Μα τούρτα με γύρο; ΟΚ, καλή και απαραίτητη η φαντασία ενός σεφ στη μαγειρική, δίχως αυτήν ως «συστατικό» δεν θα ‘χαμε πάει τόσο μακριά το όλο θέμα, να δοκιμάζουμε δηλαδή πράγματα που μας ανατινάζουν το μυαλό. Όμως υπάρχουν κάποια όρια. Δεν ταιριάζουν τα πάντα μεταξύ τους, ούτε υπάρχει λόγος για ακρότητες χάριν εντυπωσιασμού και μόνο. Κάτι που μάλλον ξέχασε ένας Ινστραγκραμικός σεφ (αυτή η μάστιγα, θα έλεγε κανείς) και δημιούργησε ένα γευστικό έκτρωμα που ανατριχιάζει κάθε κύτταρο ενός Έλληνα.

Λέγεται Τζος Έλκιν αυτός ο «εγκληματίας». Καταζητείται, ναι. Τι πήγε και έκανε το παλικάρι και τον κυνηγάμε; Έφτιαξε τούρτα με γύρο (αρνίσιο αν έχεις απορία) και με τζατζίκι, την οποία γαρνίρισε με μια ταραμοσαλάτα. Ε μα δεν είναι για… εγκλεισμό; Δεν ‘πα να έχει 1,3 εκατ. followers, δεν ‘πα να έχει αποσπάσει πολλές φορές «μπράβο» για τις δημιουργίες του. Αυτή τη φορά απέτυχε παταγωδώς. Και δεν έχουμε καμία πρόθεση να τον δικαιολογήσουμε – δεν ήξερε, δεν ρώταγε;

Δηλαδή κοίταξε τι πήγε και σκέφτηκε ο «δαιμόνιος» νους του συγκεκριμένου ανδρός. Ή τέλος πάντων πως προσπαθήσαμε να το ερμηνεύσουμε εμείς. Έβαλε στρώσεις από ελληνική πίτα αντί για παντεσπάνι, πάνω τους έστρωσε κομμάτια από αρνίσιο γύρο που από μακριά έχει μια αίσθηση σαν σοκολάτα, πέταξε και τζατζίκι που φέρνει σε σαντιγί, και γύρω γύρω είπε να το «χτίσει» με με μια μπεζ ταραμοσαλάτα που φαίνεται σε κρέμα. Α, και τζούρες από χωριάτικη, ντοματάκια – αγγουράκια για topping, από μακριά μοιάζει με φρούτο. Και σου λέει, να η τούρτα. Ωραία στο μάτι, θα τσιμπήσω τα κλικς μου ξανά.

Μα τούρτα με γύρο ρε influencer από τη λάντζα;

Μάστορας ενδεχομένως στο influencing ο σεφ, αλλά για να μην του επιτραπεί να πλησιάσει ξανά σε ελληνικό εστιατόριο αυτό που πήγε και έφτιαξε. Ένωσε ό,τι ελληνικό ήξερε (πίτα, γύρο, τζατζίκι, ταραμοσαλάτα, χωριάτικη σαλάτα), ο μουσακάς αναρωτιόμαστε πώς του ξέφυγε του «τσάκαλου». Μα αυγά ψαριού με κρέας μαζί, τζατζίκι με ταραμά μαζί, δεν ξέρουμε για σένα, αλλά εμείς ένα ανακάτεμα στο στομάχι το νιώθουμε.

Και όχι μόνο εμείς. Τα σχόλια από κάτω από τη δημοσίευσή του σεφ στο Instragram, από όσους νιώθουν λίγο και ξέρουν πράγματα, ήταν ενδεικτικά του πόσο «ασέβαστος» υπήρξε ο Τζος ως προς την ελληνική κουζίνα.

Τούρτα με γύρο
Μιας και μιλάμε για τούρτα με γύρο, οι κακές ιδέες δεν λείπουν από το Ίντερνετ

Κανένα umami δεν προκύπτει ανακατεύοντας ταραμά με τζατζίκι και γύρο, αλλά στην πραγματικότητα το σημαντικό ερώτημα που προκύπτει βλέποντας τον τύπο να στήνει όλο αυτό το πράγμα είναι «τι στην ευχή (για να μην πούμε τίποτα χειρότερο) σκεφτόταν ο τύπος…». Του τα λένε πάντως, απολύτως χαρακτηριστικά και εύγλωττα και άλλοι στα σχόλια κάτω από το βίντεο του στο Instagram. Και δεν είναι καν Έλληνες οι μισοί… Απλά οπαδοί της λογικής, της γεύσης και της καλής κουζίνας. Μα τούρτα με γύρο ρε φίλε;

-«Ευχαριστώ που είπες “greek style” και όχι ελληνική σκέτο, γιατί ένας Έλληνας δεν θα συνδύαζε ποτέ αυγά ψαριού με αρνί. Το τζατζίκι, το ελληνικό γιαούρτι ή ακόμα και η τυροκαυτερή θα λειτουργούσαν ίσως ως επικάλυψη. Γενικά αγαπάω τα βίντεο που ανεβάζεις και δοκιμάζω τις συνταγές σου, αλλά για τους παραπάνω λόγους, αυτή τη φορά είμαι εκτός. Ειλικρινά δικός σου, ένας Έλληνας».

-«Θα ήθελα να το ξε-δω αυτό»

«Σε αγαπάω και έχεις ανεβάσει πολύ το επίπεδο της μαγειρικής μου, αλλά αυτή τη φορά το παράκανες»

-«Είμαι τόσο απογοητευμένη που σε είδα να φτιάχνεις κάτι τέτοιο».

Δες το βίντεο του «άνιωθου» σεφ που έφτιαξε τούρτα γύρου, με τζατζίκι, ταραμοσαλάτα και χωριάτικη σαλάτα: