Και σπουδές και σπίτι. Σε αυτή τη χώρα τα θέλουμε όλα δικά μας, όμως πρέπει επιτέλους να μάθουμε πως δεν μπορούμε να τα έχουμε. Τι πάει να πει «δεν βρίσκουν σπίτι οι φοιτητές»; Ας μην σπούδαζαν, είναι απλά τα πράγματα. Αλλά όχι, εσείς επιμένετε λες και η στέγαση ή οι σπουδές είναι κάτι σημαντικό.
Έλεος δηλαδή.
Είναι από χθες όλοι και μιλούν για τη δυσκολία του να βρεθεί φοιτητική στέγη ενόψει του νέου ακαδημαϊκού έτους λες και είμαστε στις Αμερικές. Τα ενοίκια, λέει, έχουν ανέβει σε αδιανόητα ύψη και οι ενοικιαστές ζητούν πολλά λεφτά για λίγα τετραγωνικά κατοικίας ακόμα και για σπίτια που είναι κατασκευασμένα πολλές δεκαετίες πριν. Καλά κάνουν, κάπως πρέπει να ζήσουν και αυτοί.
«Περίπου έχουν φτάσει τα 600 με 700 ευρώ τον μήνα τα νοίκια», «πρέπει να κάνεις συγκατοίκηση αλλιώς δεν βγαίνει», αναφέρουν πολίτες/τσίπηδες στο Mega. Στο σχετικό ρεπορτάζ παρουσιάζονται και ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες πόλεις στην Ελλάδα.
Στο Κουκάκι, για παράδειγμα, μία γκαρσονιέρα 27 τ.μ. κοστίζει 480 ευρώ τον μήνα. Στην Πανόρμου, για μία γκαρσονιέρα 35 τ.μ. ο ενοικιαστής θα πρέπει να δώσει 500 ευρώ τον μήνα. Στον Νέο Κόσμο για 60 τ.μ. το κόστος ανέρχεται στα 700 ευρώ τον μήνα. Και στις τρεις περιπτώσεις τα ενοίκια αφορούν σε διαμερίσματα με έτος κατασκευής το 1975. Βεβαίως! Και λίγα είναι.
Η Έμα Μαντζώρου, φοιτήτρια της Θεολογικής στο 3ο έτος, εξηγεί στο Mega πως οι αγγελίες πολλές φορές εξαπατούν τους υποψήφιους ενοικιαστές. «Στις αγγελίες μπορείς να δεις ένα σπίτι που μπορεί να το χαρακτηρίζουν πάρα πολύ καλό που δεν χρειάζεται ανακαινίσεις, ενώ στην πραγματικότητα μπορείς να πας εκεί και να είναι τελείως εξευτελιστικό».
Που οφείλεται το μη υπαρκτό πρόβλημα; Η βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb είναι μία από τις αιτίες που τα ενοίκια αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Ένα σπίτι στο Παγκράτι επιφάνειας 55 τ.μ. με έτος κατασκευής το 2008, το 2019 για το νοικιάσει κάποιος θα έπρεπε να πληρώνει 520 ευρώ τον μήνα, ενώ φέτος θα πρέπει να βγάλει από την τσέπη του 700 ευρώ τον μήνα, αύξηση που αγγίζει το 34,6%. Θέλετε και σπίτι στο Παγκράτι, τρομάρα σας.
Στα Χανιά, 4.263 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμα βραχυχρόνια μίσθωσης, με τους φοιτητές να νοικιάζουν από Οκτώβριο έως Μάιο. Στον Βόλο 880 ακίνητα, στη Ρόδο 798 και στην Καλαμάτα 786 ακίνητα, όλα για βραχυχρόνια μίσθωση.
«Σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ του 2011, παραπάνω από 100.000 διαμερίσματα παραμένουν κενά και αναξιοποίητα εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων. Επίσης, πάρα πολλές κενές κατοικίες βρίσκονται εντός της Επικράτειας και ανήκουν σε διάφορους φορείς της γενικής κυβέρνησης», αναφέρει ο Πάρης Χαρλαύτης, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητήριου, η αξιοποίηση των κενών κατοικιών θα έριχνε τις τιμές στα ενοίκια προς όφελος και των φοιτητών.