«Με χώρισε με μήνυμα»! Αυτό που περιγράφει η φράση για πολλούς ανθρώπους θεωρείται το άκρον άωτον της γαϊδουριάς και της ντροπής. Να μην έχεις το σθένος να σταθείς μπροστά στον άνθρωπό σου και να του πεις κατάμουτρα ότι δεν πάει άλλο μαζί του. Όταν, μάλιστα, το μήνυμα είναι δημόσιο και το ζευγάρι γνωστό, η ντροπή εκτοξεύεται σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη.

Αλλά όταν αυτό αφορά ένα πριγκιπικό ζευγάρι (με ελληνικές ρίζες!) από μια εκ των πιο συντηρητικών περιοχών του κόσμου, όπως το Ντουμπάι, το πράγμα πια ξεφεύγει από την ειδησεογραφία και πάει στα όρια του θρύλου…

Σε σοκ η διεθνής βασιλική κοινότητα από το πρωί της Πέμπτης 18 Ιουλίου, όταν διάβασε την ανάρτηση στο Instagram της Σεϊχα Μάχρα μπιν Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, της κόρης του εμίρη του Ντουμπάι και πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Σεϊχα Μάχρα δεν δίστασε να ανακοινώσει στον σύζυγό της ότι χωρίζουν μέσω μηνύματος! Ενός μηνύματος που ξεχειλίζει ειρωνεία.

«Αγαπητέ μου σύζυγε, καθώς είσαι απασχολημένος με άλλες συντρόφους, σου ανακοινώνω το διαζύγιό μας. Σε χωρίζω, σε χωρίζω, και σε χωρίζω. Να προσέχεις. Η πρώην γυναίκα σου». Όλα αυτά σε μαύρο φόντο για την 30χρονη πριγκίπισσα Μάχρα, η οποία είναι υπερήφανη για τις ελληνικές της ρίζες. Η μητέρα της, Ζωή Γρηγοράκου, έχει καταγωγή από τη Σπάρτη και υπήρξε μια από τις συζύγους του 75χρονου σήμερα εμίρη Μοχάμεντ, ο οποίος εκτός από τα αξιώματά του είναι κι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Τι δείχνει αυτό, αν όχι… κέρατο; Η πριγκίπισσα Μάχρα δεν σήκωσε ούτε μύγα στο σπαθί της για τα τσιλιμπουρδίσματα του συζύγου της, Μάνα μπιν Μοχάμεντ. Σχεδόν ένα χρόνο μετά το γάμο τους και μόλις δύο μήνες μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, του δίνει τα παπούτσια στο χέρι. Και μάλιστα με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο ισλαμικός νόμος, η σαρία. Σύμφωνα μ’ αυτόν, ένα διαζύγιο είναι νόμιμο από τη στιγμή που ένας από τους συντρόφους πει στον άλλον σε δημόσιο χώρο «σε χωρίζω»! Αν το Instagram δεν είναι δημόσιος χώρος, τότε τι είναι;

Βεβαίως ο ισλαμικός νόμος (όπως τον ερμήνευαν οι ιμάμηδες πριν από δεκαετίες) έδινε αυτό το δικαίωμα του άμεσου διαζυγίου μόνο στους άνδρες. Και αυτά τα «δημόσια» διαζύγια από γυναίκες είναι σπάνια στον αραβικό κόσμο, πόσο μάλλον μέσω… Instagram. Από την άλλη, όμως, αν δεν το τολμήσει η κόρη του εμίρη, που έχει και τις γερές πλάτες της οικογένειας να τη στηρίζουν, ποια θα το κάνει;

Η πριγκίπισα Μάχρα και ο Μάνα είχαν παντρευτεί τον περασμένο Ιούλιο, σε μια παραμυθένια τελετή στο Ντουμπάι και είχε ακολουθήσει δεξίωση με χιλιάδες καλεσμένους. Το ζευγάρι είχε επιλέξει την Ελλάδα για να περάσει τον μήνα του μέλιτος και μάλιστα το Instagram της πριγκίπισσας είχε κατακλυστεί από φωτογραφίες με τα ταξίδια της στις ελληνικές ομορφιές, όπως και τον σύζυγό της να κάνει θαλάσσιο σκι στις παραλίες της Μυκόνου.

Τα γλυκά μηνύματα συνεχίστηκαν και τους επόμενους μήνες, όταν ανακοινώθηκε η εγκυμοσύνη της πριγκίπισσας Μάχρα. Τελικά το κοριτσάκι ήλθε τον περασμένο Μάιο, υποτίθεται για να σφραγίσει την ευτυχία τους, όπως έδειξαν και οι τρυφερές φωτογραφίες που ανάρτησαν και οι δύο σύζυγοι από το μαιευτήριο.

Βεβαίως όλες αυτές οι αναρτήσεις που τους δείχνουν μαζί, όπως και τα τρυφερά μηνύματα, εξαφανίστηκαν από το λογαριασμό της. Έχει μείνει μόνο αυτό το τελευταίο μήνυμα.
Θεωρητικά, το διαζύγιο δεν είναι νόμιμο ακόμα. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, πρέπει να γίνουν «διαπραγματεύσεις» και να αποδείξει η πριγκίπισσα ενώπιον συμβουλίου τους «σοβαρούς λόγους» για τους οποίους πρέπει «να λυθεί το γαμήλιο συμβόλαιο».

Είναι προφανές, όμως, ότι δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση-σοκ αν δεν είχε γερά δεμένη την υπόθεση και τη δικαίωσή της. Όσο ελαστικός κι αν είναι ο ισλαμικός νόμος σχετικά με τον αριθμό των γυναικών (επίσημων και μη) μπορεί να έχει ένας άνδρας, αν έχει προβλεφθεί στο συμβόλαιο ότι η Μάχρα θα είναι η μοναδική του σύζυγος, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να κερδίσει την υπόθεση…

Με πληροφορίες από το People.com

Φωτογραφίες: Instagram/@hhshmahra