Ήλιος, θάλασσα, πράσινο (όσο δεν έχουμε κάψει ακόμη), φαγητάρες, μωρέ η Ελλάδα μια χαρά είναι. Για έναν ξένο. Για μας τους ντόπιους ας την αφήσουμε την κουβέντα, μην χαλάμε την καρδιά μας, για τέτοια είμαστε; Στα τόσα που έχουμε για να συναρπάσουμε τον τουρίστα, ας προσθέσουμε και κάτι ακόμα: Την εγκαταλελειμμένη βάση του ΝΑΤΟ στον Αίνο της Κεφαλονιάς.

Σε ένα λογαριασμό στο Instagram εντοπίσαμε το εξής μίνι βίντεο – παρουσίαση. Πάρτο πρώτα μεταφρασμένο και διαβαστερό:   

«Εντόπισα μια εγκαταλελειμμένη βάση του ΝΑΤΟ σε ένα νησί στην Ελλάδα που φημολογούταν πως ήταν εντελώς ανέπαφη. Κάτι που μου κίνησε την περιέργεια και πέταξα προς την Ελλάδα, πήρα το ferry, οδήγησα μέσα στα βουνά και έφτασα στο μέρος. Αυτή ήταν μια ACE-High βάση, μέρος του επικοινωνιακού δικτύου του ΝΑΤΟ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου που βεβαίωνε ασφαλείς και αξιόπιστες επικοινωνίες κατά τη διάρκεια αυτής της τεταμένης περιόδου.

Παραδόξως, όλες οι εγκαταστάσεις παραμένουν άθικτες και μέσα βρήκα πολυάριθμους φακέλους και αρχεία του ΝΑΤΟ κάτι που μου πρόσφερε μια συναρπαστική ματιά σε ένα παρελθόν απόρρητων μυστικών».

Και ακολουθεί το βίντεο με την αυτοψία που έκαναν οι τουρίστες με τη ψυχή εξερευνητή (το δίχως άλλο) στην πάλαι ποτέ βάση του ΝΑΤΟ στην Κεφαλονιά:

Είναι κάπως περίεργο ότι αυτός ο χώρος έχει παραιτηθεί στη μοίρα του εντελώς, έχει αφεθεί για να ρημάξει. Μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει και να καταγράφει τα πάντα, να ανοίγει παλιά αρχεία και φακέλους.

Για να δώσουμε και κάνα στοιχειάκι παραπάνω, να πούμε πως οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε απόσταση 1,5 χλμ. από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού του πανέμορφου νησιού του Ιονίου. Οι ντόπιοι τα λένε «ραντάρ του Αίνου» αλλά στην πραγματικότητα ήταν κεραίες – τμήμα ενός μεγάλου νατοϊκού project με την ονομασία «ACE High» και είχε ως στόχο του την ασφαλή και άμεση επικοινωνία μεταξύ των χωρών της συμμαχίας την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Ένα έργο που έτρεξε την περίοδο 1956-60 σε 9 χώρες της Ευρώπης, σε συνολικά 82 βάσεις. Στην Ελλάδα εκτός από την Κεφαλονιά, ανάλογες εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν στην Πεντέλη, στο Πήλιο, στον Ζίρο Λασιθίου στο όρος Βίτσι στα σύνορα Καστοριάς – Φλώρινας και στο όρος Ίσμαρος της Ροδόπης. Λίγο μετά και στην Εγκλουβή της Λευκάδας.

Σήμερα αυτή η τεχνολογία είναι εντελώς απαρχαιωμένη και ξεπερασμένη, όλη η δουλειά γίνεται με δορυφόρους και ίντερνετ. Η νατοϊκή βάση του Αίνου στην οποίο μάλιστα υπηρέτησαν την στρατιωτική τους θητεία αρκετοί Κεφαλονίτες, λειτουργούσε υπό την ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας και έκλεισε οριστικά τον Νοέμβριο του 1995. Οι υπερσύγχρονες κάποτε εγκαταστάσεις αφέθηκαν να μαραζώσουν.

Κοιτώντας όλα αυτά στα σήμερα έχουν μια κάποια ομορφιά, έστω απόκοσμη. Και καθώς φαίνεται αποτελούν πόλο έλξης τουριστικό. Δεν ξέρουμε ακριβώς ποιος έχει την ευθύνη, πού ανήκει δηλαδή αυτό το σύμπλεγμα εγκαταστάσεων – φανταζόμαστε στο ελληνικό κράτος. Έχουμε, πάντως, μια πρόταση: Θα μπορούσε να γίνει ένα θεματικό πάρκο σε φάση «ζήσε τον Ψυχρό Πόλεμο σαν να ‘σουν εκεί» ή ένα εξαιρετικό θέατρο μάχης για paintball – μα ακόμα να μας προσλάβουν από τον ΕΟΤ μετά από τέτοια ιδέα;