Μια φωτογραφία από παραλία στην Εύβοια, την πολύ γνωστή πλέον, Θαψά, φιγουράρει σήμερα στα social media. Για την ακρίβεια, έγινε η αρχή για να ανοίξει ένας διάλογος σχετικά με το ελεύθερο κάμπινγκ σε συνδυασμό με τους επιχειρηματίες και τις ξαπλώστρες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η παραλία Θαψά έγινε δημοφιλής τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια περίπου, κυρίως χάρη στα διθυραμβικά άρθρα, που την αποθέωναν και την παρομοίαζαν με νησιώτικο στολίδι ή με «Γαλάζια Λίμνη». Το γεγονός πως βρίσκεται δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο για να την ανακαλύψουν όλο και περισσότεροι. Στην πραγματικότητα, ναι, πρόκειται για μια παραλία με υπέροχα νερά, που απολαμβάνεις να μπαίνεις ξανά και ξανά, πόσω μάλλον όταν έχεις βαρεθεί τις παραλίες στα πέριξ της Αττικής. 

Και ακριβώς επειδή υπήρξε ενδιαφέρον και ζήτηση, ο κακοτράχαλος δρόμος είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση και πλέον όλα τα ΙΧ μπορούν να τον διασχίσουν, αλλά και πάλι με πολλή προσοχή. Όλα δηλαδή είναι ιδανικά για να πάει κάποιος στην παραλία Θαψά να κάνει το μπάνιο του.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι όλοι οι Αθηναίοι έχουν ήδη κουραστεί με την ανυπόφορη ζέστη, επιδιώκουν τα ΣΚ τους να τα περνάνε όσο γίνεται μακριά από την τσιμεντούπολη. Και μιας και οι τιμές σε καταλύματα είναι υψηλές, φαίνεται πως επιλέγουν την πιο φθηνή οδό, δηλαδή σκηνή και παραλία. Αυτό εν πολλοίς συνέβη στην παραλία Θαψά. Γι’αυτό και η φωτογραφία, από τις υπερβολικά πολλές σκηνές, η μία δίπλα στην άλλη για την ακρίβεια, έφερε αντιδράσεις και την έκαναν viral. 

Δεν γνωρίζουμε πως έγινε η λήψη, αλλά στη φωτογραφία φαίνεται σαν να μην πέφτει καρφίτσα, σαν να είναι ασφυκτικά γεμάτη. Και δεν βλέπουμε ούτε μια ομπρέλα. Προφανώς, μια τέτοια κατάσταση φέρνει δυσφορία σε όσους θέλουν απλά να κάνουν το μπάνιο τους εκεί και να φύγουν. Διαβάσαμε σε κάποια σχόλια, πώς το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε επειδή άνοιξε μια καντίνα εκεί και έκανε τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα. Είναι πιθανό ένα τέτοιο σενάριο.

Από την άλλη, διαβάσαμε και τη λεζάντα της φωτογραφίας που γράφει: «Ευτυχώς, δεν την έχουν καταλάβει οι επιχειρηματίες με τις ξαπλώστρες». Ούτε αυτό είναι σωστό, κατά τη γνώμη μας. Το ότι μια παραλία γέμισε με σκηνές, δε σημαίνει πως πρέπει να γίνει και οργανωμένη και να στηθεί εκεί ακόμα ένα «μπιτσόμπαρο». Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί, ούτε οι κατασκηνωτές ούτε οι επιχειρηματίες χρειάζονται στην παραλία Ψάθα. Ας μην τα εκμεταλλευόμαστε όλα για μια καλοπέραση.

Όπως διαβάζουμε και στο evima, οι ντόπιοι κάνουν λόγο για «γαλάζιο σκουπιδότοπο» και καλούν τις αρμόδιες αρχές να διευθετήσουν το ζήτημα, καθώς, εκτός από την αλλοίωση της εικόνας της παραλίας, οι συνθήκες που επικρατούν αποτελούν «υγειονομική βόμβα», κυρίως γιατί δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη και προδιαγραφές για την εγκατάσταση κατασκηνωτών στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Βιτάλων, Γιάννη Γέραλη, που μίλησε στο Reader.gr, από τον περασμένο Απρίλιο, η παραλία Θαψά με τη νέα ΚΥΑ, θεωρείται παραλία Natura. Αυτό σημαίνει πως έχει αρκετά περισσότερους περιορισμούς και το ελεύθερο κάμπινγκ, φυσικά, απαγορεύεται. Αν και απαγορευόταν και πριν, κάτι που τελικά δεν έπαιξε ανασταλτικό παράγοντα για να πάρουν όλοι ένα αντίσκηνο μαζί τους.