Είναι ένα βίντεο σύντομο σε διάρκεια. Αλλά αρκετό για να εκθέσει, σε μεγάλο βαθμό, ένα από τα μεγάλα προβλήματα μας ως ελληνική κοινωνία: Την έλλειψη (οδηγητικής) παιδείας. Το ότι επίσης έχουμε πάντα την τάση να μας φταίνε αποκλειστικά και μόνο οι άλλοι, χωρίς να αναγνωρίζουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης.

Τι βλέπουμε στο βίντεο που έχει γίνει viral στα social media; Έναν οδηγό που κορνάρει και φωνάζει σε μια κοπέλα που πηγαίνει μπροστά του με πατίνι επειδή του έχει κλείσει το δρόμο και δεν τον αφήνει να την (προσ)περάσει.

«Παντελής έλλειψη κάθε κυκλοφοριακής παιδείας. Χωρίς κράνος και οδήγηση, όχι στο άκρο δεξιό αλλά στο κέντρο, με μικρή ταχύτητα! Απαράδεκτο!», διαβάζουμε στο σχόλιο του οδηγού.

Δες το βίντεο με το πατίνι:

Πάμε τώρα και στο… παρασύνθημα: Η κοπέλα στο πατίνι κινείται όντως στη μέση του δρόμου και δεν φοράει κράνος. Μήπως όμως το ότι δεν κάνει στην άκρη έχει σχέση με κάτι που έχει γίνει νωρίτερα από το βίντεο και εμείς δεν το έχουμε δει; Φαίνεται πως κινείται ξεκάθαρα επίτηδες με αυτό τον τρόπο, σαν κάτι να θέλει να κάνει σαφές, επιδεικτικά.

Σε κάθε περίπτωση, η κοπέλα με το πατίνι παραβιάζει τον Κ.Ο.Κ. ο οποίος αναφέρει τα εξής; «Τα ηλεκτρικά πατίνια και λοιπά ελαφριά ηλεκτρικά προσωπικά οχήματα, με μέγιστη ταχύτητα από 6 έως και 25 χλμ./ώρα, υποχρεούνται να κυκλοφορούν σε ποδηλατόδρομους, όταν υπάρχουν. Διαφορετικά, οι οδηγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος»

Και πάμε και που ο οδηγός χάνει το δίκιο του και είχε ως αποτέλεσμα να του την «πέσουν» πολλοί στα σχόλια κάτω από το βίντεο. Κορνάρει, φωνάζει, κολλάει επικίνδυνα κοντά στο πατίνι. Αυτό είναι επιθετική οδήγηση που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ατύχημα. Στρεσάρει την κοπέλα, είναι τοξική συμπεριφορά.

Και έχει κι άλλα που του γυρίζουν μπούμερανγκ. Πηγαίνει, όπως βλέπουμε στο ταχύμετρο, με παραπάνω από τα 30 χλμ. / ώρα από όσο επιτρέπεται σε κατοικημένη περιοχή, εν προκειμένω στη Ξάνθη.

Επίσης φαίνεται πως τραβάει το βίντεο με το κινητό (η χρήση του οποίου απαγορεύεται εν ώρα οδήγησης) κάτι πάντως που αρνήθηκε, ισχυρίστηκε πως ήταν πλάνα από κάμερα που έχει μέσα στο αμάξι. Δεν έχουμε ξαναδεί κάμερα αυτοκινήτου που να δείχνει το τιμόνι, αλλά ΟΚ, πάμε πάσο, δεν έχουμε αποδείξεις και το δεχόμαστε.

Ουσία είναι πως και οι δύο, τόσο η κοπέλα με το πατίνι όσο και ο οδηγός του αυτοκινήτου, επέδειξαν κακή οδηγητική συμπεριφορά, διόλου ασυνήθες δυστυχώς ως φαινόμενο στα μέρη μας. Παράλληλα με την κριτική πρέπει να γίνεται και αυτοκριτική, έλα όμως που αυτό είναι σπάνιο, πολύ σπάνιο εν Ελλάδι…