Η επέλαση της κακαιρίας Daniel είναι καταστροφική. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι, άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοούμενων και των πολιτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ πολλές περιοχές δεν είναι προσβάσιμες και η επικοινωνία δύσκολη. Πρωτοφανείς καταστροφές και ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας, με επίκεντρο τη Θεσσαλία.
Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το meteo.gr δείχνει πως τα στρέμματα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στον Θεσσαλικό κάμπο υπολογίζονται περίπου σε 720.000. Η αγωνία για το τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τις λάσπες και τα ύδατα που έπνιξαν τον Θεσσαλικό κάμπο είναι μεγάλη.
Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για τους κίνδυνους της επόμενης μέρας από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία. Δυναμική εμφάνιση κουνουπιών και αύξηση της μετάδοσης ασθενιών. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στα προγνωστικά στοιχεία, δεν αναμένονται βροχές ίσως και μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη και η θερμοκρασία θα επανέλθει τα μεσημέρια κοντά σε καλοκαιρινές τιμές. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσες μέρες θα χρειαστούν για εξαφανιστούν εντελώς τα λιμνάζοντα ύδατα και σύμφωνα με τους ειδικούς τα κουνούπια γεννούν τα αβγά τους και τα τοποθετούν στην επιφάνεια του γλυκού νερού και η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας, συντελούν στον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού τους.
Συνεπώς, κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστεί αμεσα ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των κουνουπιών για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των πληγεισών περιοχών.
Αναλυτικά το post του Σάκη Αρναούτογλου
«Οι πλημμύρες ενδέχεται να ανοίξουν κι ένα άλλο μεγάλο και άσχημο κεφάλαιο, αυτό της δυναμικής εμφάνισης κουνουπιών και μετάδοσης ασθενειών!!
Εκτός απο τα ψυχολογικά τραύματα που προκαλούν, τα οποία όμως δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να συμπεριληφθούν στις οικονομικές επιπτώσεις, μαζί με μια σειρά σημαντικών αρνητικών μεταβολών στην ποιότητα των εδαφών και την παραγωγικότητά τους, οι πλημμύρες ενδέχεται να ανοίξουν κι ένα άλλο μεγάλο και άσχημο κεφάλαιο, αυτό της δυναμικής εμφάνισης κουνουπιών και μετάδοσης ασθενειών στις περιοχές οπου επλήγησαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες.
Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στα προγνωστικά στοιχεία τότε ευτυχώς, ναι μεν δεν αναμένονται βροχές, ίσως και μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, όμως η θερμοκρασία θα επανέλθει τα μεσημέρια κοντά σε καλοκαιρινές και πάλι τιμές.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσες μέρες θα χρειαστούν για εξαφανιστούν εντελώς τα λιμνάζοντα ύδατα και σύμφωνα με τους ειδικούς τα κουνούπια γεννούν τα αβγά τους και τα τοποθετούν στην επιφάνεια του γλυκού νερού και η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας, συντελούν στον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού τους..
Κατά την ταπεινή μου λοιπόν άποψη για τα πλημμυρισμένα στρέμματα στη Θεσσαλία μαζί με τις μακροπρόθεσμες ζημίες στην ποιότητα και παραγωγικότητα των εδαφών, χρειάζεται να γίνει αμεσα ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των κουνουπιών μέσα από μια συνεργασία όλων των φορέων του γεωγραφικού διαμερίσματος μαζί με ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Για να εγκριθεί όμως αυτό θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση καταπολέμησης των κουνουπιών. Αν δεν γίνει κάτι οργανωμένο προς αυτή την κατεύθυνση η Θεσσαλία θα υποφέρει και κοντά στις οικονομικές επιπτώσεις θα υπάρχουν επιπτώσεις και στην ποιότητα ζωής Σημαντικό βέβαια είναι να ληφθούν προληπτικά μέτρα και σε ατομικό επίπεδο!
Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου»