Όταν το φέρι στρίβει αριστερά κάποιες εκατοντάδες μέτρα από το λιμάνι της Ατλαντίδας, ακόμη και ο πιο δύσπιστος επιβάτης του μένει άφωνος με αυτό που αντικρύζει: Το αστραφτερό λευκό των καμπυλωτών σπιτιών του ονειρικού νησιού, η Ψίμυθος μοιάζει με σκηνικό που δεν χρησιμοποιήθηκε στο Poor Things. Παραταγμένα αμφιθεατρικά, η Χώρα της Ψιμύθου μοιάζει με Σειρήνα που θέλγει τον ανυποψίαστο επιβάτη των πλεούμενων του Αιγαίου.
Το περιγράφει άλλωστε και ο Καββαδίας σε μια στροφή του εξαιρετικού ποιήματος «Κουμπάσο».
Στου Μπότζι το μπαλάντζο
Το λευκό κεντάει στο γαλάζιο
Με τον Σεβάχ τον στεριανό
πλέον στην Ψίμυθο πλαντάζω
Όταν ο καταπέλτης του φέρι γεφυρώνει το καράβι με την Ψύμιθο, το χτυποκάρδι αυξάνεται. Παρθένες νησιοτοπούλες προϋπαντούν τους επισκέπτες χορεύοντας μπάλο, ενώ τα ημίγυμνα παλικάρια του νησιού προσφέρουν ρακές, σάκε και το ξακουστό ντόπιο τοστ.
Η συνηθισμένη διαδρομή είναι ο ανήφορος στα στενοσόκακα του νησιού, για να «πιάσει» ο καθένας το κατάλυμα που του αρμόζει. Εκείνο θα είναι το ορμητήριο για το κυνήγι της ομορφιάς που θα αιχμαλωτιστεί στο μυαλό του επισκέπτη.
Η μεγάλη παγίδα για τους περισσότεροι επισκέπτες της Ψιμύθου είναι να υποκύψουν στα θέλγητρα αυτής της μεγάλης ανάφτρας και να εγκλωβιστούν στη Χώρα. Τα γύρω χωριά της Ψιμύθου κρατούν καλά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα του παραδοσιακού Ελληνικού καλοκαιριού. Πάμε να δούμε τα πέντε που ξεχωρίσαμε κατά την παραμονή μας εκεί.
Ψύμιθος must see: Φασαιοχώρι
Στην πιο ανατολική γωνία της Ψιμύθου, υψώνεται σαν μια βίντατζ εκδοχή της Μονεμβασιάς, το Φασαιοχώρι. («Βίντατζ εκδοχή της Μονεμβασιάς» μοιάζει ακατανόητη σαν έκφραση, αλλά η φράση βρίσκεται σε όλους τους ενημερωμένους τουριστικούς οδηγούς του νησιού. Η παράδοση θέλει τη λέξη «βίντατζ» να είναι η αγαπημένη των πρώτων κατοίκων του χωριού για αυτό και την κολλάνε παντού).
Για να ανέβεις στο γραφικό χωριουδάκι θα πρέπει να αφήσεις το μεταφορικό σου μέσο περίπου δύο χλμ μακριά. Έπειτα, θα πρέπει να φορτωθείς το backpack σου (απαραίτητο για να δείξεις πως καταφτάνεις με φιλικές διαθέσεις στο χωριό), να φορέσεις τα σανδάλια που έφτιαξες ή αγόρασες από το Μοναστηράκι και να ξεκινήσεις την ανάβαση.
Είκοσι λεπτά και τρία τενεκεδάκια μπύρας αργότερα, θα δείς να σε υποδέχεται το άγαλμα «Ο Φοίβος στην ταράτσα». Εδώ είσαι!
Βγάλε από τον Άσσο Κασετίνα, άναψε ένα τσιγάρο και συνέχισε να περπατάς προς την ηδονιστική σου ασεξουαλικότητα. Ντόπιοι θα σου προσφέρουν μπύρα, τυριά και τουρσί όλων των ειδών, καθώς θα ξεκινά κάποιο αυτοσχέδιο live μιας μπάντας μόλις συστάθηκε.
Σε κάθε στενό του γραφικού χωριού θα υπάρχει κάποιο μπαρ που άνοιξε μόλις χθες, ενώ τα streetfoodαδικα βγάζουν μια νέα παραλλαγή μπέργκερ κάθε 12ώρο.
Απόλαυσε υπεύθυνα!
Ψύμιθος must see: Barbieland
Ό,τι πιο νέο έχει φτιαχτεί στη χώρα, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Εμπνευσμένο από ντόπιους οντραπρανά (σσ. entrepreneur) που ρίσκαραν με επιδοτήσεις της ΕΕ, το Barbieland είναι το καμάρι των ντούκι και των influencers. Αφήνοντας πίσω τη Χώρα, κινούμενος στο κεντρικό δρόμο μετά από 20 λεπτά οδήγησης, θα κοιτάξεις προς τη θάλασσα που απλώνεται στα αριστερά σου και θα παρατηρήσεις τα κύματα να γίνονται ολοένα και πιο ογκώδη. Πηγαίνεις σωστά καλέ μου φίλε.
Η ροζ πινακίδα που σε καλωσορίζει στη Barbieland είναι από τα αυθεντικά χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στο σετ του Barbie. Προσοχή όμως! Ό, τι βλέπεις κατεβαίνοντας στην παραλία είναι σκηνικό. Τα μαγαζιά στη σειρά δεν είναι πραγματικά -το ΕΣΠΑ δεν έφτανε για τη δημιουργία πραγματικών μαγαζιών. Τι να το κάνεις το πραγματικό μαγαζί, όμως, όταν μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες που θα σε καθιερώσουν ως Influencer;
Τα κορμιά που κυκλοφορούν στην παραλία της Barbieland είναι γεμάτα στριμωγμένους μύες, πρωτεΐνες και άλλα χημικά σκευάσματα κινεζικής προέλευσης -με τις οδηγίες χρήσης αμετάφραστες στα Ελληνικά.
Θα παίξεις με τις ώρες beach volley, τακατούκα -ρακέτες με τρεις μπάλες του τένις, θα κάνεις SUP μέχρι ο ήλιος να κρυφτεί κάτω από τη θάλασσα.
Το parking κοστίζει 8 ευρώ την πρώτη ώρα και 7 ευρώ για κάθε επόμενη.
Κάθε βήμα που κάνεις στην παραλία χρεώνεται με μόλις 0.01 euro και υπολογίζεται από το ειδικό ρολόι που σου δίνουν στην είσοδο και χρεώνεται 20 ευρώ τη χρήση.
Κάθε σετ ομπρέλας χρεώνεται με 8 ευρώ την πρώτη ώρα και 7 ευρώ για κάθε επόμενη.
Οπότε καλό θα είναι να έχεις προμηθευτεί τα φρούτα, τους χυμούς και τις ενεργειακές σου μπάρες από τη Χώρα.
Ψύμιθος must see: Αγία Παρασκευή
Το χωριό της Αγίας Παρασκευής αποτελεί τη Μέκκα των παντρεμένων ταξιδιωτών. Βρίσκεται στα ανατολικοδυτικά του νησιού, μόλις 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Το χωριό πήρε το όνομά του από την Αγία Παρασκευή, προστάτιδα της οικογένειας. Για αυτό και κάθε 26 Ιουλίου πραγματοποιείται η μεγάλη εμποροπανήγυρη για να τιμηθεί το όνομά της, αλλά και για την ενίσχυση της τοπικής ενορίας, αφού στα τόσα χρόνια η εικόνα της Αγίας δεν έχει ακόμη δακρύσει ή έστω δυσφορήσει.
Επίσης, στον ομώνυμο ναό, υπάρχει μια μικρή τελετή για αρραβωνιασμένα και φρεσκοπαντρεμένα ζευγάρια για την άμεση απόκτηση παιδιών. Στο βιβλίο των επισκεπτών μπορείτε να διαβάσετε υπέροχες και συγκινητικές ιστορίες προσωπικών βιωμάτων, ενώ λέγεται πως μια ιστορία έχει αγοραστεί απ’ το NETFLIX, για να την κάνει σειρά.
Στην Αγία Παρασκευή μπορεί κάθε οικογένεια να αφήνει τα παιδιά της στα διάφορα πάρκα με ειδικό θόλο για την απομόνωση του ήχου. Εκεί υπάρχουν ειδικοί παιδαγωγοί οι οποίοι, για 5 ευρώ επιπλέον, μπορούν να ακούσουν κάθε είδους παρατήρηση ή ακόμη και να υποφέρουν την έκρηξη των γονιών (δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 10 λεπτά, εν τούτοις).
Ειδικά πάρκα με θόλους υπάρχουν στις δύο παραλίες, σε δύο οικογενειακές ταβέρνες (μία με ειδίκευση στη γουρουνοκεφαλή, μια στο Ταϋλανδέζικο), σε τέσσερα καφενεία και δύο Spa. Μπορείτε να ζητάτε από τους παιδαγωγούς να φέρνουν το παιδί σας για λίγα λεπτά, για να του αφιερώσετε ποιοτικό χρόνο. Επίσης, οι παιδαγωγοί μπορούν να φωτογραφίζουν το παιδί σας στις διάφορες ασχολίες του και να σας στέλνουν μια εντελώς επεξεργασμένη φωτογραφία για ανάρτηση στο Insta.
Πληροφορίες: Αναχώρηση καθημερινά από το λιμάνι του Καρπενησίου
Δήμαρχος: Μπιτ Μπουκόφσκι (@beatBukowski)
Πληθυσμός: 3.243 (τυχεροί) κάτοικοι