Ήταν κάτι σαν ανέκδοτο, πιθανότατα το πλέον μακροχρόνιο από καταβολής ελληνικού κράτους – δεν βάζουμε πάντως στοίχημα γι’ αυτό, έχουμε πολλά (ανέκδοτα) ως χώρα. Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες μέρες από τότε που άνοιξε επίσημα για το κοινό, και συντηρεί και διανθίζει τη φήμη του. Όλα κι όλα, το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι μια εμπειρία ζωής, με χιλιάδες εκπλήξεις φορτωμένο.
Μετά το μέγα γλέντι με το σήμα του, το ένα ευτράπελο προκύπτει μετά το άλλο. Μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες, έχουμε δει να στάζουν σταγόνες βροχής από τις οροφές, να μην δουλεύουν τα εκδοτήρια. Δεν θα είχαμε και μία… εκκένωση επιβαινόντων; Ε μα ναι και προφανώς.
Συνέβη το Σάββατο (14/12) το απόγευμα. Ο συρμός ακινητοποιήθηκε λόγω διακοπής στην ηλεκτροδότηση περίπου 200 μέτρα από τον σταθμό «Φλέμινγκ». Οι επιβάτες βγήκαν από τα βαγόνια και χρειάστηκε να περπατήσουν 10 λεπτά, καλύπτοντας πεζοί απόσταση 70 μέτρων στον πεζοδιάδρομο της σήραγγας, πριν βγουν τελικά από την πλατφόρμα εξόδου.
«Εσείς λέτε εξευτελιστικές εικόνες, εγώ λέω πρωτόκολλα ασφαλείας», σχολίασε ερωτηθείς για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, άρα κατανοούμε πως στο Μαξίμου είναι «ΟΚ» με ό,τι συνέβη. Και πιθανότατα θεωρούν ότι όσοι ασκούν κριτική είναι εγκάθετοι, εντεταλμένοι και ντροπή τους. Πειστήκαμε. Και υπερθεματίζουμε με 4 επιχειρήματα που δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως η βλάβη στο Μετρό Θεσσαλονίκης στην πραγματικότητα ήταν καμουφλαρισμένη ευλογία.
Μετρό Θεσσαλονίκης: Τι μας δίδαξε η βλάβη
Πεζοπορικές δραστηριότητες
Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι στην ευχάριστη θέση να μπορεί να διοργανώνει βιωματικές διαδραστικές παραστάσεις για τους φίλους του. Περπατάς μέσα στα τούνελ, βλέπεις από πιο κοντά δεν γίνεται, κάθε λεπτομέρεια ενός κολοσσιαίου έργου που πήρε κοντά 50 χρόνια για να γίνει, και μάλλον ήθελε καμία 10αρία ακόμα για να είναι πλήρως λειτουργικό – δεν βαριέσαι.
Για σένα νοιάσου και γυμνάσου
Το μετρό Θεσσαλονίκης γυμνάζει τους επιβάτες του. Οι τεμπέληδες, στις άλλες πόλεις του κόσμου, μπαίνουν μέσα στο τρένο και αυτό τους πάει στον προορισμό τους. Η Σαλόνικα κάνει τη διαφορά και στέλνει κοινωνικό μήνυμα υπέρ της άσκησης και κατά της παχυσαρκίας.
Βγάζεις γκόμενο ή γκόμενα
Το Μετρό Θεσσαλονίκης μας φέρνει πιο κοντά. Διευκολύνεται η επικοινωνία με έναν άγνωστο μέσα από μια παροδική δυσκολία, μια ιντριγκαδόρικη περιπέτεια. Ευκαιρία συνεπώς, καθώς περπατάς, να πιάσεις small talk με το αγόρι ή την κοπέλα που σου «γυάλισε», να γίνει «παιχνίδι» που υπό νορμάλ ή μάλλον μπανάλ συνθήκες μεταφοράς δεν θα ήταν εφικτό.
Αγαπάς το Μετρό δίχως μέτρο
Τίποτα δεν σε δένει περισσότερο με κάτι από την επαφή, από το χρόνο που περνάς μαζί του. Το περπάτημα ανάμεσα στις στάσεις αυτό ακριβώς ενισχύει και οι Θεσσαλονικείς θα νιώσουν ακόμα πιο περήφανοι, χωρίς μέτρο θα έλεγε κανείς, για το Μετρό τους.