2024, το νέο σύστημα κρατήσεων θα εφαρμοστεί επίσης σε περισσότερους από 25 άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Πώς να αποφύγετε τα πλήθη: Για να αποφύγετε τη χειρότερη συμφόρηση στην Αθήνα, επισκεφθείτε την εκτός των μηνών αιχμής Ιουλίου και Αυγούστου. Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι υπέροχοι πριν από την άφιξη του καλοκαιρινού πλήθους, και αφού διαλυθεί, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος σας καλούν με πιο δροσερές θερμοκρασίες και περισσότερο χώρο για να απολαύσετε τα μουσεία και τα μνημεία της πόλης.

Σχετικά με αυτό το θέμα: Όποιος έχει την Ακρόπολη στη λίστα του, μπορεί να θελήσει να κλείσει μια ώρα το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, καθώς ο κύριος όγκος του πλήθους, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιερόπλοιων, έρχεται το πρωί.

Τέλος, όποιος σχεδιάζει να προσθέσει μια επίσκεψη στο νησί σε ένα ταξίδι στην Αθήνα εκτός εποχής θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι υπάρχουν μειωμένα δρομολόγια πλοίων και κλείσιμο εστιατορίων και καταλυμάτων, ιδίως από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Intronews.gr