Η Άννα στερήθηκε το δικαιώμα στον αυτοπροσδιορισμό και αυτό είναι τρανσφοβία. Μια τρανς γυναίκα από την Κούβα, που ήρθε στην Ελλάδα με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. “Σε τι βοηθάει στην αντιμετώπιση της τρανσφοβιας τα «μαθήματα» ψευδοεπιστημης κοινωνικού φύλου” διαβάζουμε στο Twitter και ξέρουμε την απάντηση.

Βλέποντας χθες τα sites μαθαίναμε ότι ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα, από την σπιτονοικοκυρά του, με πολλαπλά τραυματά από μαχαίρι. Ο λόγος για την Άννα Ιβάνκοβα, που εργαζόταν έπειτα από μεσολάβηση του Red Umbrella Athens στις «Κούκλες» και την είδαμε φέτος πάνω σε άρμα του Athens Pride.

H Άννα Κωνσταντινίδη Απέργη, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών αναφέρθηκε στο misgendering από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. «Σαφέστατα δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι για αυτό. Προφανώς αυτή την πληροφορία έλαβαν από την Ελληνική Αστυνομία, επομένως όλο το λάθος ξεκίνησε από την ΕΛ.ΑΣ.» σημειώνει.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση για την Άννα υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι η άγρια δολοφονία της Άννας αποτελεί άλλη μία τραγική υπενθύμιση της βίας και των απειλών που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα τρανς άτομα λόγω της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου τους. “Η γυναικοκτονία της Άννας είναι ένα ακόμα δείγμα ακραίων επιθέσεων που βιώνουμε τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, οι γυναίκες, τα πρόσωπα με προσφυγικό/μεταναστευτικό προφίλ και τα εργαζόμενα στο σεξ. Οι διακρίσεις και η βία σε βάρος των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας πρέπει να σταματήσουν και η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον όπου όλα τα άτομα θα ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια” διαβάζουμε.

Η Άννα και το misgendering

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος ξεκαθάρισε με ένα μόνο post, τι σημαίνει “δυσφυλισμός” και τι ισχύει νομικά για τη νομική αναγνώριση φύλου.

“Ορισμένοι δηλαδή λένε, αγνοώντας την νομοθεσία, ότι το θύμα δεν ήταν γυναίκα, επειδή δεν είχε προχωρήσει στη διαδικασία της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, δηλ. δεν είχε αστυνομική ταυτότητα με τα γυναικεία στοιχεία της.Tο άρθρο 1 του Ν.4491/2017 ορίζει τα εξής: Το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του.Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου υπάρχει εξ ορισμού, ανεξάρτητα από το εάν το πρόσωπο έχει προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, διότι άλλο η ληξιαρχική εγγραφή του φύλου κι άλλο η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η ταυτότητα φύλου του ατόμου είναι λοιπόν το δικαίωμα του να αναγνωρίζεται και να είναι σεβαστή και χωρίς δικαστική απόφαση. Στο έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας με τίτλο “Οδηγός Αντιμετώπισης και Διαχείρισης περιστατικών βίας σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών” (19.7.2022), υπάρχει επίσης ορισμός της ταυτότητας φύλου, δηλαδή ως “ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατα τη γέννηση του με βάση τα βιολογικά / ανατομικά του χαρακτηριστικά” γράφει κάνοντας κατανοητό ότι το misgendering είναι και παράνομο εκτός από ανήθικο.

Όταν οι τρανς γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ως γυναίκες, νιώθουν ακυρωμένες και αόρατες. Όταν αυτό συμβαίνει καθημερινά, γίνεται ένα βάρος που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία και την ικανότητά τους να λειτουργούν στον κόσμο. Η χρήση των σωστών όρων για κάποιον είναι ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης ότι τ@ βλέπετε όπως βλέπουν τους εαυτούς τους.