Μπορεί η ανθρωπότητα να έχει κάνει τεράστια βήματα στην επιστήμη, την ιατρική και την τεχνολογία, παραμένει όμως μικρή και ασήμαντη μπροστά στη φύση. Και όταν η φύση θέλει να ξεσπάσει, τότε τίποτα και κανείς δεν μπορεί να την σταματήσει. Αφορμή γι’αυτές τις γραμμές, είναι όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Ισλανδία. Μπορεί να μας χωρίζουν μίλια ολόκληρα και να έχουμε την αίσθηση πως ό,τι συμβαίνει αλλού δεν μας αφορά, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια τρομακτική συνειδητοποίηση.

Αυτή τη στιγμή, οι εικόνες που μας έρχονται από την Ισλανδία προκαλούν ανησυχία. Είναι λες και βλέπουμε ταινία με το τέλος του κόσμου να πλησιάζει. Η περιοχή του Γκρίνταβικ, με περισσότερους από 4.000 κατοίκους, έχει εκκενωθεί, υπό τον φόβο ηφαιστειακής έκρηξης. Ήδη έχουν σημειωθεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις (ο αριθμός τους φτάνει τις 900), με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ρωγμές στους δρόμους και να σημειωθούν μικρές καταστροφές στα σπίτια. Η Γη κυριολεκτικά κόπηκε στα δύο.

Όλο αυτό ξεκίνησε όταν οι επιστήμονες παρατήρησαν πως το μάγμα, μήκους 15 χιλιομέτρων, κινείτο πολύ κοντά στην επιφάνεια. Για την ακρίβεια, ο πύρινος ποταμός κυλά κάτω από την Ισλανδία και διατρέχει μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού. Αυτό το μάγμα είναι ένα μείγμα λιωμένων πετρωμάτων που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη όταν βρεθεί στην επιφάνεια και γίνει λάβα. Η Ισλανδία είναι μαθημένη στα ηφαίστεια, καθώς έχει 32 ενεργά, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος.

Η πρωτεύουσα της πάντως, το Ρέικιαβικ, δεν διατρέχει κίνδυνο, ενώ ούτε και οι Αρχές έχουν εκδώσει εντολή εκκένωσης. Σύμφωνα με το ισλανδικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι 360 χιλιάδες κάτοικοι της χώρας «αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς καταστάσεις, τουλάχιστον μετά την έκρηξη στο Βέστμανεγιαρ», το 1973, για την οποία δεν υπήρχε καμία ένδειξη και οδήγησε στην καταστροφή 400 σπιτιών. Αναφορικά με την ίδια υπηρεσία, το μάγμα που ρέει κάτω από τη χερσόνησο, από το βορειοδυτικό τμήμα του Γκρίνταβικ έως τον Ατλαντικό Ωκεανό, είναι ακόμη ενεργό, απειλώντας το Γκρίνταβικ.