Πριν λίγες μέρες, έγινε -δικαίως- viral μία ανάρτηση του καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Βασίλη Τσαουσίδη, με αφορμή την εμπειρία του στην παραλία «Αμμόλοφοι» στη Νέα Πέραμο Καβάλας, όπου έχει γεμίσει ξαπλώστρες.
Όπως διαβάσαμε στην ανάρτησή του, όταν η παρέα του καθηγητή βρήκε ελεύθερο σημείο να ακουμπήσει τα πράγματά της για να κάνει μια βουτιά στη θάλασσα, οι υπάλληλοι της επιχείρησης τους πλησίασαν και τους ζήτησαν να απομακρυνθούν. Για να μην σας κουράζουμε, έγινε καταγγελία από τη μεριά του Βασίλη Τσαουσίδη διότι, ναι, έχουμε δικαιώματα.
Και φτάνουμε στο σήμερα. Στο χθες καλύτερα όταν περίπου 300 άτομα πήγαν στην παραλία Σάντα Μαρία, στην Πάρο, και άπλωσαν τις πετσέτες τους μπροστά στις πολυθρόνες και τις ξαπλώστρες που είχε βάλει beach bar, χωρίς όμως να έχει άδεια όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι.
Πιο συγκεκριμένα, διαβάζουμε στην ανάρτησή του ο Χρίστου Γεωργούση, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες «Save Paros Beaches», ότι 300 πολίτες βρέθηκαν στην παραλία της μικρής Σάντα Μαρίας, στην Πάρο και προχώρησαν σε αυτή τη συμβολική διαμαρτυρία.
Μάλιστα, στο σημείο βρέθηκαν αρκετά μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ κλήθηκε να είναι παρούσα και η Αστυνομία προς αποφυγή οποιουδήποτε επεισοδίου. Οι πολίτες που βρέθηκαν στην παραλία, άπλωσαν τις πετσέτες τους μπροστά στις ξαπλώστρες και τις πολυθρόνες που έχουν κατακλύσει την -υποτίθεται- ελεύθερη παραλία και έκαναν το μπάνιο τους, χωρίς να σημειωθεί κάποια ένταση.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργούση, πραγματοποιήθηκε και ο εξής διάλογος με τον ιδιοκτήτη του beach bar:
-Είστε παράνομος, δεν έχετε άδεια.
-Το ξέρω!
-Επομένως πρέπει να πάρετε τις πολυθρόνες και να καθαρίσετε την παραλία.
-Ας έρθει η αστυνομία να με πιάσει!
Την εν λόγω πρωτοβουλία είχε προαναγγείλει η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, με σχετικές αναρτήσεις στα social media ενώ επισημαίνουν ότι θα ακολουθήσουν αργότερα οι παραλίες του Πάρκου και οι Κολυμπήθρες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει σάλος σε αρκετά νησιά -κυρίως- των Κυκλάδων για την κατάληψη των παραλιών από ομπρές και ξαπλώστρες, γεγονός που οδήγησε ομάδα πολιτών να δημιουργήσουν το κίνημα «Σώστε τις παραλίες» το οποίο είναι εναντίον της κατάληψης των παραλιών.