Όταν ο Πρόεδρος της Αϊτής, Ενγκάρ Λεμπλάν Φιλς, πήγε στο βήμα του ΟΗΕ, κανείς δεν περίμενε πως θα γινόταν viral – τουλάχιστον, όχι με αυτόν τον τρόπο. Ήθελε απλά να ζητήσει παγκόσμια υποστήριξη για την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα του. Και κάπου εκεί, μέσα στην ένταση της στιγμής, εμφανίστηκε η ιερή ανάγκη: λίγη ενυδάτωση. Αντί να πιάσει το μικρό ποτήρι νερού δίπλα του, όμως, έκανε την τολμηρή κίνηση και άρπαξε ολόκληρη την κανάτα. “Σιγά μωρέ, ένα ποτήρι παραπάνω δεν έβλαψε κανέναν”, μάλλον σκέφτηκε. Αλλά το γιγάντιο “γουλί” είχε άλλα σχέδια.

Η στιγμή ήταν εξίσου δραματική όσο και αστεία. Το νερό ξεχείλισε από την κανάτα σαν καταρράκτης του Νιαγάρα, λούζοντας τον πρόεδρο και το σακάκι του. Ενώ οι διπλωμάτες προσπαθούσαν να κρατήσουν σοβαρό ύφος, το κοινό στο Twitter (ή στο X, όπως το λέμε τώρα) απλά δεν μπορούσε να αντισταθεί.

Μέσα σε λίγα λεπτά, το βίντεο της… υδάτινης καταστροφής έκανε το γύρο του διαδικτύου. Ο Λεμπλάν Φιλς, προφανώς, δεν γνώριζε τι τον περίμενε: ένα τσουνάμι από memes. Και τι δεν έγραψαν: “Διψασμένος Πρόεδρος προσπαθεί να πιει όλο το νερό του ΟΗΕ”, “Δεν έχουν ποτήρια στην Αϊτή;” και “Μπορείτε να δώσετε σε αυτόν τον άνθρωπο μια πετσέτα, παρακαλώ; Μόλις έπλυνε το πρόσωπό του”. Οι χρήστες του διαδικτύου δεν χαρίστηκαν στον φουκαρά τον πρόεδρο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εμφανίστηκαν και οι… συνήγοροι του νερού. Ναι, κάποιοι χρήστες πήραν το μέρος του Λεμπλάν, με το πιο κλασικό επιχείρημα: “Εγώ πίνω κανονικά από κανάτα όλη την ώρα! Κανένα πρόβλημα.” Και είναι η αλήθεια πως όλοι έχουμε ζήσει τέτοιες στιγμές, έστω και στην κουζίνα μας, όταν δεν μπορούμε να βρούμε καθαρό ποτήρι.

Το καλό με τέτοιες viral στιγμές είναι πως δίνουν στη γεωπολιτική λίγη δροσιά – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αντί να μιλάμε για κρίσεις και ανθρωπιστικά δράματα, ο κόσμος βρήκε την ευκαιρία να ρίξει λίγο γέλιο με έναν άνθρωπο που, στην τελική, έκανε αυτό που όλοι κάνουμε: κάτι χαζό όταν νιώθουμε άγχος. Πόσες φορές δεν έχουμε ρίξει τον καφέ πάνω μας τη στιγμή που πάμε να εντυπωσιάσουμε το αφεντικό;

Και έτσι, ο Πρόεδρος της Αϊτής, χωρίς να το θέλει, πέτυχε κάτι μοναδικό: έκανε τον κόσμο να μιλήσει για την ομιλία του. Ο κόσμος μπορεί να θυμάται το νερό που χύθηκε, αλλά κάπου ανάμεσα στα meme, μπορεί και να σκεφτούν λίγο παραπάνω την κατάσταση στην Αϊτή. Κι αν μη τι άλλο, αυτός ήταν ο στόχος του.

Εν τω μεταξύ, οι διπλωμάτες του ΟΗΕ σκέφτονται σοβαρά να ενσωματώσουν ένα καινούργιο πρωτόκολλο: “Κανένας ηγέτης δεν πίνει απευθείας από την κανάτα.” Θα βάλουν ταμπελάκι. Ίσως και μια αναφορά στον οδηγό καλών τρόπων της διπλωματίας. Άλλωστε, δεν θέλουμε να καταλήξουμε με άλλον έναν “πρόεδρο νεροχύτη” στο επόμενο συνέδριο, σωστά;

Το viral βίντεο μπορεί να συνεχίσει να κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά ας θυμόμαστε πως πίσω από την αστεία στιγμή υπάρχει και ένα σοβαρό μήνυμα. Αν μη τι άλλο, ο Λεμπλάν μας απέδειξε ότι ακόμα και οι ηγέτες έχουν τις αμήχανες, ανθρώπινες στιγμές τους. Και αυτό, αν το σκεφτείς καλά, είναι σχεδόν ανακουφιστικό.

Ο πρόεδρος της Αϊτής παγκόσμιος πρωταγωνιστής στα memes

Δεν έχουν φλιτζάνια στην Αϊτή;“, έγραψε ένας χρήστης του διαδικτύου, ενώ ένας άλλος σχολίασε: “Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει κάποιον να προσπαθεί να πιει απευθείας από μια ψηλή κανάτα με νερό… μέχρι τώρα“. “Μπορείτε να δώσετε σε αυτόν τον άνθρωπο μια πετσέτα; Μόλις έπλυνε το πρόσωπό του“, πρόσθεσε ένας άλλος.

Δεν ήταν λίγοι όμως και εκείνοι που τον υπερασπίστηκαν, λέγοντας πως θα ήταν αρκετά άβολο για εκείνον, ενώ ένας χρήστης έγραψε πως και εκείνος πίνει καθημερινά νερό από μία κανάτα λίτρου. Άλλος πάλι, θεώρησε πως δεν βρήκε στο πόντιουμ ποτήρι με αποτέλεσμα να μπερδευτεί.