Εμείς που έχουμε γεννηθεί τη δεκαετία του 1990, έχουμε κάθε λόγο να χαιρόμαστε και κάθε λόγο να καταριόμαστε την τύχη μας. Από την μία δεν είναι τυχαίο που νιώθουμε αυτή τη γλυκιά νοσταλγία για εκείνα τα χρόνια, που αναμφίβολα ήταν πιο pure, από την άλλη, η απότομη εξέλιξη της τεχνολογίας και δη η γέννηση των social media, μας έκανε να είμαστε η πιο καταθλιπτική γενιά.
Στην Ελλάδα, βέβαια, όσοι γεννήθηκαν σε αυτή τη δεκαετία, βίωσαν την οικονομική κρίση, μια σειρά μνημονίων, ένα αξέχαστο capital control και διάφορα ακόμα που αναμφίβολα έπαιξαν κι αυτά σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, το ότι η γενιά μας είναι έχει την πιο επιβαρυμένη ψυχική υγεία, είναι κάτι που ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
«Μεγάλο μέρος της προσοχής μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί στην φθίνουσα ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων σχολικής ηλικίας, όπου αναμένουμε ότι η ψυχική τους υγεία θα βελτιωθεί τελικά καθώς θα ενηλικιώνονται. Όμως η μελέτη αυτή δείχνει ότι αυτό αλλάζει και ότι δεν είναι μόνο τα παιδιά για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Ρίτσαρντ Μόρις, ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και πρόσθεσε:
«Τα στοιχεία δεν δείχνουν μόνο μια συνεχιζόμενη μείωση της ψυχικής υγείας της σημερινής γενιάς των νέων, αλλά συνεχίζει να επηρεάζει και τις μεγαλύτερες γενιές που σήμερα οδεύουν προς τα 40 και τα 50. Δεν βλέπουμε να ανακάμπτουν σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές καθώς μεγάλωναν».
Όσον αφορά την μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις αλλαγές στην ψυχική υγεία περισσότερων από 27.500 Αυστραλών από το 2001 έως το 2020, αξιολογώντας κάθε ηλικιακή ομάδα κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος. Και η ψυχική υγεία των ανθρώπων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990 δεν βελτιώνεται καθώς γερνούν, σε αντίθεση με τις παλαιότερες γενιές.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας. Είναι γνωστό από μελέτες ότι τα social media και ο υπερβολικός χρόνος μπροστά από μια προκαλούν άγχος, κατάθλιψη και εθισμό στις νεότερες γενιές, καθώς και αύξηση της συναισθηματικής κακοποίησης, των τοξικών σχέσεων και της σεξουαλικοποίησης της νεολαίας.
Βέβαια, δεν είναι σαφές πώς θα συνεχιστούν οι τάσεις καθώς η Gen Z και η Gen Alpha θα μεγαλώνουν, αλλά ας μην γελιόμαστε, μόνο αισιόδοξα δεν είναι τα πράγματα.