Σε μια κοινωνία που ακόμη ψάχνει να βρει πυξίδα για να επιλέξει προς τα πού πρέπει να στρέψει τη ζωή της για να γίνει καλύτερη, που ψάχνει προσφορές στα ράφια και κανένα ξεχασμένο 50λεπτο στην τσέπη, ήρθε το ekklisiaonline να σχολιάσει την κρίση στον γάμο Τοπαλίδου – Κουρή.

Τοπαλίδου – Κουρής: Πρώτο θέμα στο πάνελ το εκκλησιαστικό

Χθες, στην επέτειο του τρομοκρατικού χτυπήματος της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους, ήταν η πρώτη είδηση: Ο Κουρής έσβησε τις φωτογραφίες του γάμου. Λες και δεν συμβαίνει τίποτε άλλο στον πλανήτη, το εκκλησιαστικό site θέλησε να αναδείξει το λάθος που έκανε το ζευγάρι και τους οδήγησε «σε ενδεχόμενη κρίση» -σύμφωνα πάντοτε με το εκκλησιαστικό site. Μήπως θα πρέπει να πάρουν ρεπόρτερ τον Χάρη Λεμπιδάκη, για να έχει και αποκλειστικά; Food for thought. Πάμε στο ψητό.

Ο ιερέας Ιωάννης Γεωργακόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει τους λόγους αυτής της εξέλιξης. Το πάνελ, ας πούμε. Ακολουθεί η τοποθέτηση του πανελίστα – ιερέα (copy – paste από το άρθρο):

«Ο Γάμος προϋποθέτει ευλάβεια, ευσέβεια και πνευματικότητα. Όμως πάνω από όλα απαιτεί ΗΘΟΣ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η κυρία Τοπαλίδου προχώρησε σε μια βλάσφημη πιρουέτα μπροστά στο Ιερό, μπροστά στον Ιερέα κατά τη διάρκεια της Τελέσεως του Ιερού Μυστηρίου του Γάμου της σαν να ήταν σε κάποιο καμπαρέ, μη σεβόμενη την ιερότητα του χώρου.

Κανένας σεβασμός, καμία ευσέβεια. Οι άνθρωποι αυτοί δεν κατάλαβαν τι σημαίνει πνευματική ένωση κάτω από τα δεσμά του Γάμου ενώπιον του Θεού και την ασέβειά τους αυτή πληρώνουν σήμερα.

Λογικό επακόλουθο το διαζύγιο μετά την βλάσφημη πιρουέτα της στην Εκκλησία».

Από το στασίδι του ναού, στο τηλεοπτικό στασίδι

Ένας ιερέας που δεν γνωρίζει καν το ζευγάρι, που δεν έχει περάσει ούτε μια ώρα μαζί τους, έχει την εξήγηση. Αν κάτι είναι σίγουρο είναι πως στα καφενεία των 80s ο ιερέας θα έκανε θραύση. Έχει και παρακάτω…

Ο λόγος της κρίσης είναι το «ΗΘΟΣ». Το γράφει με κεφαλαία γράμματα. Ο ιερέας συμπεραίνει πως ευθύνη φέρει η κυρία Τοπαλίδου με τη «βλάσφημη πιρουέτα μπροστά στο Ιερό, μπροστά στον Ιερέα κατά τη διάρκεια της Τελέσεως του Ιερού Μυστηρίου του Γάμου της σαν να ήταν σε κάποιο καμπαρέ, μη σεβόμενη την ιερότητα του χώρου».

Είναι λοιπόν ηθικό να σχολιάζεις δημοσίως για ανθρώπους που δεν γνωρίζεις, αλλά ανήθικο να κάνεις μια συμβολική κίνηση στο εσωτερικό ενός ναού.

«Λογικό επακόλουθο το διαζύγιο μετά την βλάσφημη πιρουέτα της στην Εκκλησία» κλείνει την τοποθέτησή του ο ιερέας – πανελίστας προδικάζοντας την εξέλιξη της υπόθεσης. Κορίτσια, αν κάνετε πιρουέτα στον γάμο σας, θα χωρίσετε. Τέλος.

Μην πάρετε παράδειγμα παραδείγματος χάριν, από την Δανάη Μπάρκα, που… τω καιρώ εκείνω, του γάμου ντε, έκανε κι εκείνη προσπάθειες και “επίδειξη” πιρουέτας, προσπαθώντας να “αντιγράψει” τη νυφούλα τότε, Έλενας Τοπαλίδου την στιγμή του μυστηρίου. Βέβαια τότε δεν είπε κανένας από τους ιερωμένους ό,τι έκανε κάτι “κακό” που ΔΕΝ πάτησε το πόδι του γαμπρού, την ώρα του “η δε γυνή”, αλλά να, ορίστε, έφτασε η στιγμή, η κακιά, η δυσοίωνη, που η “νύφη – μπαλαρίνα” (κατά το Barbie – αεροσυνοδός ένα πράμα), αποδείχτηκε πως είχε “σημαδευτεί” από τις… δυνάμεις του “καλού Θεού” (;)

Με την αναλογία διαζυγίων ανά 100 γάμους στο 33,4 για το 2022, στο 34,2 για το 2021, στο 41,2 το 2020, εύκολα ένας αναγνώστης του ekklisiaonline θα συμπέρανε πως κατά την τέλεση του μυστηρίου του γάμου, κάποια χορευτική φιγούρα θα ήταν υπεύθυνη για το απρόσμενο τέλος της ένωσης.

Ή κάτι ΑΝΗΘΙΚΟ -όπως εκείνοι θα το έγραφαν.

Είναι απορίας άξιον πώς γίνεται με τόση πνευματικότητα που εκπέμπεται από πλευράς Εκκλησίας να μην αποτρέπονται τα διαζύγια. Φυσικά το Ecclisiaonline δεν ασχολήθηκε με τους πιστούς και τα προβλήματα του γάμου τους. Δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο. Ίσως γιατί θα είχαν άλλα στο κεφάλι τους: Πώς να κουτσομπολέψουν κάποιον celebrity χωρισμό, ενδεχομένως.