Η υποπαραλλαγή του κορονοϊού Eris σαρώνει την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα, σύμφωνα με την πρόεδρο ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, που μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος». Καθησυχαστική εμφανίζεται και η Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία «ηπιότερη» υποπαραλλαγή σε σχέση με παλαιότερες.
Αναγκαία κρίνει η κ. Παγώνη τη συστηματική εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και προφύλαξης των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ταξινόμησε την υπο-παραλλαγή EG.5, η οποία έχει ονομαστεί «Eris», ως ”παραλλαγή ενδιαφέροντος”, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθείται πιο προσεκτικά από άλλες, λόγω μεταλλάξεων που μπορεί να την κάνουν πιο μεταδοτική ή σοβαρή.
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η παραλλαγή Eris του κορωνοϊού
Σύμφωνα με την την νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος για την εβδομάδα 7-13 Αυγούστου, το 16% των κρουσμάτων αφορούν το εν λόγω στέλεχος. Την ίδια στιγμή παρουσιάζεται αύξηση 71% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στην θετικότητα, ενώ καταγράφηκαν 20 νέοι θάνατοι.
Οι περισσότεροι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι ο ιός που προκάλεσε την Covid-19 δεν πρόκειται να εξαφανιστεί από τις ζωές μας. Ήδη κρούσματα της καταγράφονται σε 51 χώρες. Στην Ελλάδα έφτασε κατά πάσα πιθανότητα από το Λονδίνο, μέσω Κρήτης.
Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ταχέως σε μια σειρά από χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ. Το φθινόπωρο προβληματίζει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα. Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και των κλειστών σχολείων η εξάπλωσή της Eris ίσως επιβραδυνθεί.
«Η παραλλαγή ERIS είναι ανησυχητική γιατί μεταλλάσσεται και γιατί δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας. Συνήθως αυτού του είδους οι ιοί βρίσκονται σε ύφεση το καλοκαίρι, σε αντίθεση όμως με αυτόν που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει από εποχές και ήδη έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους από κορονοϊό», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, αναφερόμενος στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που φαίνεται να κυριαρχεί και να ανησυχεί τους επιστήμονες.
Τα συμπτώματα
- Καταρροή
- Πονοκέφαλος
- Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
- Φτάρνισμα
- Πονόλαιμος
- Πυρετός (εάν εμφανιστεί), διαρκεί μία με δύο μέρες.
Πονόλαιμος