Κάθε swipe και κάθε προφίλ φέρνει μαζί του έναν ολόκληρο κόσμο κρυφών νοημάτων και αν το όπλο σου είναι μόνο ένα καλό bio, θα σε αφήσει εκτεθειμένο. Πέρα από το να βρεις κάποιον που να σου ταιριάζει, το να καταλάβεις τι εννοεί ο καθένας με την ορολογία του είναι σχεδόν ένας ξεχωριστός αγώνας.

Εδώ θα βρεις μια αναλυτική λίστα με τους πιο συχνούς όρους που κυκλοφορούν στις dating apps και έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε περιγραφές προφίλ και συνομιλίες, ώστε να είσαι προετοιμασμένος/η για το τι θα συναντήσεις εκεί έξω.

Asexual (Ασέξουαλ)

Ο ασέξουαλ είναι κάποιος που δεν νιώθει σεξουαλική έλξη ή επιθυμία, τουλάχιστον με τον τρόπο που το βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί ασέξουαλ άτομα έχουν ρομαντικές ή συναισθηματικές σχέσεις. Οι όροι “Ace” και “Aspec” αναφέρονται γενικότερα σε άτομα του ασέξουαλ φάσματος.

BDSM

Αυτός ο όρος αναφέρεται στις πρακτικές και τις σχέσεις που εμπλέκουν δεσμά (Bondage), πειθαρχία (Discipline), κυριαρχία (Domination), υποταγή (Submission), σαδισμό και μαζοχισμό (Sadism & Masochism). Όλα αυτά, φυσικά, γίνονται με αμοιβαία συναίνεση των εμπλεκομένων.

Beige Flags

Μια “μπεζ σημαία” μπορεί να μην είναι κάτι τόσο ανησυχητικό όσο οι κόκκινες σημαίες (red flags), αλλά υποδηλώνει χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές που είναι απλά βαρετά ή κοινότυπα. Στον κόσμο του online dating, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος περιγράφει τον εαυτό του ως “φίλο των tacos” ή “ειρωνικό”, χωρίς κάτι πραγματικά ενδιαφέρον να προσθέσει.

Benching

Το benching είναι η κατάσταση όπου κάποιος κρατάει το ενδιαφέρον σου, αλλά σε έχει “στον πάγκο”. Μπορεί να επικοινωνεί μαζί σου περιστασιακά και να βγαίνετε κάποιες φορές, αλλά δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει τη σχέση σε κάτι πιο σοβαρό.

Το λεξικό των Dating Apps: Το “A ως το Ω” των όρων που πρέπει να ξέρεις

Bi-curious

Το άτομο που είναι bi-curious εξερευνά την έλξη του προς άτομα διαφορετικών φύλων από αυτό με το οποίο έχει συνηθίσει να έχει σχέσεις. Μπορεί να νιώθει ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι απόλυτα βέβαιο για τις επιθυμίες του.

Bot

Οι “Bots” δεν είναι τίποτα άλλο από αυτοματοποιημένα προφίλ που δημιουργούνται για να επικοινωνούν μαζί σου χωρίς την ανθρώπινη παρουσία. Προσοχή, γιατί αυτοί οι λογαριασμοί μπορεί να φαίνονται πολύ αληθινοί, αλλά τελικά κρύβουν μόνο έναν κώδικα που μιλάει.

Cuffing Season

Είναι η εποχή που, λόγω των κρύων μηνών, τα singles αποφασίζουν να “δέσουν” (cuff) με κάποιον για να μην περάσουν μόνοι τους το χειμώνα. Συνήθως, οι σχέσεις αυτές δεν αντέχουν πέρα από την άνοιξη.

Curve

Το να “curvarεις” κάποιον σημαίνει ότι τον απορρίπτεις, αλλά με έναν τρόπο πιο έμμεσο και ήπιο. Είναι αυτή η μικρή απομάκρυνση που λέει “δεν ενδιαφέρομαι”, αλλά χωρίς να είσαι ευθύς και σαφής.

Dates

Ναι, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αναζητούν το κλασικό ραντεβού! Ένα δείπνο, μια βόλτα στο πάρκο ή ένας καφές μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεσαι για να γνωρίσεις κάποιον, χωρίς όλες τις επιπλοκές των σύγχρονων dating trends.

Demisexual

Τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως demisexual νιώθουν σεξουαλική έλξη μόνο όταν υπάρχει μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με το άλλο άτομο.

Το λεξικό των Dating Apps: Το “A ως το Ω” των όρων που πρέπει να ξέρεις

DTR (Define the Relationship)

Το DTR είναι η στιγμή της αλήθειας. Αυτή η συζήτηση έχει στόχο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα: “Τι είμαστε τελικά;”. Ένα απαραίτητο βήμα για να καταλάβεις αν είστε στην ίδια σελίδα ή όχι.

ENM (Ethically Non-Monogamous)

Πρόκειται για σχέσεις που δεν περιορίζονται σε έναν μόνο σύντροφο, αλλά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι ενήμερα και συμφωνούν με αυτή τη ρύθμιση.

Fraysexual

Τα fraysexual άτομα είναι σεξουαλικά έλκυστα από άτομα που δεν γνωρίζουν καλά, αλλά αυτή η έλξη μειώνεται καθώς η σχέση γίνεται πιο οικεία.

FWB (Friends with Benefits)

Αυτή η σχέση αφορά φίλους που έχουν και σεξουαλική επαφή χωρίς να εμπλέκονται ρομαντικά ή συναισθηματικά.

Ghosting

Ο χειρότερος εφιάλτης για κάθε datere. Το ghosting είναι όταν κάποιος σταματά ξαφνικά να επικοινωνεί μαζί σου χωρίς καμία προειδοποίηση, αφήνοντάς σε να αναρωτιέσαι τι πήγε στραβά.

Green Flags

Αντίθετα με τις κόκκινες σημαίες, οι πράσινες σημαίες είναι αυτά τα θετικά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος μπορεί να είναι καλός σύντροφος. Επικοινωνία, σεβασμός και υγιείς σχέσεις είναι μερικά παραδείγματα.

Το λεξικό των Dating Apps: Το “A ως το Ω” των όρων που πρέπει να ξέρεις

Ick

Το ick είναι αυτή η ακαριαία αίσθηση αποστροφής που μπορεί να σε χτυπήσει ξαφνικά και ανεξήγητα για κάποιον που μέχρι πριν λίγο σου άρεσε. Μπορεί να προκαλείται από κάτι τόσο απλό όσο ο τρόπος που μασάει.

Love Bombing

Το love bombing είναι η τακτική να σε κατακλύζουν με υπερβολική προσοχή, κολακεία και δώρα, προκειμένου να σε ελέγξουν ή να σε χειραγωγήσουν.

ONS (One Night Stand)

Η περίπτωση του one night stand αφορά κάποιον που ψάχνει μια και μοναδική συνάντηση, χωρίς συνέχεια.

Polyamory

Η πολυγαμία αφορά την ύπαρξη πολλαπλών ρομαντικών ή σεξουαλικών σχέσεων ταυτόχρονα, με τη συγκατάθεση όλων των εμπλεκομένων.

Red Flag

Οι κόκκινες σημαίες είναι τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να είναι προειδοποιήσεις για μεγαλύτερα προβλήματα στη σχέση και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Rizz

Το Rizz είναι το νέο “game”. Αναφέρεται στην ικανότητα να είσαι γοητευτικός/ή και να φλερτάρεις επιτυχημένα.

Situationship

Μια situationship είναι μια ασαφής σχέση που δεν έχει ξεκάθαρα όρια ή δεσμεύσεις.

Zombieing

Το zombieing συμβαίνει όταν κάποιος που έχει εξαφανιστεί ξαφνικά από τη ζωή σου, επανεμφανίζεται χωρίς καμία εξήγηση, συνήθως με ένα απρόσμενο μήνυμα ή DM.

Aromantic (Αρομαντικός)

Αναφέρεται σε άτομα που δεν βιώνουν ρομαντικά συναισθήματα, κάτι που μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται αποκλεισμένα σε μια κουλτούρα όπου η αγάπη και ο γάμος θεωρούνται δεδομένα.

Big Dick Energy (BDE)

Ο όρος αναφέρεται σε μια ήσυχη αλλά απόλυτη αυτοπεποίθηση που δεν απαιτεί επιβεβαίωση ή υπερβολική προβολή. Πρόκειται για μια γοητεία που πηγάζει από την αυτογνωσία και τη σιγουριά, ανεξάρτητα από το μέγεθος του πέους.

Comet Partner

Ένας “comet partner” είναι κάποιος που εμφανίζεται περιστασιακά στη ζωή σου για ραντεβού ή hookups, χωρίς όμως να αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς σου.

Cushioning

Περιγράφει την πράξη του να κρατάς κάποιον ή περισσότερους ως “εφεδρικούς”, σε περίπτωση που η βασική σου σχέση δεν πάει καλά.

Daddy

Ο όρος έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από τη νεολαία και χρησιμοποιείται είτε σεξουαλικά είτε για να περιγράψει έναν μεγαλύτερο άντρα που αποπνέει σιγουριά, χρήμα και γοητεία.

DM Slide

Η πράξη του να στέλνεις ένα μήνυμα σε κάποιον μέσω των direct messages στα social media, με σκοπό να φλερτάρεις ή να ξεκινήσεις μια συνομιλία.

Eggplant Emoji

Αναφέρεται στο emoji της μελιτζάνας που χρησιμοποιείται ως σύμβολο του ανδρικού μορίου σε ερωτικές συνομιλίες.

Freckling

Περιγράφει την κατάσταση όπου κάποιος δείχνει ενδιαφέρον μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αλλά εξαφανίζεται όταν έρχεται το φθινόπωρο.

Incels (Αναγκαστικά Αγάμητοι)

Ο όρος περιγράφει άντρες που δεν μπορούν να βρουν σεξουαλικό σύντροφο και συνήθως αναπτύσσουν εχθρικές απόψεις προς τις γυναίκες.

Kittenfishing

Ένας ελαφρύτερος τύπος του catfishing, όπου κάποιος παρουσιάζει μια υπερβολικά θετική εικόνα του εαυτού του στα προφίλ των dating apps, αλλά χωρίς να είναι πλήρως ψεύτικος.

Left on Read

Όταν στέλνεις ένα μήνυμα σε κάποιον και βλέπεις ότι το έχει διαβάσει, αλλά δεν λαμβάνεις καμία απάντηση.

Lockering

Η πράξη του να λες ότι είσαι απασχολημένος/η με σπουδές ή εργασία για να αποφύγεις κάποιον που δεν σε ενδιαφέρει.

Microcheating

Μια μορφή μικροαπιστίας που περιλαμβάνει χαμηλής έντασης φλερτ ή συναισθηματικές σχέσεις, χωρίς όμως να προχωράει σε πλήρη απιστία.

Phubbing

Όταν είσαι με κάποιον και αυτός αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο κινητό του παρά σε εσένα.

Roaching

Όταν κάποιος κρύβει ότι βγαίνει με άλλους και, όταν το παραδέχεται, υποστηρίζει ότι απλά υπέθεσε ότι δεν υπήρχε υπόνοια μονογαμίας.

Sapiosexual

Ως Sapiosexuals αυτοπροσδιορίζονται τα άτομα που έλκονται από την ευφυΐα ενός άλλου ατόμου και πιστεύουν ότι αυτή είναι το πιο ελκυστικό τους προσόν. Οι sapiosexuals (από το λατινικό sapien=σοφός δηλαδή, μπορούν να ταυτιστούν με οποιοδήποτε φύλο ή άλλη σεξουαλικότητα, όπως αμφιφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι ή τρανς. Αν πιστεύετε ότι είστε “σαπιόφιλοι”, υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείτε να συναντήσετε ομοϊδεάτες σας, όπως βιβλιοθήκες, ιστοσελίδες διαδικτυακών γνωριμιών ή διαλέξεις.

Stashing

Η πρακτική του να κρύβεις το άτομο με το οποίο βγαίνεις από τους φίλους και την οικογένειά σου και να μην το αναφέρεις στα social media.

Stealthing

Μια μορφή σεξουαλικής επίθεσης όπου κάποιος αφαιρεί κρυφά το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της συνουσίας χωρίς τη συναίνεση του άλλου.

Submarining

Όταν κάποιος με τον οποίο έχεις χαθεί ξαφνικά επανεμφανίζεται στη ζωή σου χωρίς να εξηγεί την εξαφάνισή του.

Summer Fling

Μια καλοκαιρινή, σύντομη και συνήθως ανέμελη σχέση που τελειώνει με την έναρξη του φθινοπώρου.

Thirst Trap

Προκλητικές φωτογραφίες που δημοσιεύονται στα social media με σκοπό να προκαλέσουν τη σεξουαλική προσοχή των άλλων.

Tindstagramming

Όταν κάποιος σου στέλνει μήνυμα στο Instagram μετά από το ότι σε είδε στο Tinder, αλλά δεν ταίριαξες μαζί του.

Turkey Dump

Όταν μια σχέση τελειώνει αμέσως μετά το Thanksgiving, συνήθως λόγω του ότι οι δύο σύντροφοι βρίσκονται σε διαφορετικά κολέγια ή πόλεις.

Uncuffing Season

Η περίοδος της άνοιξης όταν οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα αρχίζουν να τελειώνουν.

Vulturing

Όταν κάποιος εκμεταλλεύεται μια σχέση που είναι στα πρόθυρα διάλυσης για να πλησιάσει το άτομο που θα χωρίσει.

Αυτοί είναι οι νέοι όροι που συμπληρώνουν το αρχικό άρθρο και σε κάνουν απόλυτα προετοιμασμένο/η για την περιήγηση στον σύγχρονο κόσμο του online dating.

Το να περιηγείσαι στις dating apps μπορεί να είναι τόσο μπερδεμένο όσο και συναρπαστικό, αλλά με αυτό το γλωσσάρι, τουλάχιστον ξέρεις πού πατάς. Το παιχνίδι έχει αλλάξει, αλλά η γνώση είναι δύναμη και τώρα είσαι έτοιμος/η να παίξεις με τους δικούς σου όρους.